Mevcut antidemokratik yasal düzenlemelere dokunmayan, kendi iktidarını sağlamlaştırabilecek adımları ise her türlü gerilimi göze alarak atan, kendisine karşı her türlü fikir ifadesini suç sayabilen bir hükümet demokratik bir anayasa yapmayı istiyor mu, uzlaşı arıyor mudur gerçekten?
Türkiye'nin sosyal konumuna uygun yönetebilir niteliğine sahip yeni bir anayasanın nasıl olması gerektiği konusunda da öncelikle alınması gereken konular tartışılıyor mu?
12 Eylül yasalarının siyaset kurumu üzerinde hegemonyası dururken bu anayasayı değiştirmek mümkün değildir. Siyasi partiler yasası dururken anayasayı değiştirmeye kalkmak anayasayı ciddiye almamaktır. Bu nedenle yeni bir anayasanın toplumsal bir mutabakat metni olabilmesi için özgürce bir tartışma ortamı sağlanması önemlidir.
Yeni bir anayasaya gidilirken bütün antidemokratik yasaların değiştirilmesi sağlıklı tartışmaların yapılması gerekir. Yapılacak anayasanın yeni olabilmesi, mevcut siyasal yapı ve kültürle köklü ve samimi bir hesaplaşmaya dayanmasına bağlıdır. Baskıcı, inkarcı, zulmedici, kurumsal ve zihinsel sistemden kopuş niyeti taşımayan bir anayasa hiçbir şekilde yarar sağlayamaz. AKP'nin Kürt sorunu ve demokratikleşme konusunda samimiyeti sorgulanır olduğu konusunda ortak bir kanı oluşmaktadır. İslamiyet'i kirli siyasetlerinde paravan olarak kullanan AKP'nin ırkçı ve asimilasyoncu yüzünü gizlemek amacıyla bir maske olarak kullandığı İslami söylemiyle ve demokratikleşmede kullandığı ancak bugüne kadar karşılığı olmayan sözleriyle Kürt ve Türk halklarını aldattı. AKP hükümeti bir yandan silah bırakın diye dağdakilerine çağrı yapıyor. Bir yandan da silahsız olanları hapishanelere dolduruyor.
10 binden fazla sivil ve siyasi alanda çalışan Kürt cezaevinde. Bu insanların hiç biri eline silah almamış, silahlı tek bir eylemleri yoktur. AKP'nin ileri demokrasisinin toplumun bütün örgütlü kesimlerini baskı ve sindirme anlayışına dayanan bir zulüm düzeni oluştururken bu uygulamalarla nasıl bir anayasa inşa edebilir. AKP'nin yeni anayasayı gerçekten demokratik bir temelde değiştireceğine inanılabilinir mi?
Anayasanın kendisine verdiği bütün zulüm olanaklarını özellikle Kürt halkına bilerek ve isteyerek uygulayan hükümetin demokrasi getirecek bir anayasa anlayışından uzak olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Demokratik bir anayasanın nasıl olacağı bellidir. Kürt sorununda çözümsüzlüğü aşmanın önemli ilk koşulu haksız yere tutuklanan 10 bin insanın serbest bırakılması, sistematik gözaltılar ve tutuklamaların son bulması, antidemokratik yasaların çöpe atılması sağlanırsa o zaman AKP'nin demokratik bir anayasa yapma niyeti olduğuna inanabiliriz.