SON DAKİKA

BDP: ABD Kürt sorununu çok iyi anlamış!

03 Mayıs, 2012 09:58 Güncelleme: 03 Mayıs, 2012 09:58 BDP: ABD Kürt sorununu çok iyi anlamış!

BDP'li Kışanak, ABD'nin Kürt sorunu konusunda doğru tespitlere sahip olduğunu savunarak, anadil ve yerelleşme konusunda kendileriyle aynı fikirde olduğunu söyledi.

ABD gezisini tamamlayarak dönen BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, ABD'li yetkililerin Türkiye'den 'demokratikleşme beklentisi' olduğunu söyledi. Kışanak, ABD'li yetkililerin Türkiye'nin Suriye politikasından rahatsız olduğunu öne sürdü.

ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon, bazı ABD'li yetkililer ve düşünce kuruluşlarıyla görüşmeler yapan BDP'liler, 30 Nisan'da döndü.

Radikal Gazetesi'nin haberine ABD'nin Kürt sorununun çözümü konusunda fikirlerinin değiştiğini öne süren Kışanak, şöyle konuştu: "Son 20 yıldır gazeteci ve politikacı kimliğim nedeniyle ABD'lilerle görüşüyorum. Ama artık anladım ki ABD Kürt sorununu çok iyi anlamış. Eskisi gibi 'şiddet meselesi' olarak değerlendirmiyorlar. PKK'nın Kürt sorununun önemli bir parçası olduğunu, Kürt sorunu çözülecekse PKK'nın da bununla birlikte çözülmesi gerektiğini söylüyorlar. ABD büyük fotoğrafın tamamını daha iyi görmeye başlamış."

Hem Gordon hem de diğer yetkililerle yaptıkları görüşmelerde, Türkiye'nin demokratikleşmesine yönelik beklentilerin ifade edildiğini anlatan Kışanak, şöyle devam etti: "Şimdiye kadar AB'nin dile getirdiği demokratikleşme, anadil, yerelleşme gibi konuları bu kez ABD de dile getirdi ve bir beklenti içerisinde. Uzun yıllardır diplomatik temas kurduğumuz ABD bu konuları birinci madde olarak ele almazdı. Ama gördük ki ABD artık Türkiye'nin demokratikleşmesi konusunda bir beklenti içerisinde. Böyle bir süreçte, Türkiye'nin mevcut problemli yerde durmasının sıkıntı olduğunu net bir dille ifade ettiler. Kürt sorununun barışçıl çözümü de dahil olmak üzere, Türkiye'den demokratikleşme taleplerinin olduğunu ifade ettiler."

"SURİYE POLİTİKASINDAN RAHATSIZLAR"

Kışanak, Suriye konusuyla ilgili de şunları söyledi: "Türkiye'nin bu kadar yüksek profil ve sert söyleme dayalı politikası kaygı ile izleniyor.'Türkiye rol oynasın ama bu olumlu bir rol olsun, sorunu büyütmekten çok katkı olsun' beklentisi var. Suriye'de işin çok zor olduğunun farkındalar. Beklentiler muhalefetin biraz güçlenmesi yönünde. Kürt muhallefetinin dışlanmamasını ve sürece dahil edilmesini talep ettik. Katkı yapmak istediğimizi, rol üstlenebileceğimizi söyledik."

Yorum Ekle