SON DAKİKA

DOĞUBAYAZIT'TAKİ TARİHİ VE TURİSTLİK BEYAZIT(URARTU)KALESİ TURİST AKININA UĞRAMAKTADIR.

DOĞUBAYAZIT'TAKİ TARİHİ VE TURİSTLİK BEYAZIT(URARTU)KALESİ TURİST AKININA UĞRAMAKTADIR. 12 Şubat, 2018 03:33 Güncelleme: 12 Şubat, 2018 03:33 DOĞUBAYAZIT'TAKİ TARİHİ VE TURİSTLİK BEYAZIT(URARTU)KALESİ TURİST AKININA UĞRAMAKTADIR.

 

Doğubayazıt tarihi ve turistik değerlerinden biri olan Beyazıt (Urartu)kalesi yılın dört mevsiminde  yerli ve yabancı akınına uğramaktadır.

Doğubeyazıt'ın 5 km. doğusunda, Eski Beyazıt'ın kuzeydoğusundaki Belleburç denilen yerde bulunmaktadır. Kayalıklar üzerindeki bu kalenin yapım tarihi bilinmemektedir. Bu kale Urartular döneminden kalmıştır.


Günümüze oldukça harap bir durumda gelen kalenin içerisinde Urartu mezarları ile Antik Çağlardan kalma mimari kalıntılar bulunmaktadır. Üç bölümden meydana gelen kalenin orta bölümünde mağaralar ve bir mabet kalıntısı bulunmaktadır. Kalenin çevresini kuşatan surlar yıkılmıştır.

 

Urartu kalesinin altında bulunan cami Beyazıt Miri  Mir Muhammet Pır Bela tarafından yapılmıştır.Cami'nin giriş kapısındaki üst tabyada cami'inin kim tarafından yapıldığı yazılmaktadır.Ancak bu yazının bir bölümü tahrip olduğu için yazının  tümümüm aydınlığa kavuşturulnası için Üstat Xanilog Yüksek Mühendis Şerafettin Eryılmaz'ın girişimi  üzerine rahmetli Abdullah Varlı Hoca tarafından İran'da yapılan çalışmalar sonucu yazının tümü ortaya çıkmıştır.Öylecede camii'inin Mir Mıhammet Pır Bela tarafından yapıldığı tescil edilmiştir.

 

Cami'inin asıl adı Mir Mıhammet Pı Bela Cami'idir.Ancak halk tarafında Şafi,Muradiye cami'isi olarakta adlandırlır.

Cami bakımsızlıktan ve sahipsizlikte yıkılmak üzere iken Doğubayazıt Halkın Sesi Gazetesinin konuyu gümdeme getirmesi sonucu Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğüce onarılmıştır.

Halkın Sesi

 


Yorum Ekle