Hak-Par, Ankara’nın Alba otelinde saat: 13:00’da Sayın; Kemal Burkay’ında aralarında bulunduğu Kürd aydınlarının da katıldığı yeni anayasa taslağının tartışıldığı bir toplantı gerçekleştirdi.
Toplantının Açılış konuşmasını yapan Hak-Par Genel Başkan Yardımcısı Fehmi Demir “ 2012 yılı yeni anayasa çalışmaları tartışmaları ile geçeceğe benziyor. STK’lar kitle örgütleri bu süreç ile ilgili çalışmalara katılıyorlar. Biz de Hak-Par olarak bu çalışmaların içindeyiz. Her ne kadar komisyona çalışmaların verilme süresi 31/12/2012 olsa da bizim açımızdan bu süreç hala devam etmektedir. Bu nedenle Ankara’da siz değerli aydınlar ve ilgili çevrelerle bu sureci paylaşmak istiyoruz. Umarım bölgedeki ve ülkedeki değişimlere bu toplantımızda bir katkı sunar ve ışık tutar dedi ”
Fehmi Demir’in Yapmış olduğu açılış konuşmasının ardından sözü Hak-Par Genel Başkanı Bayram Bozyel’e bıraktı.
Bozyel toplantıya katılanları Kürtçe selamladıktan sonra, konuşmasına Türkçe devam etti. Bozyel konuşmasında; “Biliyorsunuz sivillerin eliyle yeni anayasa tartışmalarının surecine giriyoruz. 90 yıllık ceberut bir sistemden sonra siviller eliyle anayasal çalışmalarının yürütülmesi surecini önemsiyoruz. Burada biz Hak-Par olarak bu toplantıda tek taraflı bir sunumdan ziyade konunun tüm taraflarını kapsamasını arzuluyoruz. 12 Eylül referandumu bu sürecin önemli bir dönüm noktasıdır. Yeni anayasanın meşruiyetinin en önemli kısmı tarafların etkin ve özgür biçimde katılımı ile mümkündür. Ancak arzulanan ortamın hala sağlandığını söyleyemeyiz diyen Hak-Par Genel Başkanı Bayram Bozyel sözlerine şöyle devam etti, “Kürt sorunu herhangi bir azınlık sorunu değil, herhangi bir dil grubu sorunu değil. Kürt sorunu bir ulusal sorundur. Kürt toplumu güçlü bir mücadele geleneği, özgürlük konusunda güçlü bir iradeye sahip bir ulusun sorunudur. Kürt sorunu ayrıca çok kapsayıcı ve bölgesel bir sorundur. Bu sorun aynı zamanda yeni sorunlara yol açan çok yönlü bir sorundur. Yeni anayasanın etnik bakımdan nötr olacağı söyleniyor. Bu iyi niyetli bir tutum gibi görünse de, Türkiye devleti oluşturan bütün kurumlar Türk esaslı kaldığı sürece bu çabalar beyhude olmaktadır. Yeni anayasada Kürtlerin varlığını ve haklarını tanımlayan bir vurgu yapılmalı. Anayasanın giriş kısımda Türkiye’nin çoğulcu yapısına vurgu yapılmalıdır.”
Bozyel’in konuşmasının ardından toplantıya katılanlar karşılıklı görüş alışverişinde bulundular.