Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır, kilise ve camilerin yanı sıra Cemevi’ne de sahiplik yapacak. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından Alevi yurttaşların ibadetlerini yapabilmeleri için yaptırılan ve inşaatı biten Cemevi’nin açılışı 25 Aralık'ta yapılacak. Cemevi 2 katlı dubleksten yapıdan oluşurken, içerisinde Cem Salonu, Seyid Rıza Konferans Salonu, etüt salonu, taziye yeri, morg, misafirhane, kafeterya, mutfak ve derneğin idari bürosu yer alıyor. Açılışın ardından Alevi yurttaşlar ibadetlerini Cemevi’nde gerçekleştirebilecek. Diyarbakır Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Av. Cafer Koluman, Pir Sultan Abdal Cem ve Kültür Evi’nin Diyarbakır'da açılmasının anlamlı ve önemli olduğuna vurgu yaptı.
'Diyarbakır'da Alevilerin ibadet edecek yerleri yoktu'
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği olarak temel hedeflerinden birinin Diyarbakır'da Cemevi açmak olduğunu söyleyen Koluman, "Diyarbakır'da böyle bir ibadet eksikliği vardı. Diyarbakır merkezde kilise ve cami vardı. Ama Alevilerin ibadet edecek yerleri yoktu" dedi. Diyarbakır'daki eksikliğin giderilmesi için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne Cemevi yapma talebinde bulunduklarını aktaran Koluman, "Yaptığımız başvurunun ardından arsa sorunu çözüldü. Daha sonra baktık binanın tamamını yapamayacağız. Büyükşehir Belediyesi'nden binanın yapımını ve iç dekorasyonunu üstlenmelerini istedik. Talebimiz kabul edildi" diye konuştu. Koluman, Bağlar Belediyesi'nin arsanın yarısına sahip olduğunu ve Cemevi’nin mutfak malzemelerini tamamını karşılayacağı belirtti.
25 Aralık'ta büyük katılımla açılış yapılacak
Diyarbakır'da yaşayan Alevi yurttaşların ibadetlerini yapabileceği bir Cemevi açtıklarını söyleyene Koluman, Pir Sultan Abdal Cem ve Kültür Evi’nin 25 Aralık'ta büyük bir katılımla açılışını yapacaklarını ifade etti. Koluman, açılışta katılımcılara aşure dağıtılacağını ve ardından semah sergileneceğini belirtti. Pir Sultan Abdal Derneği'nin Diyarbakır'da yaşayan Alevi yurttaşları saran bir örgüt olduğunu belirten Koluman, "Cemevi’ni Alevilerin ihtiyacını karşılayacak bir kurum haline getirmek hedeflerimizdendir" dedi
.
Pir Sultan Abdal Cem ve Kültür Evi’nin açılışından sonra semah dersleri, bağlama, gitar ve eğitim dersleri vereceklerini söyleyen Koluman, "Finansmanı sağlamak amacıyla kafeterya ve mutfağımızı bu alanda kullanacağız" dedi. Diyarbakır halkının Cemevi’nin açılmasına karşı bir sempati oluşturduğunu söyleyen Koluman, "Bizlere derlerdi ki, 'kilise ve cami var da cemevi neden yok.' Hatta geç kalınmış bir eksikliktir" dedi. Koluman, Pir Sultan Abdal Derneği'nin ezilen halkların yanında olduğunu ifade ederek, "Haksızlık nerden gelirse gelsin her zaman mazlumların yanında olmayı şiar olarak benimsemişiz" diye konuştu. Koluman, temennisin Cemevi’nin Diyarbakır'daki farklılıklara bir renk katması ve kardeşçe bir arada yaşama umudunu hayata geçirmesine vesile olması olarak açıkladı.