Patnos Belediye Başkanı Akbay, Patnos Canlı Hayvan Borsası ve Et Entegre Tesisinin bölgede besicilikle uğraşan vatandaşın teşvikini artıracağını ve köylünün yerinde istihdamını kolaylaştıracağını söyledi.
Akbay, yaptığı açıklamada, bölgenin tarım ve hayvancılık bölgesi olduğunu anımsattı.
Akbay, göreve başladıklarında tarım ve hayvancılıkta var olan potansiyelin desteklenmesi ve altyapının güçlenmesi anlamında çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
Patnos'un kavşak nokta konumunda olduğunu ifade eden Akbay, şöyle konuştu:
"Patnos, Ağrı, Muş ve Bitlis vilayetlerin kavşak noktası. Aşağı yukarı hepsine aynı uzaklıktayız. Bu bölgede hayvan varlığının değerlendirebilmesi için bir altyapı projesi gerekmekteydi. Bizde bölgede hayvancılığın desteklenmesi ve güçlenmesi adına vatandaşın önünde var olan bir takım problemlerin çözümlenmesi için böyle bir projeyi hayata geçirdik. İstanbul Teknik Üniversitesi ile projelendirdik. Burası 45 bin metrekare alan üzerine kurulu ve içersinde 12 bin metrekarelik canlı hayvan borsası var. Küçükbaş ve büyükbaş hayvan bölümü var. Küçükbaşta 3 bin 500, büyük başta ise günlük bin 500 hayvanın alınıp satılabileceği bir platform oluşturduk. "
Bölgede ruhsatlı kesimhane sayısının az olduğunu anlatan Akbay, "Erzurum ve Gaziantep'in doğusunda yok. Dolayısıyla hayvancılıkla uğraşan vatandaş dışarıya hayvanını sadece canlı çıkarabiliyor. Bu da kayba neden oluyor. Hesaplamalarımız küçükbaşta yüzde 14, büyükbaşta yüzde 16 kayıp var. Vatandaşın canlı hayvan nakliyesi ile gelirinde yüzde 16 kayıp var. Bunu bu tesisle telafi etmeye çalışacağız." dedi.
Ruhsatlı tesisin vatandaşlara hizmet etmeye hazır hale geldiğini dile getiren Akbay, şunları kaydetti:
"Vatandaşlarımız istediği sayıda hayvanını burada kesebilir ve bunu Türkiye'nin herhangi bir yerine resmi veteriner raporu ile sevk edebilir. Kesimhane büyükbaş ve küçükbaş kesimhane bölümü olmak üzere 2 ayrı bölümden oluşuyor. Günlük 300 büyükbaş, bin 500 küçükbaş kesim kapasitemiz var. Et Süt Kurumu ile bir sözleşme imzaladık. Et Süt Kurumu hayvanımızı hemen alacak. Vatandaşta isterse Et Süt Kurumunun belirlediği et fiyatı üzerinden başvuru yapabilir bizde hayvanını kesip Et Süt Kurumuna vereceğiz. Buda ciddi bir güvence, sigorta. Kurban Bayramı'nda da vatandaşlarımıza kurbanlarını kesmeleri için hizmet verecektir. "
Projeyi 10 ayda hayata geçirdiklerini vurgulayan Akbay, tesiste 40 kişinin çalışacağını ifade etti.
Akbay, "Tesis bu bölgede besicilikle uğraşan vatandaşın teşvikini artıracak ve köylünün yerinde istihdamını kolaylaştıracak. Bugün yüzde 15'lik kaybın telafisi ve vatandaşın cebine girmesi bu bölgede besiciliği teşvik edecek." diye konuştu.