Siyaset Akademisi'nin düzenlediği "Ortadoğu ve Suriye" konulu panelde konuşan Ortadoğu Uzmanı yazar Faik Bulut, Arap ülkelerindeki sistemlerin çürüdüğüne dikkat çekti.
İSTANBUL - Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul Siyaset Akademisi tüm baskılara rağmen çalışmalarına devam ediyor. Ümraniye'de bulunan siyaset akademisinin bu haftaki çalışmasında Ortadoğu ve Suriye konuları ele alındı. Ortadoğu Uzmanı ve yazar Faik Bulut'un konuşmacı olarak katıldığı "Ortadoğu ve Suriye" başlıklı panele çok sayıda partili katıldı. Bulut, Arap ve Türk devlet sistemlerini değerlendirerek, son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
'Kürtler özerklik istiyor'
Batı ülkelerinin Suriye'yi düşürdükten sonra İran'a ardından Uzak Doğu'ya hakim olma planının olduğunu belirten Bulut, Türkiye'nin ise fırsattan istifade, Suriye'ye müdahalesiyle Kürtlerin özerk yönetim kurmasına engel olmayı hedeflediğini vurguladı. Suriye'deki Kürtlerin geçmişten ders çıkardığını ve bu yüzden Arap baharına temkinli yaklaştığını belirten Bulut, "İran'da bir dönem PJAK'ı bitirerek, Ortadoğu'da güçlenmeye çalıştı. Bunu yapamayınca bu politikadan vazgeçti. Suriye'de ülkedeki muhaliflerin ayaklanmasına Kürtlerin katılmaması için birçok hak tanımaya başladı. 60 bine yakın Kürde kimlik verdi. Bu durum şu anlama geliyor aslında Kürtler Ortadoğu'da bir anlam da denge güç oldu" dedi. Suriye'de hemen hemen askerlerin Kürt bölgelerinden tamamen çekildiklerini ve buralarda yaşayan Kürtlerin kendi yaşam alanlarını oluşturduğunu ifade eden Bulut, "Kürtler, Suriye'de kendi yaşamlarını inşa ediyorlar. Oradaki Kürtlerin 2 planı var. Yönetim düşerse kendi yaşamlarını kendi oluşturdukları yapıyla devam edecekler. Eğer rejim düşmese de Kürtler kendi yapıları inşa etti ve yönetim tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Kürtler, bu sistemlerinin kanuna geçilmesini talep edecektir" diye ifade etti.
'Kürtlerin özerk yönetim kurmasından rahatsız'
Suriye'deki Kürtlerin bu kadar çok hak almalarından Türkiye'nin çok kaygı duyduğunu anımsatan Bulut, "Türkiye rahatsız oluyor ve Suriye'ye herhangi bir müdahaleden yana oluyor, çünkü Kürtlerin özerk bir yönetim kurmasından rahatsız oluyor. Suriye'de kurulacak özerk bir yönetim Türkiye'deki Kürtlere de örnek bir yönetim olacak" dedi. Türkiye'nin Suriye'yi arka bahçesi yapmaya çalıştığını sözlerine ekleyen Bulut, "Suriye Ortadoğu'da çok önemli bir yerde bulunuyor. Hemen hemen Ortadoğu'ya açılan bir ülke ve bu yüzden Türkiye Suriye'yi arka bahçesi yapma durumunda Orta Doğu'da etkin güç olmaya çalışıyor" değerlendirmesinde bulundu. Türkiye'nin Suriye'ye olağan bir müdahalede başka bir kazancının da ticari olduğunu aktaran Bulut, "AKP kendi sermaye gücünü oluşturmaya çalışıyor. Çünkü TÜSİAD çok fazla AKP'nin işine yaramıyor" dedi. Suriye rejiminin bu haliyle uzun süre devam etmeyeceğini de dile getiren Bulut, şunları söyledi: "Suriye hızlı bir şekilde iç savaşa gidiyor. Kendisi ne kadar uğraşsa da iç savaşa itiliyor ve artık Suriye'nin meselesi, Suriye'nin değil. Suriye'de oluşacak siyasi bir deprem Türkiye'yi de olumlu veya olumsuz etkileyecek."
Panel soru cevap bölümü ile son buldu. DİHA