SON DAKİKA

DOĞUBAYAZIT'TAKİ TARİHİ BİNALARA SAHİP ÇIKALIM

DOĞUBAYAZIT'TAKİ TARİHİ BİNALARA SAHİP ÇIKALIM 10 Temmuz, 2013 03:00 Güncelleme: 10 Temmuz, 2013 03:00 DOĞUBAYAZIT'TAKİ TARİHİ BİNALARA SAHİP ÇIKALIM

 

 

ESKİ HÜKÜMET KONAĞI

Bu bina 1938-1939 yıllarında yapılmıştır. Önünde bulunan akasya ağacıda 50 yıllık bir ağaç olduğunu diyebiliriz.

 

Bina hükümet konağı olarak 3 katlı olarak inşaa edilmiştir. Bu katlardan biri bodrum katıdır, diğer iki katı ise hizmet katıdır. 1. katın sol tarafı Adliye Binası yapılana kadar Adliye Tahsis edilmişti. Girişte 1 katın sağ tarafı ise Askerlik Şubesi olarak Hizmet vermekteydi.

 

Daha sonra bu bina yeni Hükümet konağı ile belediyece tranpe edilmiştir. Şu anda işlevsiz bir Kent konseyi olarak kullanılmaktadır.

 

 

Bina temelinde salt taş kullanılmıştır. Bu taşlar Ağrı Dağı Örtülü köyü Taş ocağından getirilmiştir. duvar örmeleri ise beton kerpiçler kullanılmıştır.

 

 

Binanın duvar kalınlığı bir metreye yakındır. Bu binada sayısı sayılmayacak kadar Mülki İdari Amirler görev yapmıştır. Bu Mülki İdare Amirlerinin içlerinde, Nihat Bor, Rafet Üçeli, Cahit Bayar, nın iz bıraktıklarını söyleyebiliriz.

 

 

Ayrıca bu binanın balkonun da ve önünde çeşitli Devlet büyüklerinin halkımıza hitap ettikleri bilinmektedir. Örneğin; zamanın Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yapan değerli hemşerimiz Celal Yardımcı  Cumhurbaşkanı  Cemal Gürsel,Cevdet Sunay,Süleyman Demirel hükümetin bu balkonun da halka hitap etme olanağını bulmuşlardır.

 

 

Bu bina Doğubayazıt'ın tarihi simgelerinde biridir. Burayı Belediye bir yenileme yaptırarak yeniden salt Belediye başkanlığı(Başkanlık) binası olarak hizmete açabilir.

 

 

KARAYOLLARI BİNASI

 

Doğubayazıt'ın tarihi simgelerinde olan ikinci bina eski İran transit yolunun üzerinde devlet hastanesi karşısında yapılmıştır. Bu bina 1945 yılında yapılmıştır. İlk önce tek katlı yapılan tarihi Karayolları binası daha sonra üstüne bir kat ilave yapılmıştır.

 

 

Binanı mimarı yapımında yine Ağrı Dağı örtülü taşocağında getirtilen taşlar kullanılmış olup duvar kalınlığı yarım metreyi geçmektedir. Binanın etrafında düz kesile taşlarla merdivenvarı süslemeler mevcuttur.

 

Bu bina karayolları ağının gelişmediği dönemlerde yol hizmetinde büyük etken olmuştur.

 

Bu Doğubayazıt'ın simgesi olan binan korunması ve müze olması temennimizdir.

 

 

TARİHİ RUS TREN İSTASYON ŞEFLİK BİNASI

 

Bu bina Belediye Caddesi. Tugay girişinde Rus işgali sırasında yapılmış olup,Tren İstasyon şefliği olarak işgal süresince hizmet vermiştir.

 

1915 Rus Bolşevik ihtilalı sonrası Ruslar çekilince bu bina Doğubayazıt Ortaokulu olarak uzun süre hizmet vermiştir.

 

Binanın mimarı yapısında yine Ağrı Dağındaki örtülü taş ocağında getirtilen siyah taşlar kullanılmıştır. Duvar kalınlığı yarım metredir. Dış duvar köşeleri merdivarvari taş süslemeleri yer almaktadır. Binanın tavan ve taban kısmı ağaçla kaplanmıştır.

 

Bu bina Anadolu Sağlık Meslek binası olarak hizmet vermeye başlamış olup, bazı onarımlar ve ekler yapılarak binan asıl dokusundan uzaklaştırılmıştır.

 

Bu binanın da orjinalına uygun hale getirtilmesi gerekir

 

 

HALK EVİ (HALK EĞİTİM MERKEZİ) BİNASI

 

BİNANIN TARİHÇESİ

 

 

Binanın üzerinde bulunduğu arsa 1943 yılın halk evi yapılmak üzere Doğubayazıt Belediyesi tarafından Cumhuriyet Halk Partisine hibe edilmiştir.

 

 

1945 yılında binanın inşaatına başlanmış 1946 yılında 10.150 lira maliyetle tamamlanarak 14.07.1947 tarihinde Halk Evi olarak hizmete açılmıştır.

 

 

Bir süre Halk Evi olarak kullanılan bina 1951 yılında çıkarılan 5830 sayılı kanun gereğince hazineye devredilmiştir.

 

 

20.12.1951 tarihli bir onayla binanın yakının da bulunan ilkokula bağlı olarak kullanılması için aylık 20 lira karşılığın da İl Özel İdaresinin kullanımına verilmesi uygun görülmüştür.

 

 

Bina 1952 yılın da 1172 lira 92 kuruşa tamir ettirilmiştir.

 

 

1956 yılına kadar Milli Eğitim tarafından kullanılan bina bu tarihte ihtiyaç kalmadığı gerekçesi ile hazineye iade edilmiştir.

 

 

1956 yılın da bina 1200 lira karşılığın da sinema olarak kullanılmak üzere kiraya verilmiştir.

 

 

Aradan iki yıl geçtikten sonra 1958 yılın da İlçede yeni açılan Erkek Sanat enstitüsünü tahsis edilmiş ve 8895 lira onarım ödeneği talebinde bulunulmuştur.

 

 

 

Sonra ki yıllar da akşam kız sanat okulu, Halk Eğitim Merkezi ve Çevik kuvvet Grup Amirliği, Kaçakçılık ve Organize Suçlar Grup Amirliği olarak kullanılan bina 2001 yılın da kullanılamaz durumdayken Doğubayazıt kaymakam Abdullah Özbek  tarafından onarılarak bugünkü haline kavuşturulmuştur.


 

 

 

Etkili ve yetkililere seslenerek bu tarihi binalara sahip çıkılması gerekir.Çünkü bunlar Doğubayazıt'ın tarihi bina simgeleridir.

 

 

Doğubayazıt'ta eski yıllarda Mimar,Mühendis yok iken bugün  bir çok alan da Meslek edinmiş insanlarımız mevcut.Bunlar duyarlı davranarak bir araya gelip Doğubayazıt'ı  çağdaş ve modern bir konuma getirebilirler.

 

 

Doğubayazıt'a  olan vefa borçlarını bu şekilde giderebilirler.Bizde Halkın Ses olarak Doğubayazıt'ın şehircilik alanında gelişmesinde ve tarihi binaların korumasında gerekli katkı sunmaya hazır

Haber: Halkın Sesi

Yorum Ekle