22 Ağustos günü başlayan GS tercihleri dün sona erdi. DGS tercihleri ne zaman açıklanacak. DGS tercih işlemlerini tamamlayan öğrenciler için bekleyiş başladı. DGS tercih işlemleri ile ilgili ÖSYM'den hangi açıklama geldi. DGS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak.
DGS sonuçları 19 Temmuzda açıklanmıştı. O günden itibaren öğrenciler tercih sürecinin başlamasını bekledi. DGS tercihleri 22 Ağustos günü başlası dün ise sona erdi. DGS tercih işlemlerini tamamlayan öğrenciler tercih sonuıçlarının açıklanacağı günü bekliyor.
DGS Tercih Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? DGS Yerleştirme Sonuçları. DGS tercih işlemleri 22 Ağustosta başlası 26 Ağustosta sona erdi. DGS tercih işlemlerini tamamlayan öğrenciler açıklanacağı günü sabırsızlıkla bekliyor. DGS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak? DGs yerleştirme sonuçları ile ilgili ÖSYm'den hangi açıklama yapıldı. DGS tercihleri ile ilgili ayrıntılar haberimizin devamında.
DGS tercih işlemlerinden sonra sıra kayıt işlemlerine geldi. DGS tercih sonuçları açıklandıktan sonra öğrenciler DGS kayıt işlemlerini tamamlamaları gerekecek. DGS kayıtları için eneler gerekli? DGS kayıtları nasıl yapılacak? Ayrıntılar haberimizde.
Adayların heyecan içinde bekledikleri sınav sonuçlarından sonra tercih işlemlerine sıra geldi. 4 yıllık eğitime geçiş için yapılan DGS sonuçlarının açıklanmasının ardından sıra tercih işlemlerine geldi. Önlisans diploması veren 2 yıllık meslek yüksek okulu mezunları yada önlisans diploması veren 2 yıllık meslek yüksek okullarından mezun olabilecek durumda olan adaylar, belirli şartları yerine getirdikleri takdirde, mezunu oldukları üniversitenin veya diğer üniversitelerin, alanlarıyla ilgili 4 yıllık programlarına geçiş yapmalarını sağlayan dikey geçiş sınavı tercih işlemleri haberimizde.
DGS tercihleri nasıl yapılacak? DGS Tercihlerinin yaparken nelere dikkat etmek gerekir? DGS Tercih işlemleri nereden yapılacak? DGS Tercihleri için ne kadar süre verildi. DGS ile ilgili tüm detaylar tercih işlemleri süreci detaylı anlatımı ve kayıtta istenen belgeler haberimizin devamında.
TERCİHLERİN YAPILMASI
Adaylar; 2014-DGS puanlarını öğrendikten sonra, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden öğreneceklerdir. Adayların yükseköğretim lisans programları
tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin İnternet adresinden yayımlanan Tercih Kılavuzundan yararlanmaları gerekmektedir.
Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için önce Tablo-2'nin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Bu tabloda, ön lisans programından mezun olunacak/olunan alan bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih
edilebileceği belirlenecektir. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersiz sayılacaktır.
Tablo-1, dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının kodlarını, adlarını, kontenjanlarını, puan türünü, öğretim süresini ve varsa koşullarını göstermektedir. Adaylar, tercih etmek istedikleri Tablo-1'de yer alan lisans programlarının koşul ve açıklamalarını, tercihlerini sonlandırmadan önce dikkatlice incelemelidir. Koşulları uygun olmayan programlar tercih
edilmemelidir. Koşulları kendisine uymadığı halde tercih ettiği ve yerleştiği programla ilgili oluşabilecek sorunların sorumluluğu adaya aittir. Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanmaktadır. Bu yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun bir yoldur.
Adaylar dikey geçiş yapmak istedikleri yükseköğretim lisans programlarını istek sırasına göre ilgili alana yazacaklardır. Bir aday yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından, koşulları karşılamak şartıyla,
Tablo-1'den en çok 30 tercih yapabilecektir. Tercihlerin tümünün kullanılması zorunlu değildir. Tercih işlemi tamamlandıktan sonra yazıcıdan tercih listesi alınmalı ve saklanmalıdır.
Tercih bildirim işlemi gerçekleştirildikten sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.trİnternet adresinden tercihlerde değişiklik yapılabilecektir.
Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı (TCS) sonuçlarına göre meslek yüksekokullarına yerleşen adaylar tercih yapmayacaklardır.
YERLEŞTİRME
Yerleştirme işlemi, adayların 2014-DGS puanları, tercihleri ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacaktır.
Programlara yerleştirme işleminde puan en önemli rolü oynamaktadır. Örneğin T programını, aday A birinci tercihinde, aday B dördüncü tercihinde göstermiş olsun. Aday B'nin puanı aday A'dan yüksekse ve aday B ilk
üç tercihine puanı yetmediği için yerleştirilmemiş ise T programına puanı daha yüksek olduğu için aday B yerleşecektir. Aynı programı tercih etmiş olan adayların 2014-DGS puanlarının eşit olması durumunda, daha
büyük ağırlıkla katılan standart puanı yüksek olana (eşit ağırlıklı 2014-DGS puanında sayısal standart puanı yüksek olan), eşitlik yine sürdüğü takdirde ilgili ÖBP yüksek olana öncelik verilecektir. Eşitlik yine sürdüğü takdirde söz konusu programı daha üst tercihinde gösterene, eşitlik yine de sürdüğü takdirde doğum tarihi günümüze daha yakın (yaşı küçük) olana öncelik verilecektir.
Sağlık muayenesi, bedensel yetersizlik (boy, kilo vb. tercih aşamasında bilinebilen özellikler hariç), mülakat sınavını kazanamama ve intibak eğitiminin olumsuzluğu gibi başvuru sırasında bilinemeyen bir nedenle
yerleştirildiği programa kaydı yapılamayan öğrenciler, durumları ÖSYM Başkanlığınca değerlendirilerek, alt tercihlerinden puanlarının elverdiği programlara (burslu programlar hariç) kayıtlar tamamlandıktan sonraki ilk 1
ay içinde başvurdukları takdirde yerleştirilirler.
YERLEŞTİRME SONUÇLARININ BİLDİRİLMESİ VE KAYIT İŞLEMLERİ
Yerleştirme sonuçları ÖSYM'nin İnternet sayfasında yayımlanacak, adaylara belge gönderilmeyecektir. İnternet sayfasında ilân edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Yükseköğretim programlarına yerleşen
adayları göstere fotoğraflı yerleştirme sonuçları, adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programlarının bağlı olduğu üniversite rektörlüklerine ÖSYM tarafından elektronik ortamda gönderilecektir.
2014-DGS sonuçlarına göre bir yükseköğretim lisans programına yerleştirilen adayların kayıt hakları yalnız 2014-2015 öğretim yılı için geçerlidir. Bir yükseköğretim programına yerleşenler kayıt işlemleri için ilgili üniversiteye başvuracaklardır. Bir öğrencinin, aynı öğretim yılında, birden fazla yükseköğretim kurumunda(açık öğretim programları hariç) kayıtlı öğrenci olarak öğrenimini sürdürmesi mümkün değildir.
ÖSYM'nin gerek yükseköğretim kurumlarındaki kayıt işlemleri gerekse yükseköğretim kurumları arasındaki yatay geçiş işlemleri ile hiçbir ilişkisi yoktur. Bu konudaki bütün başvuruların doğrudan ilgili yükseköğretim kurumlarına yapılması gerekmektedir.
KAYIT İŞLEMLERİNDE İSTENEN BELGELER
Kayıt belgeleri okuldan okula farklılık gösteriyor, LYS öğrencilerinden istenen belgeler, DGS öğrencileri için de isteniyor, standart belgeler (nufüs kayıt örneği, x adet y ölçülerinde fotoğraf, okul kayıtı için, sabıka kaydı,ikametgah ilmuhaberi vs gibi) ya sonuç belgenizle gelen kayıt evraklarında yazar ya da okulunuz kayıt belgesi göndermediyse okulunuzun web sitesinden öğrenebilirsiniz, bu standart belgeleri hallettiğimizi varsayıyoruz, (örnek standart belgeler: http://odb.kocaeli.edu.tr/kayit_islemleri2.php ) bu belgeler zaten toplanması kolay belgeler, dgs ile kazandığımız için ekstra belgeler gerekiyor, sizin asıl öğrenmeniz ve temin etmeniz gereken bunlar, nedir bu dgs lilere özel belgeler;
1. Myo'daki başarı ve ders notlarını gösteren TRANSKRİPT myo müdürlükleri veya öğrenci işlerinden
2. derslerin kredilerini ve konularını içeren ONAYLI DERS İÇERİKLERİ ( önemlidir, vermesseniz fazla ders alırsınız ) myo müdürlükleri veya öğrenci işlerindenONAYLATMANIZ GEREKMEKTEDİR
TRANSKRİPT ve Onaylı Ders İçerikleri belgesi aynı değil mi?
Hayır, aynı değil. Transkriptte notlarınız ve derslerinizin kredisi yazar, ders içerik belgesinde hangi konuları işlediğinizde yazar ki, muafiyette içerik bilgisi aslolandır.
Nereden alacağım bu belgeyi ?
Öğrenci işlerinizden alabilirsiniz, talep ediniz.
Niçin bu belge gerekli ?
Bu belgeye bakarak ders muafiyetleriniz yapılacak, güzel bir ipucuda verelim ; kazandığınız bölümün ders içeriklerine bakın, kendi ders içeriğinizle karşılaştırın, kapsam olarak darsa genişletilmesini talep ediniz. ( bu konuda yanlış anlama olmasın, öğrenci olarak sakın evraklara müdahelede bulunmayın, evrakta sahteciliğe girer, cezası çok ağırdır, öğrenci işlerinizde ders içerik belgesi eksik yazılmış olabilir, kapsamı daraltılmış olabilir, siz öğrenci olarak başvurup belgenin kapsamını genişletilmesini isteyebilirsiniz)
Hazırlık okuyacağım, gene de almam gerekiyor mu ders içerik belgesini?
Evet alacaksınız, siz hazırlık okurken muafiyet dersleriniz belirlenebilir.
AÖF öğrencisiyim, onaylı ders içeriğini ve transkriptimi nasıl alacağım ?
Kayıtlı bulunduğunuz AÖF bürolarından temin edebilirsiniz, mutlaka onaylatınız.
Önlisansta yatay geçişle okul değiştirdim, transkriptimi nereden alacağım ?
Mezun olduğunuz okuldan tüm belgeleri temin edebilirsiniz.
Onaylı ders içeriği olmadan kayıt olabilir miyim ?
Muhtemelen olursunuz ama en kısa sürede temin etmeniz istenecektir, şu kadar belge toplarken bu önemli belgeyide halledin.
3. Myo DİPLOMANIZ veya ÇIKIŞ BELGESİ ( staj yapmadan bunları alamazsınız , şartlı kayıt olabilirsiniz, şartlı kayıt hakkında ayrıntılı bilgi için yazının devamını okuyun) ) büyük ihtimal rektörlük öğrenci işlerinden
Diplomam hazırlanmamış, çıkış belgem var, çıkış belgemle kayıt olabilir miyim ?
Evet, çıkış belgenizle kayıt olabilirsiniz.
Çıkış belgemi veya diplomamı verirsem önlisans mezuniyetim iptal mi olur?
Her sene sorulan soru, merak etmeyin önlisans mezuniyetinize birşey olmuyor, çıkış belgenizi kayıtta verirseniz diplomanızı myo nuzdan alabilirsiniz, diplomanızı kayıtta verdiyseniz, lisans bölümünü bitirdiğinizde diplomanızı alabilirsiniz yeni diplomanızla birlikte.
4. LİSE DİPLOMASI' nı niçin isityorlar diyeceksiniz ama istiyorlar, mezun olduğunuz myo zorluk çıkarabilir ama alın, istemelerindeki mantık şu; aynı anda 2 örgün öğretim yapan üniversite bölümüne kayıt yapmamanız için
5. DGS SONUÇ BELGESİ , ÖSYM' nin sitesinden yazdırın mutlaka yanınızda bulunsun.
Soru: Sonuç belgeniz olmadan kayıt yapabilirm miyim ?
Cevap: Yapabilirsiniz, çok da önemli değil, cins bir kayıt görevlisine rastlayıp sorun yaşamamanız için eklenmiştir listeye.
6. ASKERLİK DURUMU BELGESİ myo bitirenler 2 yıl tecil hakkkına sahiptir, eğer buda dolmuş ise DGS sonuç belgesi ile TECİLLİ yazısı alabilirsiniz.. ( askerlik şubelerinden, bulunduğunuz yerde yoksa yabancı şudende olablir )
Askerlik tecil belgemi, kütüğümün bulunduğu şubeden mi almak zorundayım ?
Herhangibir askerlik şubesinden alabilirsiniz.
Askerliğimi yaptım, hangi belgeyi götüreceğim ?
Terhis belgenizi götürmeniz yeterlidir.
7. Kazandığınız okulun web sitesinden ÖN KAYIT FORMU indirip doldurunuz, çıktısını alın yanınızda olsun. Ön Kayıt formunu bazı üniversiteler online doldurtabiliyorlar, kazandığınız üniversitenin sayfasını takip edip özellikle LYS öğrencilerinden istenenlere göz atmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Google' dan önkayıt dosyası ve üniversite isminizi yazarak kolayca ulaşabilirsiniz dosyanıza.
DGS (DİKEY GEÇİŞ SINAVI) İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER
1- Dgs ile geçiş de kontenjanlar çok azdır. (Her bölüm için 05-10 kişi arası)
2- Yeni yapılan tüzük değişikliği ile kontenjanlar 19000 civarına çıkarlımıştır.
3- Dgs'de ek yerleştirme 2009 yılı sınavı itibariyle vardır.
4- 2009 yılından itibaren dgs de tercihler sınavdan sonra yapılır.
5- 2009 yılından itibaren dgs de en fazla 18 tercih yapılır.
6- Aöbp'nin sınava etkisi oldukça yüksektir.
7- Ösym'nin yaptığı yaklaşık 100'e yakın sınavdan en kolay olanıdır.
8- 80 sözel 80 matematik sorusu sorulmaktadır.Her iki bölüm içinde 10'ar tane mantık sorusu bulunmaktadır.
9- Sınav sonuçlarının açıklanma süresi 1 aydır.
10- Son yapılan değişiklikler ile intibak senesi ve okuldan atılma durumu kaldırılmıştır.Ancak üniversitelerin dikey geçiş yapan öğrencilere nasıl bir uygulama yapacağı netlik kazanmamış.Genel kanı ile 1. sınıftan başlatılması durumu ortaya çıkmıştır.
11- Sayısal ve sözel bölümde çıkan mantık soruları, öğrencilerin en çok zorlandığı kısım olarak görülmektedir