ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar'da yaptığı 'PKK silah bırakırsa askeri operasyonları durdururuz' açıklaması ve Barzani'nin 'PKK silah bıraksın' çağrısına ilişkin tartışmalar sürüyor. BDP yönetiminin, bu tartışmaların gölgesinde gerçekleşen ABD ziyareti, 'sürpriz gelişmeler mi olacak?' sorusunu gündeme getirdi.
BDP Eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, Mardin Milletvekili Ahmet Türk ve Van Milletvekili Nazmi Gür'den oluşan heyet, hafta sonuna kadar sürecek ziyarette ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon, senatörler ve temsilciler meclisi üyeleri ile bir dizi görüşme gerçekleştirecek.
Akşam'a konuşan Meclis İdare Amiri BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, son gelişmeleri ve parti yönetiminin ABD seyahatini değerlendirdi.
Sakık'ın açıklamalarının satır başları şöyle:
Hem Türkiye hem de dünya kamuoyu sorunun diyalogla çözümü konusunda hem fikir. Partimizin yetkili organları da, Kürt sorunun bir tarafı olarak düşüncelerini aktarmak için ABD'ye gittiler. Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Dışişleri Bakanı ABD'ye gidip kendi sunumlarını yapıyorsa, sorunun tarafı olan BDP'nin de bu ülkeye gidip çözüm önerilerini, fikirlerini anlatmasından daha doğal ne olabilir ki?
Kürt sorununun çözüm için asıl adresinin Türkiye olduğunu defalarca söyledik.
Yine bu sözümüzün arkasındayız. Ancak gelinen noktada Kürt sorunu, emperyal güçler dahil dünyanın yakından takip ettiği bir pozisyona ulaştı. Çünkü sadece Türkiye Kürtlerinin değil, Suriye, İran, Irak gibi Ortadoğu coğrafyasındaki Kürt halklarının, demokratik hak talepleri bulunmaktadır.
Türkiye Kürtleri olarak, ülke bütünlüğü içinde sorunun barışçıl yollarla, diyalogla çözülmesi gerektiğini başından beri dillendiriyoruz. Bu diyaloğu Kürt halkının parlamentodaki temsilcilerinin yanı sıra, silahlı güçlerle de yapılması gerekiyor. Sayın Barzani'nin 'PKK Silah bıraksın' çağrısı medyada geniş yer buldu. Ama bu çağrının önü de var. Sayın Barzani, sadece silah bırakmaktan söz etmiyor, diyalog yolu açılması gerektiğine de dikkat çekiyor.
Hükümet oy endişesiyle müzakerelerden kaçıyorsa hata yapıyor. Çünkü, silahlı güçlerle müzakere konusunda, toplumsal bir destek de var. Oslo görüşmeleri kamuoyunda deşifre oldu. Ancak bu durum AK Parti'de oy kaybına yol açmadı, aksine oylarını artırdı. Bu tablo, toplumun müzakerele bakışını da yansıtıyor.