Geleneksel bir bayram sofrası hazırlamak istiyorsanız başköşeye elbette kurban eti yerleşecektir. Ne var ki kurban eti pişirirken ve tüketirken dikkat etmeniz gereken birtakım kurallar var.
- Kurban etini asla pişirmeden yemeyin. İçinde gözle görülmeyen parazitler olabilir.
- Taze eti pişirirken defne ya da biberiyeyle tatlandırırsanız hem hazmı kolaylaşır hem de hijyen açısından daha uygun olur. Ayrıca pişirdikten sonra üzerine biraz zencefil serpmek de sindirimini kolaylaştıran yöntemlerden biridir. Eğer çok et yediğinizde gaz problemi yaşıyorsanız biraz kimyon çok işe yarayabilir.
- Kolesterol, şişmanlık, gut, kabızlık, şeker gibi problemleriniz varsa fazla miktarda kırmızı et yememenizde yarar var.
- Fazla et yediyseniz, üzerine tatlı yemeyin. Tatlıyı 2-3 saat sonra ara öğün gibi tüketebilirsiniz.
- Kırmızı et değerli bir demir deposudur. Ancak etle beraber içilen koyu siyah çay veya süt ürünleri demirin emilimini azaltır. C vitamini ise demir emilimini artırır. Bu nedenle et yerken içecek olarak limonlu bir şeyler tercih edebilir etin yanında tüketeceğiniz salatayı nar ekşisiyle tatlandırabilirsiniz.
- Et hazmı kolay bir gıda olmadığından mutlaka yavaş yavaş çiğneyin.
- Eti fazla kaçırdıysanız yemekten sonra bol sıcak su ve bitki çayı içmek rahatlatır. Toksinlerden arınmanızı sağlar.
Malzeme
1 litre su
1 çay kaşığı İngiliz karbonatı
2 tatlı kaşığı rezene tohumu
Yarım tatlı kaşığı frenk kimyonu
Taze zencefil
2 tatlı kaşığı yeşil çay
1 tatlı kaşığı yasemin
Biraz elma kabuğu
Hazırlanışı:
Tüm karışımı 1 litre kadar suyun içine atın sadece 1-2 dakika kaynatın. 3-5 dakika demleyin. Sonra süzün. Yemeklerden sonra 1 ince dilim limon ekleyerek, şekersiz için.
Hiçbir geleneksel inanış, ritüel, kural boşuna konmamıştır, hepsi çok uzun yıllara dayanan deneyim ve gözlemlerin sonucudur. Bu bayram ibadetleri yerine getirirken buna aracılık eden hayvanlara saygı göstermeli ve onlara eziyet etmemeliyiz.