AKP Antalya milletvekili Sadık Badak, Türkiye'deki turizmin sadece kıyılardan ibaret olmadığını, turistlerin iç bölgelere de yönlendirilmesi gerektiğini ileri sürerek Çanakkale'den Ağrı'ya Anadolu Turizm Yolu projesini hazırladı.
Sadık Badak'ın hazırladığı Çanakkale'den Ağrı'ya Anadolu Turizm Yolu projesi ile 14 ile bağlı 112 ilçedeki turistik noktaların alternatif turizm ürünü olarak vitrine çıkarılması öngörülüyor. Proje için hazırlanan rapora göre de, hazırlanan yol ekseninin çevresindeki 50 kilometrelik bölümde 8 milyonu aşkın nüfus yaşıyor.
Badak, hazırladığı proje için, Kültür ve Turizm, Çevre ve Şehircilik, Kalkınma Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlıkları'nın düğmeye bastığını vurgulayarak şunları söylüyor:Haritayı oluşturduk. 112 ilçede zaten bir turizm potansiyeli var. Ancak bugüne kadar çok öne çıkmamış yerler buraları. Öncelikle buradaki idari ve mülki amirler, STK'lar ve yörenin ileri gelenleri, öğretmenleri ile birlikte bir kent çekirdeği oluşturuluyor. Buraların cazip olan neleri varsa onu ön plana çıkaracaklar. Her il, otantik değerler olarak bir yemek seti oluşturacak. Zaten her yerde çorbalarımız var. Bunlara ilave yöresel bir et yemeği, hamur işi ve tatlıdan oluşan bir mönü hazırlanacak ve tanıtılacak. O mönü o ilin ve ilçenin yemek değeri olarak bilinecek. Müzik konusunda da aynı şeyler yapılacak. Herkes kendi yöresinin müziğini belirleyecek. Belirlenen güzergâh üzerinde otomobil ile en fazla yarım saat uzaklıkta birçok turistik değer var. Bu iş için çok büyük yeni yatırımlar yapmaya gerek yok. Sadece bu değerleri organize şekilde iç ve dış turizm pazarına sunulabilir hale getirebiliriz. Gelecek yıllarda turizmin ana oyuncularından İstanbul ve Antalya'ya 20 milyona yakın yabancı turist gelecek. Oluşturulacak bu turizm yoluna bunların yüzde 20'sini rahatlıkla çekeriz.
YABANCI KADAR YERLİ DE ÖNEMLİ
Anadolu Turizm Yolu'na çıkıp tarihi, kültürel, doğal, dini, yöresel mekânları gezip tanıyacak kişilerin yabancı turistlerin yanı sıra yerli turistlerin de olabileceğine inanan Badak, Türkiye'ye gelecek turistin yüzde 20'sini bu rotadaki yerlere çekmemiz lazım. Kültür amaçlı gelen turist günde en az 200 Euro harcıyor. Bu girişimle yerel ekonomilere 1.6 milyar dolarlık katkı sağlayabiliriz diyor.
Bin küsur ören yeri var
Yaklaşık 2 bin 200 kilometrelik bir şeridi kapsayan bölgenin içinde 1082 ören yeri bulunuyor. Ancak buralara giden yollarda bazı sorunlar var. Bunun için de Sadık Badak tüm yerel yöneticilerin ilçelerini hazır hale getirmelerini, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurup söz konusu rotada yer almak için çaba sarf etmelerini öneriyor. Bu arada tabii ki el ürünleri ve yerel tatların piyasa koşullarına uygun ambalajlanarak pazara sunumu konusundaki çalışmaların da başlatılması gerekiyor. Badak, bu fikrini desteklemek için de Bu aralar turizmde yıldızı parlayan Beypazarı'na gidenler oraya özgü Beypazarı kurusunu almadan dönmüyor. Anadolu Turizm Yolu'nda bulunan 112 ilçenin bir Safranbolu, Beypazarı haline gelmemesi için hiçbir engel yok diyor.
Hürriyet