HAKKARİ - PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından başlatılan çözüm sürecinin ardından devlet tarafından her yıl "yasak bölge" ilan edilen alanlar, ilk kez halka açıldı. Devletin bölgeyi insansızlaştırma politikaları kapsamında yıllardır uyguladığı yasaklar sonucu birçok köy, mezra ve yaylaya getirilen giriş yasağı listesi bu yıl uygulanmayınca, yurttaşların daha önce yaşadığı bölgelere yeniden gidebilme olanağı doğdu. Yıllardır devletin "güvenlik" gerekçesiyle yasakladığı alanlardan biri olan ve Kürt düşünür ve şair Ehmedê Xanî'nin doğduğu yer olan Han Yaylası'nda (Deşta Xanê) 20 yıllık yasağın ardından, Çukurca Belediyesi ve STK'lar tarafından festival düzenlenecek.
Festival tarihi 24-25 Haziran'da
24-25 Haziran tarihlerinde Han Yaylası'nda düzenlenecek olan festival hakkında bilgi veren Çukurca Belediye Başkanı Hıdır Demiroğlu, "PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın tarihi adımın ardından HPG'lilerin geri çekilme süreci ve askerlerin alanlardan geri çekilmesi ile bizler de yıllardır yasaklanan yaylada festival yapmaya karar verdik" dedi. HPG'lilerin çekilme sürecini takip etmek için kurulan izleme komisyonu ile birlikte Han Yaylası'na gittiklerini belirten Demiroğlu, "Bizler komisyon ile birlikte o bölgelere gidebilmiştik. Bu yasaklı olan, ama cennet güzelliğini bağrında taşıyan alanda festival yapmayı düşündük. Meclis içerisinde yaptığımız tartışmalar sonucunda 24-25 Haziran'da yıllardır yasaklı yaylada festivalimizi düzenleyeceğiz. Ehmedê Xanî'nin doğduğu yer olması itibari ile bizim için daha büyük önem arz ediyor" dedi.
'Cennetin ayrılmaz parçasında festival yapmak farklı olacaktır'
Devletin yıllardır insansızlaştırma politikası ile başta yaylaların ve bölgelerin yasaklandığını vurgulayan Demiroğlu, "Yıllardır yasaklanan yaylalar üzerindeki baskının ve yasaklanmanın sona ermesini istiyoruz. Bizler de dünyada yaşayan her halk gibi, yayla ve bölgelerimizde özgürce yaşamak istiyoruz. Eskiden olduğu gibi alanlarımızda olmak istiyoruz. Devletin tecridi altında yaşamak istemiyoruz. Bizler halk olarak, bir bütün olarak, örgütlü gücümüzü ortaya koyarak, mücadelemizi en üst seviyeye çıkaracağız. Yıllardır bölgelerimiz yasaklandığı için oraların güzelliğini bilmiyorduk. Ama gidip gördükçe, çok güzel yerler olduğunu gördük. Cennetin ayrılmaz parçasında festival yapmak farklı olacaktır" diye konuştu.
'Festival bu yılla sınırlı değildir'
Yaylanın yollarında sorunlar meydana geldiğini, yol sorununun giderilmesi için çalışmalar başlattıklarını belirten Demiroğlu, "Festival alanına giden yollarda sorunlar var, bu sorunları gidereceğiz. 24 Haziran günü kent merkezinden çıkarak, yaylaya doğru gideceğiz. Bir gece yaylada kaldıktan sonra, 25 Haziran günü akşama doğru geri döneceğiz. Festivale bölge milletvekilleri, belediye başkanları, STK temsilcileri ve tüm Kürdistan halkı katılacaktır. Yaylada gelenek ve göreneklere uygun eski çadırlarımız olan kon (kıl çadırlar) açıp dengbêj divanı kuracağız. Halk oyunları sergilenerek, eski tarihler yeniden anlatılacak. Festival için bir komisyonumuz kurulmuştur. Çalışmalarımız ve hazırlıklarımız son aşamaya gelmiştir. Önümüzde her hangi bir engel çıkmazsa bizler için anlamlı ve güzel bir festival olacaktır. Festivalimiz bu yıl ile sınırlı kalmayacak, her yıl bu festivali düzenleyeceğiz" diye belirtti.
ŞERMİN SOYDAN / DİHA