SON DAKİKA

'Fezlekeler siyasi bir karardır'

02 Aralık, 2012 06:12 Güncelleme: 02 Aralık, 2012 06:12 'Fezlekeler siyasi bir karardır'

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, BDP MYK Üyesi Ferhat Tarhan, BDP PM üyeleri Cemil Elden ve Zeki Koç, Adana, Hatay, Akdeniz, Erzin, Dörtyol il ve ilçe yöneticileri, İskenderun Kongresi'nden sonra yurtsever öğrencilerle bir araya gelmek için Serinyol'da bulunan Mustafa Kemal Üniversitesi MKÜ-ÖĞDER binasının önüne geldi. Jandarmanın yoğun güvenlik önlemi aldığı dikkatlerden kaçmazken, Kışanak ve beraberindekiler yüzlerce öğrenci tarafından büyük bir coşku ve sloganlarla karşılandı. Kısa bir sürede miting havasına dönüşen etkinlikte, Ceylan Önkol, Uğur Kaymaz, Aydın Erdem, Şerzan Kurt ve Evrim Demir'in posterleri ve “Özgür kimlik, özgür önderlik, demokratik özerlik”, “Rojava Kürdistan devrimini selamlıyoruz”, “Bijî xweseriya demokratik”,”Jın jiyan azadi, kadın yaşam özgürlük” ve “Baskınlar, gözaltılar, soruşturmalar bizi yıldıramaz” pankart ve dövizleri açıldı.

'AKP Türkiye'deki halklar arasında itibarını kaybetmiştir'

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak'ın konuşması sırasında elektriklerin kesilmesi dikkat çekti. Öğrencilerin çok coşkulu olduğunu belirten Kışanak, “Sayısız mitinge, etkinliğe katıldım ancak hiçbir zaman bu kadar coşku görmedim, bu kadar duygulanmadım. Bu birlikteliğiniz ve örgütlülüğünüz bize gurur veriyor. Rojava ile ilgili AKP'nin politikaları bugün itibariyle iflas etmiştir. AKP, Özgür Suriye Ordusu'nun bile sahiplenmediği kimi silahlı çeteleri Rojava'ya sürerek onların kazanımlarını engellemeye çalışmıştır. Ancak, AKP'nin politikaları hem Suriye'deki, hem de Türkiye'deki halklar arasında itibarını kaybetmiştir” dedi.

'Bütün halklar kimlikleriyle yaşasın'

Kışanak'tan sonra söz alan BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, “Hatay tıpkı Mardin gibi farklı etnik, kültür ve inançların merkezidir. Her iki şehir de Kürtler, Araplar, Ermeniler, Süryaniler gibi kimlikleri barındırıyor. Bunlar bu bakımdan bizim için adeta pilot şehirlerdir. Suriye'de bu pilot şehirlerimiz gibi farklı etnisite ve kimlikleri barındırıyor. Bizler Suriye'deki bütün halkların laik, demokratik bir cumhuriyet çatısı altında yaşamasını istiyoruz, bunu destekliyoruz. Bütün halklar kimlikleriyle yaşasın” diye konuştu.

'Açlık grevleri amacına ulaşmıştır'

Dora'nın konuşmasından sonra tekrar söz alan Kışanak, öğrencilerin sorularını aldı. “Açlık grevleri amacına ulaştı mı?” sorusuna Kışanak “Açlık grevleri değil yüzde yüz, yüzde bin oranında amacına ulaşmıştır. Açlık grevlerinin amacı bir takım taleplerin yerine getirilmesini sağlamak ve bunu yaparken de olası ölümleri engellemektir. Nitekim bu arkadaşlar intihar etmiyorlar, aksine bunlar, 'biz yaşamayı uğruna ölecek kadar seviyoruz' diyen arkadaşlardır. Bildiğiniz üzere bin 400 kişilik bir liste oluşturulmuştu, ancak bu listeyi 10 bin kişiye taşıdılar. On binleri içeri aldılar. Bu halk örgütlülüğünden, özgürlük tutkusundan vazgeçmedi. Burada olduğu gibi görkemli bir örgütlülükle alanları doldurmaya devam ediyor” diye cevap verdi. Dokunulmazlıklarla ilgili gelen bir soru üzerine ise Kışanak sözlerine şöyle devam etti: “Şayet tek bir arkadaşımızın bile dokunulmazlığı kaldırılırsa bunu hepimize yapılmış sayarız. Bildiğiniz gibi 5 milletvekili arkadaşımız cezaevinde. Hatip Dicle arkadaşımızın vekilliği düşürüldü. Sabahat arkadaşımıza ceza verdiler. Bugün de fezlekelerle karşımıza çıkıyorlar, dokunulmazlıklar bizim gündemimizde olmasa da, bu siyasi bir karardır; biz de buna siyasi bir cevap vermesini biliriz” dedi.

Konuşmaların ardından Kışanak ve beraberindekiler alkış ve sloganlarla Harbiye'deki dayanışma yemeğine uğurlandı.

Dayanışma yemeği verildi

BDP Hatay İl Örgütü, Hatay'ın Harbiye Beldesi'nde bulunan Bahar Resturant'a dayanışma yemeği verdi. Yemeğe, BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, BDP MYK Üyesi Ferhat Tarhan, BDP PM üyeleri Cemil Elden ve Zeki Koç, Adana, Hatay, Akdeniz, Erzin, Dörtyol il ve ilçe yöneticileri, İHD, Eğitim Sen, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, DİSK, TÖP ve yüzlerce yurttaş katıldı. Yemekte konuşan BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, ülkemizde farklı inanç ve mezheplerin bir arada özgürce yaşaması için yeni oluşturalacak olan anayasada bunun güven altına alınması gerektiğini vurguladı. Ardından konuşan BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak, farklı inanç ve mezheplerin bir arada yaşadığı günlerden birinin de Aşure Günü olduğunu kaydetti.

Konuşmalar ardından yemeğe geçildi. Yemek sonrası kitle çalınan müzik eşliğinde halaya durdu. DİHA

Yorum Ekle