SON DAKİKA

BEŞ YILDA YÜZDE 500 BÜYÜME

06 Haziran, 2012 03:22 Güncelleme: 06 Haziran, 2012 03:22 BEŞ YILDA YÜZDE 500 BÜYÜME

Prof. Dr. İrfan Aslan'ın Rektörlüğünde Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinde beş yılda yüzde 500 büyüme...

Kurulduğu dönemde bünyesinde sadece bir fakülte, bir yüksekokul ve bir meslek yüksekokulu bulunan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, aradan geçen zaman içerisinde hızlı bir büyüme gerçekleştirdi. Fakülte sayısının 6'ya, Yüksekokulu sayısının 5'e, Meslek Yüksekokulu sayısının 3'ü yükseldiği üniversitede, 2008'de bin 200 olan öğrenci sayısı 7 bine, akademisyen sayısı 40'tan 300'e, idari personel sayısı 45'ten 170'e ulaştı. Böylece üniversitedeki büyüme oranı yüzde 500'e ulaştı.


Bölgenin manevi mimarlarından Ehmedê Xani'nin isminin verildiği Kültür, Sanat ve Araştırma Merkezi ile teknik altyapı bakımından dünyanın önemli laboratuarlarından olan Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuarı'nın yer aldığı üniversitede, ayrıca Sürekli Eğitim Merkezi, Tarihi Eserler ve Kültür - Doğa Değerlerini Araştırma ve Uygulama Merkezi, Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Merkezi, Bilgisayar Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi daha yer almaktadır.


ÜNİVERSİTENİN GELİŞİM HİKAYESİ

'Ağrı Dağı Üniversitesi' ismi ile 17 Mayıs 2007'de kurulan Üniversitemiz, 19 Haziran 2008'de 'Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi' adını aldı. Rektör Prof. Dr. İrfan ASLAN, 9 Eylül 2008'de Cumhurbaşkanı Abdullah GÜL tarafından Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörlüğü'ne atandı.

Merkezî bir kampüs kurmak için başlatılan çalışmalar sonucu kent merkezine 4 kilometre uzaklıktaki Ağrı Şeker Fabrikası'nın eski yerleşkesinde devlet tarafından tahsis edilen yerde Üniversitenin temelleri atıldı.


Yaklaşık 2 bin dönüm boş alanda 2008'de Rektörlük binası temeli atıldı. Rektörlük, Fen Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu, Merkezi Yemekhane ve Kafeterya, Çok Amaçlı Spor Salonu, Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuarı, Eğitim Fakültesi, Garaj ve Atölyeler, Lojmanlar, Cami ve Celal Oruç Hayvansal Üretim Yüksekokulu binaları tamamlanarak toplam 85 bin m2 alan kullanıma sunuldu.


Yapımı devam eden Eğitim Fakültesi ek binaları, sosyal tesisler, stadyum, 6.5 kilometrelik Bisiklet, Yürüme ve Çevre Yolu, İslami İlimler Fakültesi, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu binalarının 2012 yılında tamamlanması öngörülüyor. Eczacılık Fakültesi, Enstitü binaları, 3 Yüksekokul binası, Bilgi İşlem ve Kültür Merkezi ve Oditoryumun ise 2013 yılında bitirilmesi planlanmaktadır. Söz konusu yapıların tamamlanması ile birlikte üniversitenin fiziki gerçekleşmesi yüzde 92 oranında tamamlanmış olacaktır.


Kısa sürede gerçekleştirilen fiziki yapılaşmayla bölge üniversiteleri arasında önemli bir yere sahip olan Üniversitede yapımı planlanan İshak Paşa modelinde Kültür Merkezi, Ağrı Dağı Araştırma Enstitüsü, bilim anıtı, nostaljik tramvay, Erasmus ve Farabi kapsamında gelen öğrenciler için barınma evleri, enerji tesisleri, tarihi su çeşmeleri, yap işlet devret modeli ile 300'er kişilik öğrenci yurdu ve alışveriş merkezi, botanik bahçe, hobi bahçeleri, yüzme havuzu, kreş ve ilkokulun 2014 yılında bitirilmesi hedeflenmektedir.


FAKÜLTE, YÜKSEKOKULU VE MESLEK YÜKSEKOKULU SAYISI HIZLA ARTTI

Kurulduğu günde sadece bir Fakülte, bir Yüksekokul ve bir Meslek Yüksekokulu ile eğitim hayatını sürdüren Üniversitede kısa zamanda birçok yeni fakülte, yüksekokulu ve meslek yüksekokulu açıldı. Bugün itibariyle Üniversitede; 6 Fakülte, 5 Yüksekokul, 3 Meslek Yüksekokulu ve 2 Enstitü bulunmaktadır. Bunlardan;

Eğitim Fakültesi

Fen - Edebiyat Fakültesi

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Patnos Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi

Eczacılık Fakültesi

İslami İlimler Fakültesi

Sağlık Yüksekokulu

Celal Oruç Hayvansal Üretim Yüksekokulu

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu

Yabancı Diller Yüksekokulu

Ağrı Meslek Yüksekokulu

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

Doğubayazıt Ehmedê Xanî Meslek Yüksekokulu


İLKLERE İMZA ATILDI

Üniversitemizde, Türkiye'de bir ilk olan Celal Oruç Hayvansal Üretim Yüksekokulu'nun yanı sıra birçok üniversitede bulunmayan bölümler yer almaktadır. Bunlardan Fen Edebiyat Fakültesi bünyesindeki Rus Dili ve Edebiyatı, Çin Dili ve Edebiyatı, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'ndaki Spor Yöneticiliği Bölümü ve Rekreasyon Bölümü, Yaşlı Bakımı Bölümü, Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü, Posta Hizmetleri Bölümü, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü, Ulaştırma Hizmetleri Bölümü, Sağlıklı Yaşam Yüksekokulu, Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon  Programı, Çevre Koruma ve Kontrol Programı, Endüstri Ürünleri Tasarımı Programı, Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama Programı'nı sayabiliriz. Bugün için Üniversitemizde, 300 akademisyen ve 170 idari personel görev yapmaktadır.


BİLİMSEL ALANDA ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPILDI

Yeni bir eğitim yuvası olmasına karşın bilimsel alanda önemli çalışmaların yapıldığı Üniversitemizde, Uluslararası Çalışmalar alanında SCI, SSCI, AHCI, SCI, SSCI, AHCI dışında Uluslararası Bildiriler, Uluslararası Kitap ile Ulusal Çalışmalar alanında Araştırma Makalesi (Hakemli) Ulusal Bildiriler, Ulusal Kitap, Sempozyum, Kongre, Konferans ve Seminer Bildirileri kategorilerinde 416 bilimsel yayın yapıldı.

Bilimsel Araştırmalar Projeleri (BAP), Devlet Planlama Teşkilatı Projeleri, SODES Projeleri ve TÜBİTAK Projeleri kapsamında 38 projeye toplam 14 milyon 404 bin 375 TL kaynak alınırken 4 yıllık süre içerisinde Sempozyum ve Kongre, Konferans, Panel, Eğitim Semineri, Açık Oturum, Söyleşi, Tiyatro, Konser, Sergi, Turnuva ve Teknik Gezi kapsamında 145 Ulusal ve Uluslararası Bilimsel Toplantı gerçekleştirildi.


Bunlardan 'EHMEDÊ XANİ'NİN FİKİR DÜNYASI KONFERANSI', 'AĞRI DAĞI VE NUH'UN GEMİSİ SEMPOZYUMU' ve 'BİRİNCİ ULUSLARARASI ŞİİR ŞÖLENİ' gibi geniş katılımlı etkinlikler ile Ağrı'nın kültür dünyasına önemli katkılar sunuldu.


ERASMUS Öğrenci Öğrenim Hareketliliği kapsamında 2011 – 2012 eğitim-öğretim yılı güz dönemimde 10 öğrenci bir dönemlik yurtdışına gönderilirken 12 ülkeden üniversitelerle 32 farklı alanda ikili anlaşmalar yapıldı. Farabi Değişim Programı kapsamında 28 üniversite ile karşılıklı protokol imzalandı ve öğrenci değişimi sağlandı. Ayrıca 2012 Erasmus bütçesi 80 bin Avro olmuştur.


Binaların hızla yükseldiği Üniversite yerleşkemizde inşaatlara paralel olarak başlatılan ağaçlandırma çalışmasında, 19 türde 50 bin ağaç ve 6 türde mevsimlik çiçek dikilerek kampüsümüze hoş bir görünüm kazandırıldı. Damla sulama sistemi tamamlanırken, 30 bin ağaç dikim ve peyzaj çalışmaları ise 2012 sonu itibariyle tamamlanmış olacak. Halkın Sesi Haber


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Yorum Ekle