TBMM İçişleri Komisyonu'nda, 13 ili büyükşehir kapsamına alan tasarının görüşmeleri sırasında BDP'li Sırrı Süreyya Önder'in konuşması sırasında tansiyon yükseldi. Önder'in konuşmasına bazı MHP'li vekiller itiraz etti.
BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, tasarının "İnsan fıtratına, ortak iyilik kavramına uygun olmadığını" öne sürerek, "Muhalefeti bu düzenlemeye karşı dikmek için illa 'Kürtler bundan fayda görecek' demek lazım. Bu nasıl diken batmasıdır, Kürdün bu ülkede Hereke halısı kadar kıymeti yok mudur?" dedi.
Önder, sözlerine bazı milletvekillerinin tepki göstermesi üzerine, "Ben sizi dinledim, tartışacaksak kim istiyorsa ayağa kalksın tartışalım. Ben bir kişiye müdahale ettim mi?" karşılığını verdi. Önder, İçişleri Bakanı Şahin'in "Onlar sizin gibi değil; daha sakin" sözlerine, "Benim sizden ders almaya hiç ihtiyacım yok. Sizin Başbakanınız 'öfke de bir belagat sanatıdır' diyor. Git, yiğitsen ona söyle" karşılığın verdi.
Şahin'in "zaman zaman" demesine Önder, "Sen o kadar kabadayıysan, yüreğin yetiyorsa, Başbakan'a 'bu kadar öfkeli konuşma de'. Diyebilir misin, diyemezsin. Onun için kabadayılığı bize yapma. Herkes gitsin kendi bulunduğu yerde yapsın veya tutarlı olmak gibi bir derdiniz olsun" diye konuştu.
Önder, CHP'li Güler'in "Kişisel konuları bitirin" demesine ise "Siz okulda değilsiniz. Benim nasıl konuşacağımıza ne karışırsınız. Hocalık sendromunu bitirin" diye tepki gösterdi.
Önder'in, "Atatürk yüzyılın gördüğü en büyük dehalardan, en kıymetli insanlardan birisi" sözlerine Bakan Şahin, "Çevir kazı yanmasın" şeklinde yanıt verdi. Önder, Bakan'a, "Benim adım İdris Naim mi? Çevir kazı yanmasın ise Emniyet Müdürü'ne sahip çıksaydın. Bak iki günde nasıl başınız bir tarafa, bedeniniz bir tarafa gitti. Atatürk'ü sevmek, onu doğru yere oturtmaktır" dedi.
BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın "Kimse sevmek zorunda da değil. Sever sever, sevmez sevmez" demesine MHP'li milletvekilleri, "Sayın Başkan müdahale edin, Atatürk'e hakaret ediyor. Atatürk'ü sevmiyorsa çıkacak dışarı" diyerek tepki gösterdi.
MHP'li Nevzat Korkmaz, "Eliniz kanlı, diliniz kanlı, sen Atatürk'e laf söyleyecek adam mısın?" diye bağırdı. Önder, kimsenin Atatürk'e hakaret etmediğini, kimsenin kendilerine terbiye dersi veremeyeceğini belirterek,"Sevdalık iki baştan olur. Falancayı seveceksin, filancaya söveceksin, böyle bir şey yok" dedi.
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in daha önceki konuşmacıların daha alçak sesle konuştuğunu belirtmesine Önder tepki göstererek, "Konuşma terbiyesini sizden alacak değilim. Kabadayılığınızı başka yerde yapın" dedi. Bunun üzerine oturuma ara verildi.