AİÇÜ REKTÖRLÜĞÜ BİR KEZ DAHA DOĞUBAYAZIT’I HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI!...
Sayın çok muhterem AİÇÜ Rektörünün Doğubayazıt- Ehmed-i Hani Meslek Yüksek Okuluna verilen iki yeni tercihi çok düşük olan bölümlerle Doğubayazıt halkında büyük hayâl kırıklığı yaşattı…
3 yıl 6 Aydır görevde olan AİÇÜ Rektörü Doğubayazıt Ehmed-İ Hani Yüksek Okuluna işlerlik kazandıracağına istenmeyen, tercih edilmeyen civar üniversitelerde bulunan bölümleri açarak bile bile okulu atıl duruma bırakmaktan bir türlü vazgeçmiyor!...
AİÇÜ Sayın çok muhterem Rektörü 2019-2020 eğitim-öğretim yılını değerlendirmek ve 2020-2021 eğitim-öğretim dönemine ilişkin planlamalar ile ilgili bir sunum yapmak üzere; Ağrı’daki yerel ve ulusal basın temsilcileriyle bir araya geldiğinde;
Doğubayazıt Meslek Yüksek okuluna tercihi çok düşük olan iki bölüm verildiğini açıklaması Sayın Rektörün Okulu atıl bırakma zincirine bir yeni iki halka eklemiş bulunmasından başka bir şey değildir…
Sayın Rektör’ün bu tavrı alenen Doğubayazıt’ın halkının aklı ile dalga geçmektir…
Şimdi bakalım bu bölümler nelerdir:
1-Çocuk Gelişimi Bölümü
2- İlk ve Acil Yardım Bölümü
Bu her iki bölüm 2 yıllıktır.
Bu iki bölüm,
Civar üniversitelerinde hepsinde mevcuttur.
Bu üniversiteler hangileridir.
Bakalım:
-Ağrı İ.Ç Üniversitesi,
-Erzurum Üniversitesi,
-Bitlis Eren Üniversitesi,
-Kars Kafkas Üniversitesi,
-Iğdır Üniversitesi,
-Van 100.Yıl üniversitesi,
Bulunmaktadır.
Öğrenci olarak, olarak, her türlü olanakları bulunan Kent Merkezi üniversitelerdeki belirtilen iki Mesleki Yüksek Okulunu mu, yoksa Doğubayazıt açılacak olan belirtilen yeni Meslek Yüksek Okulunu mu tercih edilir?
Elbette ki kentlerde ki olanakları geniş olan yukarıda belirtilen Meslek Yüksek Okulları tercih edeceklerdir…
(Okullara kayıtlarda bu acı sonuç tablosunu daha iyi göreceğiz.)
Burada ki zihniyet yine üzümü yemek değil bağcıyı cezalandırmaktır.
Bu doğrudan doğruya Doğubayazıt halkının aklı ile dalga geçmektir.
Bu noktada Sayın Pek muhterem Rektör Bey’e soruyoruz:
2016 yılında Doğubayazıt’a;
Doğubayazıt İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ismi resmen AİÇÜ fakülteler bölümünde yer alarak tescil edilmiştir.
Şimdi de İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesine bağlı bölümleri görelim:
-Antropoloji Bölümü
-Arkeoloji Bölümü
-Coğrafya Bölümü
-Çeviri bilim Bölümü
-Dilbilim Bölümü
-Felsefe Bölümü
-Hukuk Bölümü
-İlahiyat Bölümü
-Psikoloji Bölümü
-Tarih Bölümü
-Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Neden bu 4 yıllık fakültelerden biri Doğubayazıt’ta açılmayıp ta, tercihi az olan 2 yıllık Meslek Yüksek Okulu açılıyor?
Neden Doğubayazıt’a fakülte açılması çok görülüyor?
Doğubayazıt halkı buna laik değil mi?
Neden bu art niyet Doğubayazıt’a karşı?...
Bu Doğubayazıt’a karşı yükselen buram buram olumsuzluk kokan tansiyonla birlikte oluşan olumsuz tavır nedir?
Bunun hikmeti nedir?
Olsa olsa bunun hikmeti 3 yıl 6 aydan beri Rektörlüğün Doğubayazıt’a karşı ötekileştirme, atıl bırakılarak kapatma zihniyetidir. Tıpkı Taşlıçay Meslek Yüksekokulunu kapattıkları gibi… Başka bir tabirle yaptığımız yapacaklarımızın teminatıdır gibi…
Tek kelimeyle kınıyoruz!
Ve yazıklar olsun diyoruz!
Birde 36 milyon sarf edilerek bize güzide insan Sayın Abdulbari Goozel’in armağan ettiği bu okulda 40 öğrencinin okuması ve 3 yıl 6 aydır bu binaların metruk kalışına Rektörlük yetkilileri vicdanınızı rahatsız etmiyor mu?...
Ehmed-i Hani Meslek Yüksek okulunu işlevsizliğini ve binaların yıprandığını sık sık dile getirerek Üniversiteye mali külfet oluşturduğunu çeşitli vesilelerle belirten Sayın çok muhterem Rektör Bey neden bu mali külfeti yaratan nedenlerin giderilmesin de parmağını dahi oynatmayıp, bu gidişata seyirci kalarak Doğubayazıt Meslek Yüksek Okulunun Taşlıçay Meslek Yüksek Okulunun akıbetine uğraması için zemin oluşturmasını izah edecek bir babayiğit var mı?...
Sayın çok muhterem AİÇÜ Rektörü basın sunumunda:
“…12 bin 516 öğrencinin öğrenim gördüğü üniversitede …”
Yaptığı bu açıklamada 2020 yılında öğrenci sayısının;
12516 olduğunu belirtmiştir.
Buda öğrenci sayısının bazı şakşakçılarca gösterildiği gibi 14 bin olmadığını bizzat Sayın Rektör tarafından tevsik edilmiştir.
“A.İ.Ç.Ü REKTÖRLÜĞÜ AĞRI VE DOĞUBAYAZIT İÇİN ŞANSMI, YOKSA HANDİKAPMIDIR?” yazımızda
…ÖĞRENCİ SAYISI:
YIL ÖĞRENCİ SAYISI
2018 13353
2019 12689
2019 yılı öğrencisine sayısına bakıldığında 2018 yılı öğrenci sayısına göre bir gerilemenin olduğu açıkça görülmektedir. Bu açıklık sayısı 664’tür.Muhtemel 2020 bu açıklık daha fazladır…Rektörlükçe…”12 Haziran tarihleri arasında yapılan yıl sonu sınavlarına 12 bin 340 öğrenci katıldı…”demesi de 2020 yılında öğrenci sayısının inişe geçişinin açık delilidir….”
Demiştik.
Yapılan son açıklamada:
2020 yılı öğrenci sayısı:
“12516” dır.
Bu öğrenci sayısı 2019 göre gerileme olduğu açıktır
Fark:173’tır.
Görüldüğü gibi AİÇÜ 2019-2020 yıllarında öğrenci tercihinde büyük düşüş yaşanmaktadır.
Bu iki yıl içinde sürekli öğrenci düşüşü 3 yıl 6 ay sürede bir arpa boyu yol alınmadığı,Rektörlüğün başarısızlığını gösteren en büyük delilidir.
Rektörlüğün yıl sonu öğrenci rakamlarını gelenek gereği ve prosedür gereği Eğitim-öğretimyılı başlagıcında açıklanırdı. Ama yıl ortasında açıklamasını; bu ne telaş diyerek, gerekçesini yorumunu Ağrı kamuoyunun sağduyusuna bırakıyorum(!)…
Rektörlük seçimlerine kısa bir zaman kalmıştır.
Şayet devri iktidarında başarısız olan AİÇÜ yönetimdeki sayın çok muhterem Rektör tekrar atanırsa, bu rektörlüğün Ağrı ve Doğubayazıt için nasıl bir şans getireceğini hep birlikte göreceğiz… Öğrenci tercihlerinde büyük düşüşlerin yanında çoğu bölümlere anahtar vurulması büyük olasılığına Ağrı hazır olması gerekir…
Bekleyip göreceğiz.
Halep oradaysa arşın buradadır.
Zaman büyük ilaçtır.
Cevdet Baycan yazıyor…
Yazıyı okuyunca gerçekten etkilendim Rektör Beyin Doğubayazıt'a karşı olumsuz tavrı üzücü...En azın da bu eğitim yılında iki fakülte açılmalıydı.Rektör Bey ne yaptı; iki Yüksek okul bölümü verdi.Bu adaletmidir?Rektör Beyin bu tutumunu çözmekte zorluk çekiyoruz.
Doğubayazıt tarihi ve turistlik bir kenttir.Doğubayazıt Vilayet iken Karakilise-Karaköse-bugünki Ağrı Adı İle Beyazıt'a bağlı ufak bir yerleşim yeridir.Şimdi vilayet olmuş Rektör Bey hertürlü Fakülteye oraya laik görürken Doğubayazıt'a laik görmemesini şiddetle kınıyorum.Rektörün Doğubayazıta bu olumsuz bakışının nedenini kendi kendine sorgulaması gerekirmez mi?
Hayırsever iş adamımız Abdolbari Goozel Rektöre artık yeter dur demesini Doğubayazıt Halkı olarak bekliyoruz.
Doğubayazıt kadim ve tarihi bir kenttir.Bu kente karşı yapılan haksızlıkları tarih bile af etmez. 36 milyona mal olan bir okula nasıl olurda fakülte verilmez.Rektör Bey çok yanlışlık yapmaktadır.Hiç bir hakkı yoktur doğubayazıt halkına karşı negatif tavır takınması.Umut ederizki Burayı yapan güzide insan Abdolbari Goozel bu konuda duyarlılık gösterir.
Doğubayazıt'ın 11 adet fakülte hakkı vardır.Onun için mesela bir hukuk bölümü,bir coğrafya bölümü ,bir dil bölümü, bir felsefe bölümü açılamazmıydı? ama gel görki,2 yıllık yüksek okul açma politikasında rektörlük vazgeçmiyor.Okulu yapan büük insan saygıdeğer Abdolbari Goozel bu duruma ne kadar seyirci kalacak?..Acil olarak duruma çare bulmasını Doğubayazıt halkı olarak bekiyoruz.
Doğubayazıt'a yapılan Rektörün bu olumsuz tavrı kabul edilir değildir..Doğubayazıt'ı bir üvey evlat gibi görme zihniyeti tamamen yanlıştır.Doğubayazıt Kadim bir kenttir.Bu kenteki bir yüksek okulu üç sene aşan bir sürede elle tutulur bölümler vermiyerek atıl bırakılması gerçekten çok üzücüdür.REKTÖRÜNÜN BU GÖZLÜKLE BAKIŞ AÇISI DEĞİŞMELİDİR.
Değerli iş adamımız Abdulbarl Goozel'ın bu duruma seyirci kalmamasını diliyoruz.Acil olarak yaşanan sıkıntıyı Cumhurbaşkanına iletmesini istiyoruz. Bu çarpık gidişe dur demesini istiyoruz.
Neden ve niçin bilimez ama Ağrı'dan Doğubayazıt'a negatif bir bakış vardır.Rektör beyinde bakışı böyle. 3 yıldır hak edilen Fakülte neden açılmaz.İllaki 2 yıllık işe yaramayan Yüksek okul bölümünde israr edilmesi calibidikkat bir husutur.Olaki Taşlıçay yüksek okulun başına gelen bizim okulun başına gelmesin...
36 milyon harcanan devasa bir okulu istenmeyen bölümler açarak metruk hale getirmenin kimsenin hakkı yoktur.Rektör yanlış yapıyor.
Yazarı tebrik ediyorum.Tam kitabın içinden konuşmuş. Doğubayazıt Ehmed-i Hani Yüksek okulunun sorununu çok güzel dile getirmiş. 11 tane fakülte bölümü var .Rektör neden bir tanesini 3 yıllık görev süresinde açmamıştır?Gerekçesi nedir? Rektörünün bu tutumu Doğubayazıt halkına karşı yapılan haksızlıktır.