İSTANBUL -Farqînî, "Bir dilin eğitim dili olup olmadığı siyasetçilerin değil, dil bilimcilerin işidir" dedi.
Dün akşam CNN Türk kanalında Şirin Payzın'ın sunduğu "Neler oluyor" programına konuk olarak katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kürtçe ile ilgili ilginç değerlendirmelerde bulundu. Kürtçe için "Bu dilin alfabesi, bize göre iki üç tane harf noksan olsa bile var" diyen Arınç, "Anadiliyle günlük hayatını geçiren insanların kullanabilecekleri bir dilin öğrenilmesinde hiçbir engel yok ancak 'eğitim' dediğiniz zaman, birincisi anayasal engel var. İkincisi anayasal bir engel olmasa bile Kürtçe de bir eğitimin kaliteli bir eğitim olabileceğine inanıyor musunuz?" dedi.
'Kürtçe medeniyet dili değil'
Konuşmasının devamında Kürtçeye hakaret niteliğinde açıklamalar yapan Arınç, "Bir medeniyet dili midir Kürtçe?" diye sordu. Türkçenin Kürtçeye oranla "medeniyet" dili olduğunu ve bu yüzden temel eğitimin Türkçe yapılmasını savunan Arınç, "Türkçeyle eğitimde her alanda hizmet verilebilir. Bugün anadilde Kürtçe eğitim olsa nerede okul bulacağız, nerede öğretmen bulacağız. Ben TRT Şeş'de haber okuyacak insan bulamadım bugüne kadar. Siz, kendi aranızda Kürtçe konuşuyorsunuz. Kürtçe dilinde fizikte, matematikte, şunda, bunda eğitim vermek yeterli bir eğitim midir? Denkliği olabilecek midir?" gibi sorularla, sunucuya Kürtçe konusunda yanıtlar verdi.
'Dil siyasetçilerin değil dil bilimcilerin işi'
Kürtçeye ilişkin uzun yıllardır sürdürdüğü çalışmalar, hazırladığı sözlükler ve bilimsel çalışmalarıyla tanınan İstanbul Kürt Enstitüsü (Enstîtuta Kurdî ya Stenbolê) Başkanı Zana Farqînî, Arınç'ın Kürtçe ile ilgili yaptığı konuşmasına tepki göstererek, "Bir dilin eğitim dili olup olmadığı siyasetçilerin değil, dil bilimcilerin işidir" dedi. Arınç'ın Kürtçenin harflerinin eksik olduğu tespitine değinen Farqînî, "Bir dil harf sayısına göre ölçülmez. Bu ayrımı bir siyasetçi bilemez. Her dilin kendine göre özellikleri vardır ve bu özelliklerine göre harf sayı vardır" dedi. Kürtçenin medeniyet dili olmadığı tespitinin tamamen siyasi olduğunu belirten Farqînî, "Hükümetin işi dilin özelliklerini incelemek değil, dilin kullanımına ilişkin varsa sıkıntılar bunları düzenlemek. Kürtçede eksiklik varsa ve akademik düzeyde çok kullanılamıyorsa bu Türkiye Cumhuriyeti'nin yılladır yürüttüğü yasakçı politikalardan kaynaklanıyor" değerlendirmesini yaptı.
Piyasada akademik düzeyde Kürtçe sözlük var
Farqînî, Kürtçe diliyle ilgili çalışmalar yürüttüğünü ve yıllardır piyasada olan Kürtçe-Türkçe sözlüğünü örnek göstererek, şunları belirtti: "Hazırladığımız sözlük sadece Kürtçenin Kurmancî lehçesini kapsıyor ve sadece Kurmancî lehçesinde 166 bin madde var. Bu sözlük çalışmamı şu anda genişletiyorum ve yaptığım araştırmalarda bu sayı 180 bine ulaşan Kürtçe madde olduğunu tespit ettim" dedi. Arınç'ın TRT-6 televizyonu için yıllardır Kürtçe bilen kişi bulamadığına da değinen Farqînî, "Biz yıllardır Kürtçe dersler veriyoruz. Şu anda Kürtçeyi akademik düzeyde bilen yüzlerce arkadaşımız var. Eğer TRT 6 Kürtçe bilen birilerini bulamıyorsa bu onların sorunudur" diye konuştu. DİHA