SON DAKİKA

Avrupa'da yeni bir Kürt Medyası kuruluyor; Var Medya!

İskandinav Ülkesi İsveç'te bir grup Kürt ve İsveçli gazeteci, Avrupa'da yaşayan Kürtler için bir medya merkezi kurdu. 30 Kasım, 2016 09:02 Güncelleme: 30 Kasım, 2016 09:02 Avrupa'da yeni bir Kürt Medyası kuruluyor; Var Medya!

İskandinav Ülkesi İsveç'te bir grup Kürt ve İsveçli gazeteci, Avrupa'da yaşayan Kürtler için bir medya merkezi kurdu.


Kurulacak olan Medya Merkezi kurucusu Sehend Kemal, aslen Güney Kürdistanlı ve 11 yıldır İsveç'te yaşıyor.

Kuruluş amaçlarının radikal düşüncelerle mücadele etmek olduğunu belirten Sehend Kemal, “Merkezin adını 'Var Medya' koyduk. Yakın zamanda Kürtçe ve İsveççe dillerinde yayın yapmaya başlayacağız” dedi.

Ayrıca Sehend Kemal, “Amacımız yeni nesilleri şiddet kültüründen ve radikal düşüncelerden uzaklaştırmak. Medya aracılığıyla eğitim, kültür ve sanat çalışmalarını halka duyuracağız” ifadelerini kullandı.

Sehend Kemal, sözlerine şöyle devam etti:

“Bildiğiniz gibi Avrupa'da İslam denilince akla ilk IŞİD geliyor. Biz bu düşünceyi kırmak istiyoruz. Avrupa ve İskandinavya'da yaşayan Kürtleri radikal düşünce ve fikirlerden uzak tutmayı amaçlıyoruz.

Daha önce İsveç'te Kürtçe yayın yapan kurumlar vardı ancak hepsi teker teker kapatıldı. 1990'larda Amez TV İsveç'te Kürtçe yayın yapıyordu. Denge Kurd ve Zelaye adlı radyolar vardı. Hatta İsveç devlet radyosunun Kürtçe bölümü dahi vardı ancak zamanla bunların hepsi kapatıldı.”

“Var Medya” kurucularından Riyaz Taha ise, “Biz bu kapatılan radyo ve televizyonlara alternatif olarak ortaya çıkmadık. Bizim amacımız ve yayın çizgimiz bambaşka olacak” dedi.

Riyaz Taha, İsveç'te yaklaşık 150 bin Kürt'ün yaşadığını ve kuruluş amaçlarının bu Kürtlere hitap etmek olduğunu söyledi.

İsveç'te yaşayan Huda Hemid isimli Kürt ise, “Avrupa'da yaşayan Kürtlerin özel bir medya kurumuna ihtiyaçları var. Kürtler artık bu toprakların bir parçası haline gelmiş. Seslerini ve kültürlerini medya yoluyla kitlelere ulaştırmalılar” diye konuştu.

Var Medya, İsveç devleti tarafından finanse edilecek. Medya merkezi, internet, radyove gazete olarak yayın hayatına başlayacak.

Rudaw

 

Yorum Ekle