SON DAKİKA

Demirtaş Kobanê sınırında hükümeti uyardı

Kobanê sınırında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, YPG'nin sınırlı imkanlarla insanlık adına direndiğine dikkat çekti. “Kobanê'yi sürecin biteceği bir noktaya değil, kalıcı barışa doğru bir hamle noktasına getirmek istiyoruz” diyen Demirta 06 Ekim, 2014 02:58 Güncelleme: 06 Ekim, 2014 02:58 Demirtaş Kobanê sınırında hükümeti uyardı


SURUÇ- Kobanê direnişini yükseltmek için Suruç-Kobanê sınırında 21 gün önce başlayan nöbet eylemleri devam ederken, HDP ve DBP eş Başkanları ile HDP'li milletvekilleri sınır direnişinde bulunan yurttaşları ziyaret etti.

 

Kadın örgütleri ve bölgede bululnan yurttşalar sabah saatlerinde marşlar v e sloganlar eşliğinde Kobanê'nin karşısındaki Bethe köyünde 'insan zinciri eylemi yaptı. binlerce kili el ele tutuşarak YPG ve YPJ lehine sloganlar attı.

IŞİD çetelerinin Kobanê'ye yönelik saldırılarına Urfa'nın Sueuç ilçesi ile Kobanê sınırında başlatılan direniş nöbeti devam ediyor. 17 Eylül'den bu yana dönüşümlü olarak nöbet tutan ve defalarca polis ile askerin gazlı ve tazyikli su ile joplu saldırısına uğrayan yurttaşlara destek ziyaretleri devam ediyor.

Aralarında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek HDK Eş Başkanı Sebahat Tuncel, HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü ile HDP milletvekilleri Nursel Aydoğan, İbrahim Ayhan, İbrahim Binici,  Esat Canan, Mülkiye Birtane ve Kemal Aktaş ile kadın örgütleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri direniş eylemini sürdüğüğ Bethe köyüne geldi.

Burada direnişteki halka hitap eden Demirtaş Kobanê'de 20 gündür bir vahşet örgütüne karşı bütün imkansızlıklara karşın büyük bir direniş destanı yazıldığını söyledi.

YPG ve YPJ'nin sadece Kobanê kent merkezini savunmadıklarını, herkesin onurunun da savunulduğunu ifade eden Demirtaş "Eğer 20 gündür Kobanê'de bu direniş yaşanmıyor olsaydı, şimdi şu tel örgülerin arkasında bu vahşet örgütü hilafetini ilan etmiş olacaktı. Türkiye'nin IŞİD gibi barbar bir komşusu olacaktı. Aslında eğer Türkiye'yi AB üyesi olarak tanımlıyorsak Avrupa'nın IŞİD gibi bir komşusu olacaktı. Ve 20 gündür orada bu halkın evlatları, yiğitleri anaları, kadınları, gençleri direnmiyor olsaydı IŞİD barbarlığı karşısında bugün insanlık çaresiz olacaktı" dedi.

Bazı bölge ülkelerinin IŞİD'e tank gibi mühimmat desteğini ifade eden Demirtaş, "Kocaman yürekleri olduğu için bu kadar direnebiliyorlar. Kocaman bir insanlık ailesini temsil ettikleri için direniyorlar. Bütün dünya bu direnişi izlerken IŞİD, Suriye'nin her tarafından yardım alabiliyor, lojistiğini sağlayabiliyor. IŞİD tank kullanmayı 20 gün içinde öğrenmedi. Onlara tank kullanıcı eğitimi veren subayları var. Onların tank ordusunu yönetecek komutanları var. Bunlar 20 günde yetişmedi. Dünyanın ve bölgenin bazı ülkeleri tank desteği, tank mermisi, istihbarat desteği, komuta desteği ve eğitim desteği veriyorlar. Saddam'ın bazı komutanları, Katar'ın Suudi'nin desteği ile buralara kadar gelip tanklara komuta eden subaylar IŞİD'i açıkça destekliyorlar" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yetkililerinin reddetmelerine rağmen, Türkiye'nin IŞİD konusundaki pratiğini ve politikasını düzelmediği belirten Demirtaş, IŞİD'in Türkiye'nin desteğini alarak ilerlediğini söyledi.

Kobanê'deki direnişçilere destek vermek için sınırda bulunan halka saldırıldığını anımsatan Demirtaş, “Bugün IŞİD'in elindeki silahlar son model tekniğe sahip Amerikan ve Rus silahlarıdır. Musul'dan Halep'ten elde ettikleri en teknik model silahlardır. Kimse bunan hesabını vermiyor. Bunu engellemeye çalışmıyor. Bin kişi burada slogan attı diye, YPG'ye moral verdi diye gece gündüz buradaki insanlara müdahale ediyor. İnsanlarımız 20 gündür bu kadar müdahaleye rağmen ısrarla burada insanlık nöbeti tutuyorlar." Şeklinde konuştu.

Hükümetin “Kobanê düşmeyecek', 'Kobanê'ye her türlü desteği sunacağız' mesajının gereğini yerine getirmeye davet eden Demirtaş, hükümete bu süreci halkla koordineli bir şekilde yürütmesini istedi.

IŞİD tehdidine karşı Kobanê halkına destek çağrısı yapan Demirtaş, Kobanê ile sürecin ayrı düşünülmeyeceğini ifade ederek şunları söyledi: “Bizler sayın Başbakanla süreç ile ilgili görüşmeler yapıyoruz. Çünkü buradaki tehlikenin Kobanê'nin düşmesinin domino taşı etkisi olarak nelere yol açacağını görüyoruz. Kobanê'yi sürecin biteceği bir noktaya değil, kalıcı barışa doğru bir hamle noktasına getirmek istiyoruz. Kobane'deki direniş burada Kürt-Türk arasında kırılmayı derinleştirsin istemiyoruz. Barışı kalıcı hale getirsin istiyoruz. Bunun gereklilikleri vardır. Tehditle, şantajla bu iş yürümez. Yani öyle 'PKK IŞİD aynıdır' demekle bu iş yürümez. Herkes de biliyor ki PKK ve IŞİD'in tek bir benzerliği yoktur. Bu şekilde algı yaratarak politikayı da bunun üzerine oturtarak, hiçbir mesafe kat edemeyiz. Hükümet Kobane ile açık dayanışma içine girmeli ve direnen halkla koordineli bir çalışma yürütmelidir. Buradaki halkı engellemek, coplamak yerine, halkla iş birliği içinde ortak çalışarak IŞİD'e karşı mücadele etmelidir" dedi.

DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ise sınırdaki direnişe destek veren bütün kesimlere teşekkür ederek, “21'inci yüzyılda Kürdistan halkları artık kurban olmayacaktır. Sizin buradaki duruşunuz bunun kanıtıdır. 40 yıllık mücadelemiz, Şengal'de gösterilen pratik, Kobanê için gösterilen mücadele yarın gerekirse Rojhılat için gösterilecek. Mücadele Kürdistan halkının 21'inci yüzyılda mutlaka, ama mutlaka özgürleşeceğinin kanıtıdır. Bu mücadeleler aynı zamanda uluslaşmamızın da göstergesidir. Suruç, Şengal oluyor, Şengal Mahabad oluyor" dedi.

Suruç'a gelen Rojava Halk Meclisi Kobanê Divanı Eş Başkanı Eyşe Efendî de bütün uluslar arası güçlere ve Kürtlere çağrı yaparak ekmek ve suya değil IŞİD'le mücadele için ağır silahlara ihtiyaçları olduğunu söyledi.

YPG/YPJ'nin uzun zamandır direndiğini kaydeden Efendi “Kürt halkı direniyor, hafif silahlarla. Apocu ruhla, Önder Apo'nun felsefesiyle çetelerin ağır silahlarına karşı geliyor. Direniş ruhuyla başarıyoruz. Herkese çağrımızdır, YPG'ye ağır silah gönderin. Su veya ekmek istemiyoruz, aç değiliz. Mirasımız var, Kandil'de kardeşlerimiz var. Erdoğan'a sesleniyoruz, ikircikliği bırak, sınırın ışıklarını kapatıp çeteleri Kobanê'ye geçirme. Ey Erdoğan, biz Kobanê Suruç'la birdir, Kandil'le birdir, Güney ile birdir, dört parçayla biriz. Özellikle Başur Kürdistan'a sesleniyoruz" diye konuştu.

Açıkamaların ardından Demirtaş ve beraberindekiler direniş nöbetlerinin devam ettiği noktaları ziyaret etti.

NECİP ÇAPRAZ - ZEKİ DARA / YÜKSEKOVA HABER

 

Yorum Ekle