Başucumuzda Gürbulak Sınır Kapısı var.
Bu kapı Türkiye'nin Doğu'ya açılan en büyük kapısıdır.
Pekiyi, Doğubayazıt bu sınır kapısından yeterince yararlanıyor mu?
Veya sınır kapısı Doğubayazıt ekonomisine ne denli bir katkı sağlıyor?
Sınır kapılarının bulunduğu il ve ilçeler ister istemez doğal olarak sınır kapısının ekonomik nimetlerinden az ve çok yararlanır.
Ama Gürbulak Sınır Kapısında bu ne gezer. Bu kapı Doğubayazıt'ın ekonomisine katkının ötesinde adeta bir çile kapısı olmuştur.
Nasıl?
Gecenin kör karanlığında bir parça ekmek için yollara düşen ve İran'dan geçimlerini sağlayacak kadar eşya getirmeye çalışan günübirlikçiler Gürbulak Sınır Kapısında uygulanan bürokratik yaptırımlar nedeniyle emdikleri süt burunlarından fitil fitil gelmektedir.
İran tarafından tırtıklanan günübirlikçiler Türkiye tarafında ise ön koşullu görevlilerce getirdikleri domates, çay, ekmek vb. eşyalarına tırpan çekilerek ambara almak suretiyle günübirlikçilerin zaman zaman eli boş yüzü kara Doğubayazıt'ın yolunu tutmaktadır.
Bu çile değil de nedir?
Bir babayiğit çıkıp da bunun yanıtını versin!
Doğubayazıt DİYAD Başkanı tarafından zaman zaman dile getirilen her sınır kapısında uygulanan 61 nolu KDV kapsamındaki bavul ticareti neden Gürbulak Sınır Kapısında uygulanmıyor?
Doğubayazıt'lılara neden bu uygulamaya ambargo konuyor?
Peki, bu kapı çile kapısı değil de nedir?
Geçen hafta bu sütunlarda çıkan ve çok tepki getiren Sınır Ticaretinin Esprisi Kalmadı yazımızda da işaret ettiğimiz gibi sınır ticareti üzerinde uygulanan yaptırımlarla sınır ticareti adeta kuşa çevirerek halk tabanından alınıp belli bir elit sınıfın yararlanacağı bir konuma getirilmesi Gürbulak Sınır Kapısını Doğubayazıt için çile kapısı yapmıştır.
Hele hele ön koşullu görevlilerin sınır kapısında keyfi uygulamaları ise insanı çileden çıkaracak türdendir
Buradan etkili, yetkili ve bölge Milletvekillerine diyoruz ki; Doğubayazıt'ın bu kadar çile çekmesini hak edici ne tür etkenler vardır?
Gürbulak Sınır Kapısından baskı ötesinde yapılan uygulamaların real hale getirilmesi Doğubayazıt'lıların da yasal çerçevede faydalanacağı önlemlerin alınmasının yanı sıra 61 nolu KDV kanunu kapsamında Bavul ticaretinin işlerlik kazanmasının sağlanması gerekir.