Haber: RİFAT BAŞARAN /Arşivi
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bir kez daha 'anadilde eğitim' konusunu masaya yatırdı. MHP , tamamen karşı olduğunu söylerken BDP ise Birinci fıkra Türkçe öğrenimini zorunlu tutmalı, ikinci fıkra anadilde eğitimi garanti altına almalı önerisini getirdi. Komisyon üyeleri, bu teklifi parti yönetimleriyle değerlendirecek ve beş gün sonra yeniden bir araya gelecek.
Komisyon geçen hafta uzlaşamadığı 'eğitim hakkı' başlığını tartışmayı sürdürdü. Toplantının başında MHP'li Oktay Öztürk söz alarak, eğitim ile ilgili maddede uzlaşılamadığını ve uzlaşma umudunun da olmadığını belirterek bu maddenin gündemden düşürülmesini istedi.
Bunun üzerine BDP'li Sırrı Süreyya Önder, maddenin Türkiye 'de Kürt sorununun çözümü ve demokratikleşme yolunda öneminden söz ederek mutlaka görüşülerek bir ortak noktada buluşulması gerektiğini anlattı. Önder, Bu madde bizim için önemli. Olmazsa olmazımız dedi.
'Halka ne diyeceğiz
CHP 'li Rıza Türmen anadilde eğitimin 'temel insan hakkı' olduğunu söylerken, CHP'li Süheyl Batum ise 'anadil öğreniminden' yana olduğunu söyledi. Son olarak BDP'li Önder, Ez cümle ne diyorsunuz. Biz bu halka ne diyeceğiz. 'Bir on beş, yirmi sene daha mı dilinizi unutun' diyeceğiz. Bırakın siyasi pozisyonu. MHP'nin endişesi varsa bunu bir fıkrada giderebiliyorsak, Kürtlerin haysiyetini de bir cümlede teminat altına alalım. Soruna teknik bir çözüm bulalım dedi.
Daha sonra BDP'li Önder ara formül önererek, Öyle bir madde yapmalıyız ki, birinci fıkrası Türkçe'nin herkes tarafından öğrenilmesini hak ve görev olarak tanımlanmalı, ikinci fıkrası ise anadil ile ilgili güvence vermeli. Hepimiz birer adım atmalıyız ve ortak noktada buluşmalıyız.
Bunu yaparsak ilk üç maddede de kolay uzlaşılabilir dedi. Hafta başında komisyon aynı gündemle yeniden toplanacak.