SON DAKİKA

AİÇ ÜNİVERSİTESİNDE DOWN SENDROMU İLE İLGİLİ PROGRAM DÜZENLENDİ

AİÇ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan ASLAN, Engelli Bakım ve Rehabilitasyon Programını açma girişiminde bulundukları zaman birçok insanın kendilerine garip bir gözle baktığını ama 3.5 milyon engellenin Türkiye'nin gerçeği olduğunu belirtti. 21 Mart, 2013 15:41 Güncelleme: 21 Mart, 2013 15:41 AİÇ ÜNİVERSİTESİNDE DOWN SENDROMU İLE İLGİLİ PROGRAM DÜZENLENDİ

Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Programı tarafından Ağrı'da ilk kez Down Sendromu ile ilgili bir konferans düzenlendi. Nezehat Çeçen Konferans Salonundaki programa Rektör Prof. Dr. İrfan ASLAN, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.


Türkiye'de bugün 3.5 milyonun üzerinde engelli olduğunu belirten Prof. Dr. ASLAN, Down Sendromu hastalığının da bu engellerden sadece birisi olduğunu söyledi. Prof. Dr. ASLAN, toplumda engelli bilincini oluşturmak gerektiğini ifade ederek, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi olarak birçok ilke imza attıkları gibi bu yönde de çalışmalar yapacaklarını kaydetti.


Üniversitelerin kuruluş itibariyle kuruldukları bölgenin lokomotifi olduklarını ve böyle olmaya da devam edeceklerini kaydeden Prof. Dr. İrfan ASLAN, bu kapsamda Türkiye'de hiçbir üniversitede bulunmayan, sadece Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesine özgü 10'dan fazla bölüm ve program açtıklarını söyledi.


Engelli Bakım ve Rehabilitasyon Programını açma girişiminde bulundukları zaman birçok insanın kendilerine garip bir gözle baktığını ifade eden Prof. Dr. ASLAN, “Nerden çıktı böyle bir program, bölüm gibi bir anlayışla karşılaştık. Ama biz üniversite olarak her zaman ilklere imza attık. Bundan dolayı da yeni program ya da bölümleri açmayı sürdürdük, bundan sonra da devam ettireceğiz” dedi.


Dünyadaki hızlı değişim ve gelişmeler ile birlikte insanların ihtiyaçlarının, insanlara verilmesi gereken hizmetlerin farklı şekilde ortaya çıktığını aktaran Prof. Dr. ASLAN, “Hepinizin bildiği gibi bugün Türkiye'de 3.5 milyonun üzerinde engelli kardeşimiz var. Herkes bir şekilde engel taşıyabilir, taşıyoruz da. Kimisinin parmağında eğiklik olabilir, kimisi Down Sendromlu olabilir, kimisi konuşamayabilir. Ama hayat devam ediyor. Ve bu insanların hayata tutunması ve hayatla barışık yaşaması için bizlerin farklı sorumlulukları var ve bunları yerine getirmek zorundayız. 


Yıllarca ülkemizde maalesef hep bunlar gözardı edildi. Ama bu sene Engelli Bakım ve Rehabilitasyon Programını açarak siz değerli öğrencilerimizi üniversitemize aldık ve bundan da çok mutlu olduk. İnanıyorum ki bundan sonra Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu programı, yakında bir fakülte ya da 4 yıllık bir program olarak ülkemizin farklı üniversitelerinde de açılacak. Açılması da gerekiyor. Ve diğer çeşitli bölümler ya da birimler, üniversitelerde eğitim görmüş, bu konuda donanım sahibi insanların eliyle şekillendikten sonra topluma hizmet götürecek. Böylece, engelli insanların sorunları daha da azalır hale gelebilecek” diye konuştu.

Program sonunda Psikolog Pınar ERYILMAZ ve Zehra GİDİK, Down sendromunun ne olduğu, sebepleri ve hastalara nasıl davranılması gerektiği hakkında slayt gösterisi eşliğinde bilgi verdiler.


Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Bölümünden Öğr. Gör, Mustafa ÖZTÜRK, Ağrı'da daha önce Down Sendromu ile ilgili hiçbir program yapılmadığını dile getirdi. Öğr. Gör. ÖZTÜRK, şöyle devam etti:

“Ağrı'da engellilere yönelik daha önce hiçbir program yapılmamış. Down Sendromu ile ilgili de ilk defa Engelli Programı ve Rehabilitasyon Merkezi olarak bir program düzenledik. Amacımız, Down Sendromu hakkında ailelerimizi bilinçlendirmek ve bir nebze de olsa onların yanında olduğumuzu fark ettirmektir. Özellikle doğu ve Güney doğuda yaşayan ailelerimizin böyle programlara ihtiyacı var çünkü buralarda yaşayan ailelerimiz, engelli çocuklarını dışarı bile çıkarmaya utanıyorlar. Toplum baskısı var çünkü. Amacımız bu tabuyu yıkmaktır. Çünkü toplumda engellilere çok farklı bir yaklaşım sergileniyor. Sanki engelliler bir günahın bedelini ödüyorlarmış gibi bir izlenim var. Bu algıyı yıkmak için bu tür programlara ağırlık vermeyi düşünüyoruz”

Özel bir rehabilitasyon merkezinde görev yapan psikolog Elif TÜTÜK, Down Sendromu olan 4 öğrencisinin olduğunu belirterek, bu çocukları eğiterek toplumda daha aktif olmalarını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Programın son bölümünde üniversite öğrencileri piyes sundu. Dinleyiciler arasında bulunan Down Sendromlu iki çocuk da sahneye çıkarak öğrencilerle birlikte çalınan şarkılara eşlik etti.

Program, Sağlık Hizmetleri Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Aydın ZOR'un Prof. Dr. ASLAN'a plaket takdimi ile sona erdi.

Yorum Ekle