Avukatlar, "Bilinmeyen bir dil" diyen mahkeme başkanına, "Hangi dilde konuştuğunun tespit edilmesini talep ediyoruz. Adını koyalım" dedi.
"KCK" ana davası kapsamında 104'ü tutuklu 152 Kürt siyasetçisi hakkında Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın 31'nci duruşması devam ediyor. Aralarında milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle ile kapatılan DTP Diyarbakır İl Başkanı Fırat Anlı'nın da bulunduğu 17 kişi mazeret bildirerek duruşmaya katılmazken, duruşmaya 87 tutuklu sanık ve tutuksuz sanıklar İhsan Uğur, Özlem Yasak, Rojda Balkaş ve Veysel Yıldırım katıldı. Tutuksuz sanık Veysel Yıldırım ile ilgili iddiaların okunmasıyla başlayan duruşmada, "Mercek" kod adlı gizli tanığın iddiaları okundu.
Yıldırım'ın Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nde çalıştığı, Sarmaşık Derneği aracılığıyla "Örgüte yardım ettiği" ve işverenlerden para topladığı iddia edildi. Aynı iddialara ilişkin emniyete bir ihbar mailinin gönderildiği ve mailde, "Bulunduğu kurumu kullanarak örgüte yardımda bulunuyor. Yaptıkları kanıma dokunuyor işlem yapın" denildiği ileri sürülürken, Yıldırım'ın telefon dinlemelerinde de örgütsel görüşme yaptığı iddia edildi.
Laçin: 'Bilinmeyen bir dil'in adını koyalım
İddialara Kürtçenin Zazaki lehçesinde cevap veren Yıldırım'ın mikrofonu kapatılırken, Zazaki tutanaklara "Bilinmeyen bir dil" olarak geçti. Bunun üzerine söz alan Av Feride Laçin, mahkeme başkanına "Bilinmeyen bir dil diyorsunuz. Hangi dilde konuştuğunun tespit edilmesini talep ediyoruz" dedi. Mahkeme başkanı da bunun üzerine "O zaman Türkçe dışında bir dil konuştu diyelim" dedi. "Bilinmeyen bir dil"in tespit edilmesinde ısrar eden Laçin, "Hayır adını koyalım" diyerek karşılık verdi.
Beştaş: Böyle bir iddia olabilir mi?
Av. Meral Danış Beştaş, "Sarmaşık Derneği, yardıma muhtaç olan açlık sınırı atındaki kişilerle ilgili ciddi araştırmalar yapıp daha sonra yardımda bulunuyor. Bu nedenle iddianamenin polisler tarafından hazırlandığını bir kez daha yeniliyoruz. İnternete girerek örgütsel dokümanları okuyarak kendini geliştirdiği iddia ediliyor. Böyle bir iddia olabilir mi? O zaman kimse internete girmesin" dedi.
Aktar: Utanç verici
Diyarbakır Barosu Başkanı M. Emin Aktar da, söz alarak, iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. İçişleri Bakanlığı'nın Sarmaşık Derneği ile ilgili "Bu kadar şeffaf çalışan başka bir kurum görmedik" şeklinde verilen raporu hatırlatan Aktar, "Fakat buna rağmen Sarmaşık Derneği'nin 'örgüte yardım ediyor' diye yargılanıyor olması utanç vericidir. İnsan olarak bizi incitmiştir" dedi. Aktar, Kürt toplumunun potansiyel suçlu olarak görüldüğünü, korkutulduğunu ve korkutmak isteyenlerin korktukları için korkuttuğunu söyledi.
'KCK bunun neresinde?'
Ardından tutuklu sanık Veysi Akar ile ilgili iddialar okundu. "X" kod isimli gizli tanığın verdiği beyanlara ilişkin iddia edilen hususlara Kürtçe cevap vermek isteyen Akar'ın da mikrofonu mahkeme başkanı tarafından kapatıldı. Telefon tapelerinin birinde aracı bozulduğu için arkadaşını arayarak çekici istemesinin de iddianamede yer almasına tepki gösteren Akar, Kürtçe konuşarak "KCK bunun neresinde?" diye sordu. Akar, ayrıca bazı telefon tapelerinde "bilinmeyen kişi" olarak belirtilenlerin annesi olduğunu söyledi.
Daha sonra söz alan Av. Feride Laçin, "Suç unsuru olmadığı, son derece hayatın olağan akışına uygun konuşmadır. Hatta bunların okunmasıyla suç işleniyor. Özel hayatın gizliliği ihlal ediliyor" dedi.
Duruşmaya ara verildi. DİHA