Bu coğrafyanın iki kadim ülkesi Türkiye ve İran. Toplumsal kültürel ve siyasal olarak birbirini etkilemiş ve geliştirmiş iki kadim halkın iki güçlü devleti. Toplumların birbirini tanımasında, birbirinden etkilenmesinde ve birbirleri ile olan ilişkilerini gelişmesinde ticaretin ve ziyaretin önemi çok büyüktür. Ticaret ve ziyaretin başlangıcı ve bitimi de sınırlarda ve gümrüklerde yaşanıyor. İki kadim ülkenin ve iki kadim halkın birbiriyle ilişkilerinde çok önemli bir sınır kapısı olan Gürbulak-Bazargan sınır gümrüklerinin iki ülkenin ve iki ülke halklarına yakışmayacak bir şekilde olması düşündürücü bir durumdur.
İki ülke arasındaki ticaretin gelişmesi adına yapılacak ilk işin Gürbulak-Bazargan sınır kapılarının iki ülke halkının kadim dostluğuna yakışır bir hale getirilmesi olmalıdır. İnsani olmaktan uzak bu yapıların bir an önce insan onuruna yakışır bir hale getirilmesinde fayda vardır. İnsan onurunu zedeleyici ve insani ihtiyaçların giderilmesi için mekânlarının olmaması çok kötü.
Hem ziyaret, hem ticaret atasözüne uygun davranan iki ülke halklarının ziyaret ve ticaret ilişkilerini geliştirici adımların acilen atılması gerekir. Ziyareti ve ticareti insanlara yük ve sıkıntı olmaktan çıkarıcı tedbirlerin alınması iki kadim halkın yöneticilerine düşmektedir.
Sınırlara yakın bölgelerde yaşayan insanlarının en büyük geçim kaynağı olan bu sınır kapılarının iki ülke arasındaki ticaretin ve ziyaretin gelişmesine yardımcı olması kadar bölge insanın ada iş alanı açma kabiliyeti çok yüksektir. Özellikle Gürbulak-Bazargan sınır kapısı sadece sınır kapısı olmak özelliğini aşan iki ülke halkının istihdamına yardımcı olan bir özelliğe sahiptir.
Bu kadim coğrafyada komşuluğumuzu değiştiremeyeceğimizi göre, komşuluk ve konukluğumuzu geliştirici çabanın içinde olmamız gerekir. Sınır kapılarında yaşanan olumsuz durumların sebebini sadece kişilere yükleyerek çözme olanağımız yoktur. Sınır kapıların fiziksel özelliği ve dış ticaret uygulamalarının yetersizliği yaşanan sorunları arttırıcı niteliktedir. Karşılıklı güven üzerine kurulacak bir ilişkinin daha insani olacağını düşünüyorum.
Bölge ticaretinin daha liberal hale getirilmesi öncelikle sınır kapılarına yakın yaşayan insanların ekonomik gelişimine katkı sağlayacaktır ve bu ekonomik gelişme tüm ülkeyi etkileyecektir. Kadim İpek ve Baharat yollarının, temelini oluşturan ticaret ve ziyaret bizlere yol gösterici olsun.
Komşuluk ve konukluk anlayışları birbirine yakın iki kadim ülkenin, komşuluk, ticaret ve konukluklarını geliştirici tedbirleri bir an önce hayata geçirmelidir. İki ülke arasındaki ticaretin gelişimi bölge devletler ininde yararına ve çıkarına olacaktır.
Ya birlikte birbirimizle olan ticaret ve ziyaretleri geliştireceğiz ya da birbirimizle olan ticaret ve ziyaretleri geliştireceğiz. Yazımı Yunus Emre'nin mısraları ile bitirirken saygı ve selamlar.
Gelin tanış olalım
İşi kolay kılalım
Barış Hakan KARAYAVUZOĞLU