Emrah Kandemir yazıyor...
Brent petrolün fiyatının 105 ($) dolardan 100 dolara düşmesi ki bu da yüzde 5 düşüş demektir ki, sanayideki enerji maliyet girdilerinin azalması pozitif anlamına gelse de, diğer yandan sanayideki daralma ve büyüme hızının azalmasından dolayı talep azalması anlamında bir düşüşü ise negatif olarak değerlendirmek ve düşünmek gerek.
Çin ve ABD gibi sanayi ve ekonomi devlerinin son bir yılda petrol taleplerindeki yüzde 3,5 azalmasını yani Uluslararası Enerji Ajansı verilerini iyi okumak gerek. Yani dünya petrol üretimi artmamıştır. Son bir yılda enerji tüketicisi sanayi devlerinin talepleri azalmıştır.Bu çok da hayra yorumlanacak bir şey değildir.Az enerji az üretim demektir ki bu da ekonomik büyümenin yavaşlaması anlamına da gelir. Elbette başka değerlendirmeler de yapılacaktır.
Her şeyden önce petroldeki fiyat düşürüşleri iç piyasaya da petrol ürünleri ve türevlerinde indirim ucuzluk demektir ki vatandaşın kısa vadede yararınadır. Daralan ekonomi, yani az enerji tüketimi-az mal ve hizmet üretimi demektir ki etkisini uzun vadede ekonomik durağan- durgunluk, piyasada az mal olması, işsizlik sorununun artması yani refah seviyesinin de dolayısıyla azalması olarak da okumak gerekir. İktisatta buna karşı zıt tezler de ortaya konabilir. Doğaldır.
Altın nereye gidiyor. Ne yapmalıyız?
Büyük yatırımcı işini bilir ve kağıttan ,sanal rakamlardan, dövizden , altından ve en önemlisi gayrimenkulden (emlak) kazanır zaten.
Altındaki sert değer düşmesini ben tamamen küresel sermayenin oyunu olarak değerlendiriyorum. Yani ne oldu da altının dünyadaki üretimi mi arttı da değer kayıp etti. Yok. O halde..
Kurt sisli havayı sever. ister Küresel sermaye deyin ister yatırımcı karteller, tröstler, holdingler deyin isterseniz de finans kuruluşlar (Devletlerin Merkez Bankaları da dahil) altının bu düşük değerinden faydalanıp döviz rezervlerine altını hep düşünmüşlerdir ve de öyledir.
Başta Çin ve Hindistan Merkez Bankaları başta olmak üzere birçok küresel global yatırımcı kısa süre sonra altında alım pozisyonuna geçeceklerini ve bu yaz döneminde de altının yüzde 30-40 kadar prim yapacağını düşünüyor ve değerlendiriyorum. Merkez Bankasınn altın piyasasına girerek düşük fiyatla arz yapmasını ve rezervlerini eritmesini mantıklı ve reel değerlendirmiyorum.
Sonuç olarak kurtlar sofrası olarak düşünülen bu piyasada küçük yatırımcı girişimcilerimize altın almalarını şiddetle öneriyorum. Döviz bence şimdilik bu süreçte biraz uyuklayacağını düşünün..