İSTANBUL - Akil İnsanlar Komisyonu Marmara Heyeti üyeleri Yücel Sayman, Ali Bayramoğlu, Levent Korkut, Mithat Sancar ve Mustafa Armağan, Divriği Kültür Derneği'nde yurttaşların "barış süreci"ne ilişkin görüşlerini dinledi. Dernek Başkanı Cafer Çelik yaptığı açılış konuşmasında toplumun da bu sürecin bir tarafı olması amacıyla Akil İnsanlar'ın yaptıkları toplantıları önemsediklerini söyledi. Sürecin daha olumlu gidebilmesi için Akil İnsanlar'ın yaptıkları bu dinlemelerin de önemli olduğunu dile getirdi. Barışı savunmanın AKP'yi savunmak olmadığını söyleyen Çelik, "Bizler de barıştan ne anladığımızı bu platformda tartışacağız. Tartışmalar bu ülkedeki tek bir ölümü bile engelleyecekse bu tartışmalara destek vermek gerekir" dedi.
Heyette yer alan Mithat Sancar ise, Şair Hasan Hüseyin Korkmazgil'in şiirinden bir dörtlük okudu. Şiirdeki "Kana kına yakılmaz" sözlerine vurgu yapan Sancar, "Biz de kana kına yakılmayacağına inananlardanız. İçinde bulunduğumuz heyetin kuruluş yöntemine her birimizin kendi açısından itirazı olabilir; ama bir barış süreci başlamıştır. Buna hiçbirimiz karşı çıkamazdık. Hükümet de Kürt tarafı da 'Biz bu sorunu konuşarak çözmek istiyoruz' diyor, biz de bu çağrıya kulak verdik. Hükümetin talimatı ile bir araya gelmiş değiliz. Sizi dinleyeceğiz ve sizin taleplerinizi rapor haline getirerek sunacağız" dedi.
Toplantıda konuşan yurttaşlardan Avukat İsmail Karaca, barışın Türkiye toplumunun olmazsa olmazı olduğunu dile getirdi. Karaca, "30 yıllık savaşta karınca bile akil oldu. Ama biz hala akıllanmadık. Barışın aması, ancağı olmamalı. Hem asker hem gerilla 40 bin insan kaybettik. Milyarlarca dolar ekonomik kayıp yaşandı. Kalıcı barışın koşulları yaratılmalı" dedi. Cem Solmaz isimli yurttaş ise, Akil İnsanlar Komisyonu'nun kuruluşunu eleştirerek, "Bir toplumsal barıştan söz ediliyor. Akil İnsanlar belirleniyor. Ama belirlenirken kimse bizim aklımıza güvenmiyor. Diktatör rejim kendisi seçiyor, kendisi belirliyor" dedi.
Türkiye Barış Meclisi Sözcüsü Hakan Tahmaz ise, "kibir dili"nin bırakılması ve hükümetin acilen "terörle mücadele" konseptini terk etmesini ve sürecin hukuki alt yapısının oluşturmasını istedi.
Toplantı yurttaşların konuşmaları ile devam etti. DİHA