Dershane dernekleri, dershanelerin özel okullara dönüşmesi tartışmalarına ilişkin, özel ders alma ihtiyacının alınacak önlemlerle azaltılabileceğini, ancak ortadan kaldırılamayacağını savundu.
ÖZ-DE-BİR, TÖDER ve GÜVENDER'den yapılan ortak açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Üniversite sınavlarına yönelik faaliyet gösteren dershanelerden şartları uygun olanların özel okullara dönüşmesini istiyoruz" ifadesi hatırlatıldı. Özel dershane sektörünü temsil eden dernekler olarak konuya ilişkin görüşlerini paylaşmak amacıyla Başbakan Erdoğan'dan randevu talep edildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Mevcut yapıda özel ders ihtiyacını karşılayan özel dershaneler ile okullarımızın işlevleri farklıdır. Özel ders alma ihtiyacı alınacak önlemlerle azaltılabilir ancak ortadan kaldırılamaz. Dünyadaki örnekler, uygulamalar bu yöndedir. Bizde de ailelerin ek destek aramaları yadırganmamalı, desteklenmelidir. Dershaneler; özel okullara gidemeyen, özel ders alamayan orta ve dar gelir grubunun elindeki tek alternatiftir.
Bu bakımdan dershanelerin yokluğunda dar ve orta gelirli vatandaşlarımızın, çocuklarını iyi bir okula yerleştirmek için özel ders aldırmak zorunda kalacakları ve bunun onlara daha pahalıya mal olacağı açıktır. Özel okulların desteklenmesiyle özel öğretimin eğitimdeki payı artırılarak devletin bu alandaki yükünün azaltılması gerekmektedir. Dershanelerin de bu anlamda teşvik edilmesine yönelik yapılacak çalışmaları destekliyoruz. Zaten sayıları az da olsa okul açabilecek özel dershane girişimcilerimiz bu alanda yatırım yapmaktadırlar."
Açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı'nın sektör temsilcileriyle buluşarak sınavlarla ve dershanelerle ilgili belirsizlikleri giderecek adımlar atması beklentisi kaydedildi.