MURAT BARAJI UNUTULDU...
Doğubayazıt'ta ziraat yok. Nedeni de yeterince suyun olmaması Dolayısıyla buna paralel olarak ta hayvancılıkta yok denebilecek düzeyde
Murat Barajı 416Hm3 depolamalı olarak planlanmış olup katı proje yapımı 2004 2006 yatırım programına alınmıştır.
2006 yılında Murat Barajı ihaleye çıkarılmış bilinmeyen bir nedenle Murat Barajının ihalesi durdurulmuştur.
Musun (Suluçam) ovası cazibe sulaması ile Doğubayazıt ovası cazibe sulaması Yukarı Murat Projesi Master plan kapsamında yer alan projelerindendir. Halen bitimi tamamlanmamış Yazıcı Barajı 39.000 hektar alanı sulamaktadır. Mevcut projemiz daha kapsamlı olup Diyadin, Taşlıçay ve Doğubayazıt ilçelerine istihdam sağlayacak kapsamdadır. Projenin rantabilitesi 4.10 olup, iç karlık oranı %21,8'dir. Buda mevcut projeler içerisinde karlılık ve ekonomik avantaj sıralamasında ilk başlarda yer alacaktır.
Musun (Suluçam) - Doğubayazıt Ovası cazibe sulaması planlama çalışmaları 2006 yılında tamamlanması gerekirdi. Tatbikat projesi planlanması gerçekleştirildiği taktirde katı proje programı bilhale yatırım ve uygulama programına geçilecekti. Ama bu proje de Murat Barajına ilintili olarak durdurulmuştur.
Doğubayazıt-Musun (Suluçam) ovası cazibe sulaması tatbikat projesinin üç boyutu var.
1-Enerji
2-Sulama (49.209 hektar alan sulanacaktır.)
3-İçme suyu
Bu projenin yaşama geçmesi için Doğubayazıt ovası ve Musun (Suluçam) ovası sulama Yüksek Mühendis Şerafettin Eryılmaz'ın fahri başkanlığını yaptığı (DOS) Platformu oluşturdu. DOS Platformu olarak çalışmalara dönemin Milletvekilleri de büyük çapta destek verdiler.
DSİ Genel Müdürlüğündeki girişimlerde DOS tatbikat projesinin henüz planlanmasının yapılmadığına acı bir şekilde tanık olundu.
Tatbikat projelerinin planlanması noktasında defalarca yapılan girişimler sonucu projenin planlanması için DSİ Genel Müdürlüğü birimlerini harekete geçirip tatbikat projesinin planlanmasının gündeme alınması sağlandı. Ancak bu çalışmalarda Murat Barajına ilintili olarak askıya alınmıştır.
Şayet Doğubayazıt ovası cazibe sulaması ile Musun (Suluçem) cazibe sulaması tatbikat projeleri bitirildiği taktirde önümüzdeki yıllarda suyun Doğubayazıt ve Musun ovasına akmasıyla ziraat yeniden canlanacak her taraf yeşile bürünecektir.
Böylece zirai ekonomik canlılık hayvancılığı da kamçılayacaktır.
Bu manzara Diyadin ve Taşlıçay ovaları içinde geçerlidir.
Geçen yıl bölge Milletvekili Ekrem Çelebi gazetemizi ziyaret ettiğinde kendine durdurulan Murat Barajına işlerlik kazandırmak ve gerekse DOS tatbikat projesinin planlanmasını yaptırmasını istedik.
Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi kendisinin bu konudan haberdar olmadığını şayet dokümanlar varsa gönderildiği taktirde ilgileneceğini ifade etmişti.
Yukarıda gerek Murat Barajı ile ilgili ve gerekse DOS çalışmalarıyla ilgili gerekli bilgiler verilmiştir.
Ekrem Çelebi dışında diğer iktidar Milletvekilleri olan Kerim Yıldız ve Fatma Salman Kotan'ın durdurulan Murat Barajına yeniden işlerlik kazandırılması için ve DOS tatbikat projesinin planlanmasının yaptırılması için girişimlerde bulunmasını kamuoyu beklemektedir.