SON DAKİKA

ARAŞTIRMACI YAZAR VEYSEL ÇAMIBEL'İN SÖYLEYİŞİSİ

13 Eylül, 2012 03:53 Güncelleme: 13 Eylül, 2012 03:53 ARAŞTIRMACI YAZAR VEYSEL ÇAMIBEL'İN SÖYLEYİŞİSİ

Doğubayazıt Ehmedê Xani Kültür

Derneğinin DeEP Kitap Dünyası ve Cafe'de düzenlediği ve Doğubayazıt'ın bağrından çıkan, birçok eserlere imza atan

Araştırmacı-Yazar Veysel Çamlıbel'in söyleyişisi yapıldı.


Söyleyişi Doğubayazıt'ın son 50 yıllık sosyal evrimini içermekteydi. Araştırmacı-Yazar Çamlıbel yaptığı söyleyişi de özetle şöyle konuştu. “Toplumları gelişirken su gibi akar. Siyaset, kültür faaliyetini yürütmez. Kültür ayrı bir disiplindir. İnsan hangi dili kullanıyorsa öyle düşünür. Kürtler, Kürt tarihini kendileri yazmadı. İran'lılar, Osmanlılar, İngilizler, Ruslar yazdı. Bu yazdıklarını da Kürt toplumuna benimsettiler.


İnsanların nasıl bir kimliği varsa kentlerin de kendine özgü bir kimliği vardır. Doğubayazıt kimlikli bir kenttir. Doğubayazıt'ın kimliği 400 – 500 yıl öncesine dayanır. Bugün vilayet olan Ağrı kentinin bir kimliği yoktur. Doğubayazıt'ın kimliği Ağrı Dağı'dır. İkincisi İshak Paşa Sarayı'dır. Orası bir yönetim merkezidir. Osmanlı döneminde Doğubayazıt sürekli sancak olmuştur. Zaman zaman da bağımsız mutasarrıflık olmuştur. Kentin içerisi su yolları, taş örme evleriyle bir kültür yansımasıdır. 1914 yılında Doğubayazıt'ın 2000 haneli olup 20000 nüfusa sahipti. Bu nüfusun %50'si Ermeni %50'si Kürt'tür. 93 harbinde Ruslar Bayazıt'ı işgal etmişlerdir. Bu işgal tam 40 yıl sürmüştür. Ve Doğubayazıt zaman zaman savaşların önemli merkezi olmuştur. İranlılar, Osmanlılar ve Ruslar arasında sık sık el değiştirmiştir.


Köylerde Kürt nüfusunun yanı sıra bazı köylerde Ermeni topluluğu ile İzidi Kürtler yaşamaktaydı. Köylü derseniz köylülerin tümünde Celali aşireti hakimdir. Bu aşiret kutsal Ağrı Dağı'nı kucaklayan bir aşirettir.


1950 yılında eli sopalı halk partisinin zorba  tahsildarının  zulmü altındaki yönetim gitmiş halk biraz nefes almıştı. Demokratik Parti döneminde köylüler yeni kuşaklar oluşturmuşlardır.” dedi.


Çamlıbel Doğubayazıt'ın Kültür, sanat, edebiyat konularındaki gelişmeleri de özetleyerek bir gelinin evden çıkışı ve damat evine varışını Kürtçe türkülerle çok güzel bir şekilde anlattı. Daha sonra katılımcıların değişik konulardaki sorularına yanıt verdi.

Halkın Sesi Haber

 

 

Yorum Ekle