SON DAKİKA

İş veririm ama borçlu çıkarsın

Türkiye'nin en bilinen dershanelerinden Zafer Dershanesi, işe başlayacak öğretmenlere senet imzalattığı gerekçesiyle mahkemelik oldu. 07 Eylül, 2013 03:53 Güncelleme: 07 Eylül, 2013 03:53 İş veririm ama borçlu çıkarsın

Haber: UMAY AKTAŞ SALMAN -Arşivi

Ankara 'nın ve Türkiye 'nin en bilinen dershanelerinden Zafer Dershanesi, işe başlayacak öğretmenlere 'yıl içinde işten ayrılmasınlar' diye borç senetleri imzalattığı için mahkemelik oldu. Dershane, geçen haziran ayında bir yıllık sözleşmeyle anlaştığı 6 öğretmenin işine sözleşmesinin bitmesine üç ay kala son verdi. İdialara göre öğretmenler istifaya zorlandı ve ağustos, eylül maaşları da verilmedi. Paralarını isteyen öğretmenlerse işe başlarken imzaladıkları borç senetleriyle tehdit edildi. Öğretmenlerden üçü suç duyurusunda bulundu.

 

Olayın mağdurlarından 12 yıllık öğretmen N.S.'nin anlatımları şöyle: “20 Haziran'da dönem bitti. 'Sizinle devam etmeyeceğiz, istifa edin, maaşınızı elden vereceğiz' dediler. İstifamı verdim. Ağustos ve eylül parasını vermediler.

 

3 bin TL'lik senedim vardı. İstifadan iki ay sonra zor da olsa senedi geri aldım. Devlet öğretmeni olarak atanabilseydim bir dakika uğraşmam bunlarla.”
Öğretmen B.Ç. ise 6 bin TL'lik senedini geri alamadığını belirtiyor: “İş kaygısıyla 'evet' diyoruz. Dershane öğretmenleri örgütlenmiyor. 14 yıllık dershane öğretmeniyim. Artık başka bir işte çalışıyorum.” İki sene dershanede çalıştığını anlatan A.P de “Üç parça halinde 15 bin TL'lik senet imzaladım. İmzalamazsan anlaşmıyor seninle. Samimiyetlerine günvenmiştik. Aleyhimize kullanmayacaklarına inandık” diye konuşuyor.

Kazanılmış dava var

Öğretmenlerin avukatı Asker Çatak ise şunları söylüyor: “Senedin iş hukukunda yeri yok. Öğretmenin ya da çalışanın kendi şartlarına razı olması için boş seneti imzalatıyorlar. Savcılığa yansımış dosyalar var, dava açıp iptal ettirdiğimiz senetler var. Dershane vazgeçmiyor uygulamadan. 10 işverenden 3-4 ünün kullandığı bir şey bu. Dava kazanılınca senet hükümsüz oluyor, karşı taraf masrafları ödüyor. Başka bir yaptırımı yok. Çalışma Bakanlığı ve SSK müfettişleri de bilir senet alındığını.”

Dershane: Sözleşme var

Dershanenin Ankara Merkez Şube Müdürü Yıldırım Özyeğen, senet imzalatıldığını reddediyor ve öğretmenlerle sadece sözleşme yapıldığını söylüyor. Ancak senet imzalatma nedeniyle mahkemeye yansımış karara bağlanmış dosyalar bulunuyor.

 

Ankara 3. İş Mahkemesi, 2005 yılında aldığı bir kararla dershanenin öğretmenden senedi gerekçe gösterip faiziyle aldığı paranın iadesine hükmetti. Ankara 14. İş Mahkemesi'nde sonuçlanan başka bir davada da dershane işten ayrılan öğretmenin 20 bin TL'lik senedini takibe koydu. Mahkeme, öğretmenin senetten dolayı borçlu olmadığını karar verdi. aynı dershaneye senet imzalayıp giren ve bu nedenle arabası haczedilen bir öğretmenin davası da sürüyor.

 

Yorum Ekle