Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından “Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler” alanında ihtisas üniversitesi ilan edilen Iğdır Üniversitesi, bölgenin kırsal kalkınmasına öncülük etmek adına çalışmalarına ivme kazandırdı.
Iğdır Üniversitesi, 29 Eylül 2021 tarihli YÖK Yürütme Kurulu kararıyla “Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler” alanında ihtisas üniversitesi ilan edildi.
Bu kapsamda 3 Aralık 2021 tarihinde kurulan İhtisas Koordinatörlüğü çatısı altında, paydaşlarla ilişkilerin geliştirilmesinden proje üretilebilecek alanların belirlenmesine kadar geniş bir alanda yürütülecek faaliyetlerin yol haritası çizildi.
Üretici ve Sanayicilerle İş Birliği Protokolleri
İhtisaslaşma çalışmaların ilk yılında proje yürütücüleri ve paydaşlarla pek çok toplantı yapılırken, üretici ve sanayicilerle birbirinden önemli işbirliği protokollerine de imza atıldı.
İlk protokol, geçtiğimiz kasım ayında Artvin Tıbbi Aromatik Bitkiler Araştırma ve Geliştirme Derneği (ATABAGD) ile imzalandı. 4 yıl geçerliliği olan bu protokolle; Artvin’deki endemik çeşitliliği araştırmak, geliştirmek ve ekonomiye katkı sağlamak amacıyla; bilgi-birikim, araştırma, bilimsel çalışma paylaşımının önü açıldı.
Bir diğer protokol ise temizlik, kozmetik ve gıda takviyeleri üzerine ürettiği ürünleri 20 ülkeye ihraç eden ERSAĞ Şirketler Grubu ile imzalandı. 5 yıllık protokol, Ar-Ge projelerine destek ve danışmanlık hizmetlerinin sağlanması, sektörün eleman ihtiyacına yönelik çalıştay, seminer vb. eğitim programlarının düzenlenmesi gibi faaliyet konularını kapsadı. Protokol kapsamında Iğdır’da yetiştirilen katma değeri yüksek tarım ürünlerinin, yüzlerce ürün gamıyla yurt dışı pazarına taşınmasına olanak sağlandı.
Yine ERSAĞ Şirketler Grubu Başkanı Bekir Sarı’nın, akademik personeller ve Iğdır’ın büyük üreticilerinin katıldığı geniş kapsamlı bir çalıştay da yapıldı.
Çalıştayda; üretilmesi planlanan katma değeri yüksek tarımsal ürünlerin Iğdır doğasına uygunluğu, çiftçilerin çektiği zorluklar, Üniversite ve ERSAĞ Şirketler Grubunun projelere sağlayacağı katkılar masaya yatırıldı.
İlerleyen dönemde de üreticiler Haydar Alagöz ve Yusuf Alagöz ile ortak üretim ve AR-GE çalışmaları yapmak, üretim ve araştırma alt yapılarından karşılıklı faydalanmak amacıyla yine işbirliği protokolleri imzalandı.
60’ın üzerinde Proje Hazırlandı, 21 Projede Karar Kılındı
Bu süreçte bir taraftan da akademisyenlerin ihtisaslaşma çalışmaları kapsamında hayata geçireceği projeler üzerine geniş katılımlı toplantılar yapıldı. Toplantılarda; bölgedeki tarım ürünlerinin katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesine ve pazarlanmasına önemli katkılar sunacak 60’dan fazla proje üzerinde çalışıldı. Yapılan istişareler neticesinde de benzer projeler birleştirilerek 21 projenin hayata geçirilmesinde karar kılındı.
Sürecin En Önemli Paydaşlarından Eczacılarla Yakın Temas
İhtisaslaşma kapsamında sürecin en önemli paydaşlarından olan eczacılarla da birebir, yakın temas kuruldu. Rektör Yardımcısı ve İhtisas Koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Demirtaş, Iğdır ve bölgede yetiştirilen tarımsal ürünlerin katma değeri yüksek ilaç, gıda takviyeleri, kozmetik, etken madde ve ham maddeye dönüştürülmesine yönelik ortak çalışmaların planlanması amacıyla eczacılarla toplantılar yaptı.
Rektör Alma: Bölgenin Gelecek Yüz Yıllık Hikâyesini Birlikte Yazacağız
İhtisaslaşmaya ilişkin bir değerlendirmede bulunan Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, ilk dönemin başarıyla geçtiğini ve ivmenin ilerleyen süreçte çok daha yoğun şekilde artacağını vurguladı.
“Geriye dönüp baktığımızda kısa sürede çok önemli bir mesafe kat ettiğimizi görüyoruz” diyen Prof. Dr. Alma, ardından şu ifadeleri kullandı;
“Birbirinden kıymetli akademisyenlerimizin ortaya koyduğu toplam 21 proje üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca sanayici, eczacı ve üreticilerimizle dirsek teması içerisindeyiz. Allah’ın izniyle iklimi ve bitki örtüsüyle çok önemli bir potansiyele sahip olan Iğdır’ın tarımla kalkınmasını sağlayacak, bölgenin gelecek yüz yıllık hikâyesini birlikte yazacağız.”
Rektör Yardımcısı Demirtaş: Ürünlerin Pazar Payını Artıracak, Bölgemizin Yüzünü Güldüreceğiz
Rektör Yardımcısı ve İhtisas Koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Demirtaş da ihtisaslaşmanın bölgesel kalkınmadaki rolüne ilişkin bir değerlendirme yaptı.
Mikro klima iklimi ve bitki örtüsüyle Türkiye’nin en önemli tarım bölgelerinden bir tanesinin Iğdır Ovası olduğunu anımsatan Prof. Dr. Demirtaş, “Iğdır Ovası’nda yetiştirilen ürünlerin katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülüp pazara kazandırılmasında üniversiteye önemli bir sorumluluk düşüyor. Biz de bu sorumluluğun bilinciyle ihtisas üniversitesi ilan edildiğimiz ilk günden beri çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Biyoteknolojik AR-GE çalışmalarımız ve plot üretimlerimizle Iğdır’ın tarımsal ürünlerinin katma değeri yüksek tarımsal ürünlere dönüştürüp bu topraklardan yurt dışına ihraç edilmesinin öncülüğünü üstleniyoruz. İnşallah hayata geçireceğimiz projelerle, Iğdır’ın ürünlerinin pazar payını artıracak, bölgemizin yüzünü güldüreceğiz.” diye konuştu.