DOĞUBAYAZIT EHMEDÊ XANİ KÜLTÜR DERNEĞİ TARAFINDAN DÜZENLENEN VE DOĞUBAYAZIT DeEP KİTAP DÜNYASI VE CAFE'DE GERÇEKLEŞTİRİLEN ARAŞTIRMACI MEHMET GÜLTEKİN'İN SÖYLEYİŞİSİNE İLGİ YOĞUNDU.
Doğubayazıt DeEP Kitap Dünyası ve Cafe'de araştırmacı Mehmet Gültekin İshak Paşa'nın Tarihsel Kimliği ve İshak Paşa konulu bir söyleyişi yaptı.
Araştırmacı Gültekin'in söyleyişi saat 21.00'da başladı 24.00'e sonlandı.
Doğubayazıt Ehmedê Xani Kültür Derneği Başkanı Cevdet Baycan'ın sunuş konuşmasının ardısıra, Araştırmacı Mehmet Gültekin konuşmasının birinci bölümünde bölgemizin tarihsel gelişimini Osmanlı Hanedanlığının son buluşuna kadar olan süreci özellikle batılı kaynaklara ve çeşitli kaynaklara dayandırılarak zaman ve tarih göstererek anlattı. Ayrıca Bazid isminin nereden geldiğine dair kaynakları anlattı.
İkinci bölüm konuşmasında ise Gültekin İshak Paşa'nın Tarihsel Kimliğini yine özellikle batı kaynaklarından derlenen bilgilerle aktardı. Bu arada yıllardan beri İshak Paşa'nın Çıldır Beylerinden olduğu söylene gelmekteydi. Oysa Osmanlı ile yazışmalarda o dönemde hem Beyazıt sancağındaki İshak Paşa'nın hem de Çıldır'lı İshak Paşa'nın isminin geçtiğini Osmanlı arşivindeki kaynaklara dayanarak açıkladı.
Gültekin Bazid'in önemini Ağrı Dağı ile İshak Paşa Sarayı'nın var oluşu ile bağlantısını vurgulayarak Mir Mehemmed Pır Bela döneminde temeli atılan İshak Paşa Sarayı'nın katipliğini yapan Xani'nin Pır Bela'nın ölümünden sonra yazmış olduğu Hani Serhadın Padişahı isimli şiirinden bir dize okudu.
Daha sonra Bazid'in yüz akı olan Dengbej Yunusî Agirî bir Kürtçe türkü seslendirdi. Akabinde Araştırmacı Mehmet Gültekin, Nihat Gültekin ve Bahar Gültekin ile birlikte kaleme aldıkları 2011 Ehmedê Xani'nin Salnamesi yıllığı kitabını okuyucular için imzaladı. Halkın Sesi Haber