Bakan Ömer Dinçer, YGS için YÖK , ÖSYM ve TÜBİTAK ile bir araya gelerek sistemi değiştirmek üzere bazı hazırlıklar yaptıklarını söyledi.
Dinçer, Şu anda sınavı yılda bir kere yapıyoruz. Tüm toplum, yani 1 milyon 800 bin öğrenci ve ailesi buna odaklanıyor. Şimdi yapacağımız şey bu. Yani YGS'yi yılda birden çok kez yaparak çocuklarımıza hayatın bir tek imtihana bağlı olmadığını anlatacağız. TOEFL'da olduğu gibi çocuk kendini hazır hissettiğinde yılda birden çok kez yapılan sınavlar için randevu alarak giriş yapacak ve hangisinde daha başarılıysa onu kullanabilecek dedi.
Sorular kamuoyuyla paylaşılmayacak
Bakan Dinçer, (Yeni sınavı) Önümüzdeki sene uygulayacak mısınız? sorusunu ise şöyle yanıtladı:
Hayır, 2014'te uygulamaya başlayacağız. Ulusal düzeyde bir bilişim altyapısına ihtiyacımız var. Ayrıca insanların şüphe duymayacağı sayıda çok sorunun depolanması, bir soru bankasının oluşturulmasına ihtiyaç var. Diyelim ki 10 milyon, 20 milyon soruya ihtiyaç var. Türkiye'de şimdiye kadar 30-40 yıllık süreçte oluşturulmuş bir soru bankası var ama bu sorular kamuoyuyla paylaşıldığı için artık kullanılma ihtimalini kaybetmiş vaziyette. O yüzden bundan sonraki sınavlarda soruların kamuoyuyla paylaşılmasını önleyeceğiz. Oluşturmaya başlayacağımız soru bankası için de bizim birkaç yıla ihtiyacımız var."
TOEFL nedir?
İngilizce dil yeterliliğini ölçmeye yönelik TOEFL (Test of English as a Foreign Language) sınavları, yılda birkaç kez yapılıyor ve uluslararası kabul görüyor. Adaylar kendilerini hazır hissettiklerinde sınava girip aldıkları en yüksek puanla üniversite ve işyerlerine başvuruyor. TOEFL sonuçları 90 ülkede, 5 bini aşkın üniversitede kabul görüyor. Radikal