Kamuoyunda Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü tutuklu bulunduğu Metris Cezaevinden saat 17.00 sıralarında tahliye edildi. Cübbeli Ahmet Hoca'yı cezaevi önünde yaklaşık 500 kişilik bir kalabalık karşıladı. İşadamı Fadıl Akgündüz'ün arabasına binen Cübbeli Ahmet Hoca, kalabalık arasında ilerlemekte zorlandı.
FADIL AKGÜNDÜZ: NEREYE İSTERSE ORAYA GİDECEĞİZ
Öğle saatlerinden itibaren Metris Cezaevi önünde beklemeye başlayan Cübbeli Ahmet Hoca taraftarları zaman zaman tekbir getirdi, zaman zaman da dua etti. Kalabalık ' Hocaya sadaka şerefimizdir ', ' Hepimiz Cübbeli Ahmet Hocayız ' sloganı attı. Bazı taraftarların elinde taşıdığı ' Benim Ahmedim şeriatsız iş yapmaz ' pankartı dikkat çekti. Bu arada cezaevine işadamı Fadıl Akgündüz de geldi. Akgündüz, Cübbeli Ahmet Hoca'nın tahliyesi için, " Mutluyuz. Haksızlıklar zulümler devam etmez " dedi. Akgüdüz " Sizin aracınızla mı gidecek ? " sorusuna " Evet " yanıtını verdi. Akgündüz nereye gidecekleri sorusuna ise, " Nereye isterse oraya gideceğiz " şeklinde yanıt verdi. Akgündüz daha sonra lüks aracıyla cezaevine girdi. Bu arada Cübbeli Ahmet'e verilmek üzere bir buket çiçek de hazır tutuldu.
CEZAEVİNDEN ÇIKARAK COŞKULU KALABALIĞI SELAMLADI
Bu arada Genç Fenerbahçeliler olarak bilinen grubun başkanı Sefa Kalya ve beraberindeki birkaç Fenerbahçeli de cezaevine geldi. Cübbeli Ahmet taraftarlarıyla selamlaşan Kalya ve beraberindekiler daha sonra cezaevine girdi. Saat 17.00 sıralarında Cübbeli Ahmet Hoca Fadıl Akgündüz'ün aracıyla Metris Cezaevinden çıktı. Toplanan kalabalığı selamlayan Cübbeli Ahmet Hoca'ya çiçek de verildi. Bu sırada kalabalık ' Hepimiz Cübbeli Ahmet Hocayız ' sloganı attı. Cübbeli Ahmet'in içinde bulunduğu araç kalabalık yüzünden ilerlemekte zorlandı.
Duruşmada, 'davanın sürüncemede bırakıldığı' gerekçesiyle Mahkeme Başkanı Mehmet Ekici ile tartışan Ünlü, geçen ay basına gönderdiği açıklamasında, 'birçok sağlık problemleriyle mücadele ettiğini' söyleyerek, Beni buradan çıkarırsanız emniyet, yargı ve hükümet gibi kurumların aleyhine konuşmayacağım demişti.
İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya Cübbeli Ahmet'in de aralarında bulunduğu 3'ü tutuklu 13 sanık katıldı. Cübbeli Ahmet'in 'haksız kazanç sağlamak amacıyla kurulan örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek, insan kaçakçılığı ve cinsel istismar ' suçlarından yargılandığı davada mahkemeye emniyetten gelen yazıda mağdurelerden Faslı İmane Lemghari ve Fatma Zohra Hajjaj'ın ifadelerini neden değiştirdiğine dair bir araştırma yapıldığı anlatıldı.
Emniyetteki ifadelerinde şikayetçi olan iki kadın, Fas'ta avukatları ve noter aracılığıyla verdiği ifadede şikayetçi olmadığını açıklamıştı. Rapora göre kadınların ifadesini değiştirmesi için Ünlü'nün avukatı avukat Fatih Oğuz, Fas'a gitti. 18 Temmuz 2012 tarihinde ifadelerini geri çektiklerini beyan eden iki kadın için aynı tarihte avukat Fatih Oğuz'un sekreteri olduğu ifade edilen Oya Kaya'dan kendisine tam olarak 17 bin 969 dolar göndermesini istedi. Oya isimli sekreteri ifadenin verildiği tarih olan 18 Temmuz 2012'da Western Union yöntemiyle yaklaşık 18 bin dolar parayı Fas'a gönderdi.
Bu bilgiler ışığında avukatın mağdur kadınların ifadelerini değiştirmesi için Fas'a gittiği ve yeni ifade karşılığında para verdiğinin değerlendirildiği anlatıldı.
Cübbeli Ahmet'in kendisini zorla alıkoyduğunu ve cinsel istismarda bulunduğunu öne süren bir başka Faslı kadın olan Fatma Et Tajy'ın ise ifadesini değiştirmediği anlaşıldı. Mahkemenin Cübbeli Ahmet'in avukatlığını yapan Fatih Oğuz hakkında 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçundan suç duyurusunda bulunabileceği belirtildi.
MAHKEME BAŞKANI: KİMSE UMURUMUZDA DEĞİL
Duruşmada Ünlü'nün medyaya yaptığı açıklamalar da tartışma konusu oldu. Hakim Ekinci, yargılamayı etkilemek için Cübbeli Ahmet'in avukatları aracılığıyla medyaya haber servis ettiğini ve yanlış yönlendirme yapıldığını ifade etti. Ekinci, Cübbeli Ahmet'in avukatının yine bir gazeteye verdiği demeçte davanın sürüncemede bırakıldığını ifade etmesine kızarak, "Bizim kimse umurumuzda değil, biz yargılama yaparız. Medya servisiyle olmaz. Biz istersek 4 ayda bir duruşma tarihi verir ve 3 yılda yargılama yapabiliriz" dedi.
Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci ile Cübbeli Ahmet arasında tartışma yaşandı. Cübbeli Ahmet, "Biz de 4 ayda bir geliriz" dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci "Biz yargılamayı kısa sürede yapmak istedik sizlerin mağdur olmaması için. Davayı erken bitirmek istiyoruz. Davayı sürüncemede bıraktığımız yok" diye cevap verdi.
Tanıkların ifadelerinin tamamlanması ve emniyetten gelen yazının okunmasının ardından mahkeme heyeti ara karara ilişkin mütalaa vermesi için duruşma savcısına söz verdi. Duruşma savcısı Ufuk Ermertcan ise delil durumu ve isnat edilen suçları gerekçe göstererek Cübbeli Ahmet'in ve diğer tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti.
OY ÇOKLUĞU İLE TAHLİYE
Yaklaşık 2 saat ara veren mahkeme, tutuklu sanıklar Mahmut Ünlü ve Mahjuba Demirel'in tahliyesine oy çokluğu ile karar verdi. Tahliye gerekçesi olarak, sanıkların üzerine atılı suç vasfının değişme ihtimali, tutuklulukta geçirdiği süre ve tutuklamanın koruma tedbiri olması" gösterildi. Ünlü ve Demirel hakkında yurtdışı çıkış yasağı konuldu. Ayrıca iki sanığın da her çarşamba polis merkezine giderek imza atmasına karar verildi.
MUHALEFET ŞERHİNİN GEREKÇELERİ
Tahliye kararına hakim Hikmet Şen ise muhalefet şerhi koydu. Hakim Şen muhalefet şerhine gerekçe olarak, Atılı suçun niteliği, istenilen ceza miktarı, mağdureler arasında para hareketlerini gösteren ödeme belgeleri ve fiziki takip tutanakları, müşteki mağdur beyanlarını" gösterdi. Mahkeme ayrıca dosyadaki eksiklerin giderilmesinin ardından duruşma günü beklenmeksizin dosyanın duruşma savcısına gönderilerek esas hakkındaki mütalaasının istenilmesine karar verdi.
TEK TUTUKLU SANIK KALDI
Mahkeme tutuklu sanık Barış Sezek'in ise tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkemede Ünlü'nün tahliye kararının okunmasının ardından sevinç çığlıkları atıldı. Bazı izleyenler ise 'Allahu ekber' diye bağırdığı, bazılarının da ağladığı görüldü.Redikal