Geçen günlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Ağrı, Patnos ve Doğubayazıt'ı ziyaret etti.
Ağrı'ya bir Cumhurbaşkanı'nın uzun yıllardan beri ilk kez ziyareti elbette ki önemlidir.
Bazı siyasi otoriteler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ağrı'ya ziyaretini ilk sivil Cumhurbaşkanın olarak lanse ettiler.
Yalnız bu siyasi otoritelerin unuttuğu bir şey vardır.
O da Ağrı'yı ziyaret eden ilk sivil Cumhurbaşkanı Abdullah Gül değildir.
Yanılmıyorsam 1958 veya 1959 yılı yaz aylarında DP döneminde, içlerinde zamanın Devlet Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı görevlerinde bulunan hemşerimiz Celal Yardımcı'nın da; ayrıca Ağrı Milletvekili Halis Öztürk'ün de bulunduğu bir heyet Cumhurbaşkanı olan Celal Bayar ile birlikte Ağrı'ya gelmişlerdi.
Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın Ağrı'ya gelişini karşılamak için Doğubayazıt Belediyesi önünde o gün ki revaçta olan üstü açık Austin, Rus Dotge kamyonlarıyla Muzaffer Dönder'e ait Chevrolet otobüs halka tahsis edilmişti. Ufak olduğum için o araçların birine bindim. Araçtaki büyükler beni indirmek istediler. O arada benim indirilme girişimini Belediye Zabıta Amiri Mehmet Türkeş engelledi.
Ağrı'da mahşeri bir kalabalık vardı. Cumhurbaşkanı Celal Bayar o zaman ki askeri bir uçakla Ağrı'da bulunan toprak zeminli askeri alana iniş yaptı. Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve yanındaki heyet açık bir arabayla kente doğru ilerlerken büyük bir izdiham yaşandı. Çünkü herkes Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ı görmek istiyordu.
Cumhurbaşkanı Celal Bayar Ağrı'dan ayrılıştan sonra Doğubayazıt'tan gelenlerde Doğubayazıt'a dönmek için Belediye tarafından tahsis edilen araçlara bindiler. Bende araçlarda yer bulamayınca o gece Ağrı'da kaldım. Daha sonra Doğubayazıt'a döndüm.
Görüldüğü gibi Ağrı'ya ilk gelen Sivil Cumhurbaşkanı Celal Bayar'dır.
Ağrı'nın ağrıyan bir çok sorunları vardır. Bu sorunları Cumhurbaşkanı Gül'e şüphesiz Ağrı Valisi Ali Yerlikaya anlatmıştır. Ayrıca Ağrı iktidar Milletvekilleri de anlatmışlardır.
Bir kez daha bu sorunlara bakalım:
1: İşsizlik, istihdam alanlarının kurulması.
2: Yazıcı Barajının tamamlanması.
3: Murat Barajı ve DOS Projesinin yaşama geçirilmesi.
4: Gürbulak Sınır kapısının halkın ekonomik girdilerine destek olacak önlemlerin alınması.
5: Bölge Müdürlüklerinin Ağrı'ya alınarak Erzurum sultasından Ağrı'nın kurtarılması.
6: Doğubayazıt'ın il olma hakkının geri verilmesi
7: Milletvekili Ekrem Çelebi'nin sık sık dile getirdiği tren yolunun Erzurum Horasan'dan Iğdır istikametinden İran'a döşenecek ulaşım hattının, Erzurum Horasan'dan Eleşkirt, Ağrı ve Doğubayazıt üzerinden İran'a kaydırılma projesinin kesinleştirilmesi.
8: Serbest bölgenin Doğubayazıt'ta kurulması.
Bu ve buna benzer birçok sorunlar vardır. Ağrı'nın ağrısı hiçbir zaman dinmiyor ki
Ama ana iskelet olarak kayda değer sorunlar bunlardır. Umarız ki Cumhurbaşkanı Gül bu sorunlara kayıtsız kalmaz.
Cumhurbaşkanı'nın Doğubayazıt'a gelişi ve İshak Paşa Sarayı ile Ehmedê Xani türbesi ziyareti hayli renkli geçti. Ancak aşırı emniyet önlemleri nedeniyle Cumhurun kendi başkanı olan Cumhurbaşkanı'na ulaşması engellendi.
Cumhurbaşkanı'nın korumaları gerçekten aşırı derecede agresif davranışları bir çok kişiyi incitti. Hele hele bu incitilen kişiler arasında Vilayetimizi Geri İstiyoruz Dernek Başkanı Emin Tanrıverdi'nin iki adet pankart açma isteği güvenlik önlemlerine takıldı.
Sonuç olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ağrı, Patnos ve Doğubayazıt'ı ziyareti her yönüyle önem arz etmektedir.