SON DAKİKA

'Dershane yapmak okuldan daha ucuz'

28 Ekim, 2012 03:15 Güncelleme: 28 Ekim, 2012 03:15 'Dershane yapmak okuldan daha ucuz'

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın dershanelerinin özel okula dönüştürüleceği açıklamalarının ardından geçen günlerde Milli Eğitim Bakanlığı , dershanelere 79 soruluk bir anket yolladı.

 

 

 

Ankette dershane sahiplerine kurumlarını okul yapmak isteyip istemedikleri, hangi teşviklerden yararlanmak istedikleri, binalarında bahçe olup olmadığı gibi sorular soruldu. Dershaneler bakanlığa cevapları yolladı.

Ancak kimi dershanecilere göre konu hâlâ ortada somut bir proje olmadan tartışılıyor. Özel okula dönüşmek isteyene arsa tahsisi, vergi indirimi gibi teşviklerin de dönüşümü sağlamayacağı savunuluyor.

Bakanlığın yolladığı formadaki “Dershanenizi özel okula dönüştürmek ister misiniz” sorusuna 'hayır' yanıtı veren Fen Bilimleri Dershanesi ve Fen Bilimleri Okulları'nın kurucusu Nazmi Arıkan, okulundan örnekler de vererek dönüşümün neden zor olduğunu anlatıyor:
“Milli Eğitim Bakanlığı'nın somut adımı yok. İstanbul 'da 28 şubemiz var. Bunların içinde okul standardını taşıyan üç yer var. Bunların da sekiz dersliği var. Sekiz derslikli, konferans, spor salonu olmayan yerden okul olmaz. Ama baktığınızda müstakil bina, bahçeli, içkili yerlerden uzak. Bakanlığın standartlarını taşıyor. Ancak burası okul olsa spor salonu, yüzme havuzu, etkinlik alanı olan, geniş sınıflara sahip okullarla rekabet edemez. İçimden gelen, tabii dershanemi okul yaparım ama bu dönüşen okullar kampüs okullarıyla mücadele edemez. Okul yatırımı çok pahalı. Bir dershane açmak için 100-500 bin arasında para yeterli. Okul açmak için en az 5 milyon harcamak gerekiyor. İstanbul'da özel okul fiyatları 15-45 bin arasında değişiyor. Eğer veliye 3 bin lira özel okul desteği veriyorsanız bu işe yaramaz. Özel okulum var, maliyetleri biliyorum. Veliden sadece çıplak 18 bin TL talep ediyoruz. Onunla bile okul dönmüyor, cebimizden para koyuyoruz. Şu andaki mevcut özel okulların kontenjanının yüzde 30-35 kontenjanı boş. Dolayısıyla o pazara yeni kalitesiz kurumları sokmak kötü olur. “

Özel Dershaneler Birliği Başkanı ve Bilim Dershanesi Kurucusu Faruk Köprülü ise binası müsait olmayan ve isteyen herkese arsa tahsis edilmesinin mükün olmadığını vurguluyor:
“Dört bin dershaneden yüzde 3'ü okul olmaya müsait. Eğitim yatırımı yapanlara verilen teşvikler dışında yenileri verilecek mi? Arsa verilse bina yapma gücü kaç kurumda olacak? Bakanlıktan randevu bekliyoruz.” Radikal

Yorum Ekle