SON DAKİKA

Nöroloji Uzmanlarımızdan Dünya Epilepsi Günü Bildirisi…

Türkiye'de ve dünyada her yıl binlerce kişi epilepsi hastaları arasına ekleniyor. 30 Mart, 2018 05:01 Güncelleme: 30 Mart, 2018 05:01 Nöroloji Uzmanlarımızdan Dünya Epilepsi Günü Bildirisi…

Türkiye'de ve dünyada her yıl binlerce kişi epilepsi hastaları arasına ekleniyor. Her yıl 26 Mart, dünyada “Mor Gün”, yani “Epilepsi Farkındalık Günü” olarak kabul ediliyor. Bu amaçla Iğdır Devlet hastanesi nöroloji uzmanları bir araya gelerek bir bildiri yayınladı.

Nöroloji Uzmanları Dr. Emre Aydın, Dr. Mustafa Yurtdaş ve Dr. Rümeysa Çetinkaya yayınladıkları bildiride şöyle dediler:

Vücudumuzu yöneten merkez beyindir. Bütün aktiviteleri beynimiz sayesinde yaparız. Dolayısıyla beyindeki hücreler arasında elektriksel bir bağlantı vardır. Merkezi sinir sistemi hücrelerinin beklenmedik, aniden elektriksel boşalması sonucu epilepsi ortaya çıkar. Bir kaç dakika sürer ve sonra geçer. Bu durum bir defadan fazla meydana gelirse buna epilepsi hastalığı denir. Halk arasında "sara" hastalığı olarak bilinir.

Mor Gün fikri 2008'de Kanada'da epilepsi hastası 10 yaşında bir kız çocuğu olan Cassidy Megan öncülüğünde ortaya çıktı.

Mor Gün etkinliğini başlatmasında ki asıl amaç epilepsi hastaların da diğer insanlardan bir farkının olmadığını ve epilepsi hastalarının yalnız olmadığını bilmelerini sağlamaktı.

Epilepsinin insanlar tarafından kavranması ve bu konuda bilinçlenmelerinin sağlanması amacıyla başlatılan "Mor Gün" etkinliği tüm dünyada yankı bulmaya devam ediyor.

Epilepsi Nöbeti Sırasında Ne Yapılmalı?

Hasta epilepsi nöbeti geçirdiği sürece, hastaya hiçbir şekilde müdahale edilmemelidir. Hastanın ağzını açmak için dişlerinin arasına parmak, kaşık sokmaya çalışmak veya kasılmalara engel olmak için tutmak bastırmak ile hastaya zarar verebilir.

Normal şartlar altında atak kendiliğinden maksimum 1-2 dk içinde sonlanır. Eğer epileptik atak bu sürede sonlanmıyorsa hasta mutlaka hastaneye götürülmelidir. Hasta epilepsi nöbeti geçirdiği sırada sadece çevre faktörlerin ona zarar vermesini engellemek adına önlem almak gerekebilir.

Hastanın nöbet geçirdiği sırada düşme ve kasılma gibi durumlarda etrafta hastaya zarar verebilecek keskin bir obje veya sert bir cisim varsa hasta o tehlikeden uzaklaştırılmalıdır. Nöbet sırasında yapılcak şey, hastanın kendisine zarar vermesini önlemektir.

Kriz anında hastanın boğazını sıkan, sıkı bağlanmış kravat, eşarp gibi giysiler hastanın rahat nefes alabilmesi için gevşetilmelidir.

Hastayı kendine getirmek için soğuk su dökme, tokat atma, soğan, kolonya vb koklatmanın epilepsi nöbetlerinde tedavi edici hiçbir anlamı yoktur.

Nöbet geçiren bir hastanın yakınları ya da çevresindeki insanlar tarafından kol ve bacaklarının tutulması, bastırarak kontrol altına alınmaya çalışılması omuz çıkığı oluşması gibi ortopedik sorunlara sebebiyet verebilir.

Hasta kasılırken ağzını açmaya çalışmak; çene çıkığı, dişlerini kırma, açmaya çalışan kişinin parmaklarının hasta tarafından ısırılması, kanamaya sebep olma gibi pek çok olumsuzluklara sebebiyet verebilir.

Kişi kendine geldikten sonra yorgunluk hissedebilir, geçici olarak bilinç kaybı, sersemlik durumu söz konusu olabilir. Bu yüzden hasta bir süre dinlendirilmelidir.

Epilepsi tedavi konusunda en önemli hususlardan biri hekim tarafından önerilen ilaçların önerilen zamanlarda ve dozda kullanılmasıdır. İlaçların ihmali durumunda nöbetlerin sıklık ve şiddetinde artış görülebilir.

Bizler Iğdır Devlet Hastanesi Nöroloji Hekimleri olarak Epilepsi hastalığı hakkında toplumu bilinçlendirmek ve her daim hasta ve yakınlarının yanında olduğumuzu bir kez daha buradan ilan ediyoruz.

 

Yorum Ekle