Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde, ‘Avrupa Fırsatları Bilgilendirme Toplantısı’ yapıldı.
Üniversitenin Uluslararası İlişkiler Birimi ile İbrahim Çeçen Vakfı tarafından Nezehat Çeçen Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Rektör Prof. Dr. İrfan Aslan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Telat Yanık, Prof. Dr. Mehmet Biber, İbrahim Çeçen Vakfı Müdürü Dr. Meral Dinçer, Eurodesk Türkiye Koordinatörü Serkut Kızanlıklı, akademisyenler, idari personel ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. İrfan Aslan, üniversitelerin akademisyen ve öğrenci yetiştiren yerler olmasının yanı sıra bulundukları bölgenin ekonomisini, sosyal yapısını, sosyolojisini, sosyo-ekonomik durumunu ve kültürel değerlerini değerlendirip ortaya çıkaran ve o ilde lokomotif görevini üstlenen yerler olduğunu belirtti.
Üniversitenin üç yıllık mazisi olan çiçeği burnunda bir eğitim yuvası olduğunu kaydeden Prof. Dr. Aslan, yerleşke alanlarında kısa sürede ciddi aşamalar kat edildiğini söyledi.
Üniversitelerin asıl amacının akademik çalışmalar ve proje üretimi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Aslan, üniversitenin bölgeye ciddi katkısının olabilmesi için yapılan çalışmaların halka sunularak, halkın belirli bir ivme ile kalkınmasının sağlaması gerektiğini dile getirdi.
Yurt Dışı Koordinatörlüğü görevini yürüten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Telat Yanık’ın bu alanda çok ciddi çalışmaları olduğunu aktaran Prof. Dr. Aslan, “Bilimsel çalışmalar konusunda IC Vakfı, her zaman bizim yanımızda oldu ve çok büyük katkı sunuyor. Bundan dolayı Vakfın bütün yetkililerine şükranlarımı sunuyorum. Biliyorsunuz Eurodesk’te Avrupa Birliği (AB) projeleri, 10 yıldır hızlı bir şekilde devam ediyor. Fakat Türk bilim insanlarının bu birimden almış oldukları katkı, çok fazla değil. Artık Türk üniversitelerinin Avrupa’daki bütün üniversiteler yada bütün birimler de olduğu gibi AB projeleri içerisinde yer alarak ciddi katkılar alması gerekiyor. Bu anlamda gerçekten IC Vakfı ve üniversitemizin Yurt Dışı Koordinatörlüğü ciddi bir çalışma yaptı. Ve Eurodesk birimini oluşturmuş olduk. Bu çok ciddi bir başarıdır. Aslında 3 yıllık bir üniversite için de bu inanılmaz bir şeydir. Bu Ağrı için çok büyük bir şanstır” diye konuştu.
Öğretim elemanlarından proje üretmelerini istediklerini ifade eden Prof. Dr. Aslan, şöyle devam etti:
“Bu hususta Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Biber’in başkanlığında üniversitemizde Proje ve Yayın Birimi’ni kurduk. Proje yapmak isteyen akademisyenlerimiz, her türlü proje ve yayın noktasında bu birimden bilgi ve destek alabilir. Bunlar, üniversitemiz ve özellikle Ağrı’mız için çok güzel çalışmalar. Bu noktada öğretim elemanlarından, özellikle yöremize uygun olan, katma değer sağlayabilecek, Ağrı ve bölge insanının üzerindeki ölü toprağını atmasına yardımcı olabilecek projeleri hayata geçirme konusunda daha aktif olmalarını istiyorum. Avrupa Birliği Hibe Projeleri, önemli oranda kaynak veriyor. Tabi bu sadece kaynaktan ibaret değil. Sizler Avrupa’daki, Amerika’daki çeşitli üniversitelere partner olacaksınız. Karşılıklı olarak akademisyen değişimleri olacak. Farklı bir sıcaklık ve diyalog oluşacak. Bunlar da üniversitenin ulusal ve uluslararası arenadaki önemini daha da artıracak. Bu aynı zamanda üniversitemizin yöredeki etkinliğini, çalışmasını da belirli bir yere getirmiş olacak.”
Dış İlişkiler Koordinatörü Prof. Dr. Telat Yanık, üniversitenin Eurodesk temsilcisi olduğunu, hedef ve proje çerçevesinde neler yapılacağı konusunda bilgi verdi. Eurodesk Türkiye Koordinatörü Serkut Kızanlıklı, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin Atatürk Üniversitesi ve Kafkas Üniversitesi gibi köklü üniversitelere rağmen bu bölgede Eurodesk temsilciliği olan tek kurum olduğunu, bu imkanının iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi.