SON DAKİKA

HODRİ MEYDAN!...

29 Şubat, 2012 06:45 Güncelleme: 29 Şubat, 2012 06:45 HODRİ MEYDAN!...

 

TRT Şeş'in büyük gafı...

Ünlü Kürt Filozofu Ehmedê Xani'nin Mem û Zin eseri TRT 6 (Şeş) tarafından “SİYA MEM Û ZİN” adı altında diziye dönderilerek ilk bölümü yapılan şatafatlı bir gala sonrası yayınlandı.

“SİYA MEM Û ZİN”'in yayınlanması tamamen düş kırıklığı yarattı.

Dizinin yayınlanan ilk bölümü Kürt ulusal destanı olan Mem û Zin ile yakından ve uzaktan hiçbir alakası olmayan tamamen hayal ürünü ve abartılardan beslenen bir bölümdü.

Oysa biz yöre halkı olarak diziyi önce sevinerek bu kanalda seyrettik.

Keşke seyretmez olsaydık…

Dizinin ilk bölümü tamamen Mem û Zin eseriyle salt isimler dışında bir bağlantısı yoktur.

Ayrıca dizinin bu eserden esinlendiğini belirten eser içerikliğiyle hiçbir iletisi olmadığı açık ve net bir şekilde görülmektedir.

Eserin ana temasından uzak böylesine yozlaştırılmış bir dizinin amacının eserin kitleler arasında yanlış algılanmasına yol açacağı açık ve seçiktir.

Zira Mem û Zin eseri kitlelere böylesine yanlış tanıtılması TRT ŞEŞ'in büyük bir gafı olduğu gibi yönetmeninde bir gafıdır.

Ey yönetmen siz hiç M. Emin Bozarslan'ın Mem û Zin eserini okudunuz mu?

Ey yönetmen siz hiç Xanilog Şerafettin Eryılmaz'ın Xani'nin Mem û Zin eserini yorumlayan o nefis kitaplarını okudunuz mu?

El insaf!...

Bakınız sayın yönetmen Ehmedê Xani'nin Mem û Zin eserini yazmasındaki amacı ve isteği gönül derdinin açıklamasıydı.

O gönlündeki dertlerin açıklamasını bir öyküye bir efsaneye dönüştürüp Mem û Zin aşkı çerçevesinde o dertlerini göz önüne getirmek kamuoyuna duyurup bildirmek istiyordu. Hiç kuşku yok ki ölümsüz üstadın gönül derdinin açıklaması Kürt ulusunun geçmişinde büyük ve görkemli parlak ve göz kamaştırıcı bir örneğini gözler önüne getirip sergileyecek olan bir destan yaratmaktı. Ve bu destanı yarattı.

Mem û Zin bir Kürt ulusal destanıdır.  Bu destanın içerikliği telmih sanatıyla sıfatlar yüklediği on aktris ve aktör vasıtasıyla özgürlükçü demokratik hukuk ve otorite norumlarına dayalı demokratik bir devlet anlayışı yaratmaktır.

Ey yönetmen isimlerini kullandığınız Mem, Zin, Siti, Tacettin, Zeydin Bey, Heyzebun, Arif, Çeko, Beko, Gurgin ne anlamına geldiğini biliyor musun?

Bakınız ben anlatayım.

Mem: Halk ve demokrasi,

Zin: Özgürlük

Siti: Adalet ve hukuk

Tacettin: Otorite

Zeydin Bey: Devletin başı

Heyzebun: Yarı aydın

Arif: Bilge kişi

Çeko:Askeri güç

Beko: Beko'yu anlatmama zaten gerek yok(Saray kapısı muhafızı-fesat)

Gurgin: Zeydin Bey'in oğlu – Aristo'laşmış dadılar eliyle aydınlanmış Tacettin ve Mem yanlısı

Ehmedê Xani'nin Mem û Zin eseri Ciziri Botan alanında sahnelenmiştir. Oysa dizide Ciziri Botan ile ilgili en ufak bir alan olmaması dizinin her ne kadar Mem û Zin gölgesi adını taşısa dahi bu kadar eserin ana ruhuna özüne aykırı yozlaştırılmış ve kitleleri yanlış tanımaya sevk edecek nitelikte oluşunu kabul etmek Ehmedê Xani'ye yapılacak en büyük haksızlıktır.

Ey yönetmen siz her ne kadar bölgemizin ünlü Kürt Filozof'unun büyük eseri olan Mem û Zin'i yozlaştırma ve amacından saptırma girişimde bulunsanız dahi o halkın gönlünde taht kurmuş eserleri ile 300 yıl önce gelecek kuşaklara yol göstermiş bir kişidir. Ehmedê Xani'nin sevgisini güzelliğini ve aşkını hiç kimse ama hiç kimse yöre halkının gönlünde koparamayacağını sizlerin çarpık zihniyetleri dahi engel olamayacağını bilmenizi isteriz.

Ey yönetmen istediğin yerde istediğin mekanda konuyu tartışmaya hazırım.

HODRİ MEYDAN!...

 

Yorum Ekle