SON DAKİKA

AĞRI KÜLTÜREL ETKİNİKLER ARDINDAN...

AĞRI KÜLTÜREL ETKİNİKLER ARDINDAN... 20 Ağustos, 2013 09:15 Güncelleme: 20 Ağustos, 2013 09:15 AĞRI KÜLTÜREL ETKİNİKLER ARDINDAN...

 

KÜLTÜREL ETKİNLİKLER ARDINDAN….

 

Ağrı'da  17-18  Ağustos tarihleri arası üç Kültürel etkinlik yapıldı.

Bu etkinikler:

1-Büyük Ağrı Buluşması Şenliği

2 - Evdalê Zeynikê festivali

3-Ehmedê Xanî sempozyumu

Şimdi bu Kültürel etkinliklerini tek,tek ele alıp,analizini yapalım.

 

1-BÜYÜK AĞRI BULUŞMASI ŞENLİĞİ

Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan Ağrı Tarihinde bir ilke imza atarak, düzenlediği “Büyük Ağrı Buluşması Şenliği” kent merkezi ve ilçelerle ile Türkiye'nin değişik kentlerinde yaşayan Ağrılıları Balık Gölü'nde buluşturdu.

 

 

Buradaki amaç, Balık gölünün tanıtımını yapmak ve burasını turizme kazandırmak.

 

Bu açıdan   bakıldığında' Büyük Ağrı buluşması Şenliği' anlamı çok büyüktür.

 

Koltuğa yapışan ve o koltuğu bir türlü bırakmayan Ağrı Turizm Müdürünün 0n yılda  yapamadığını Ağrı Valisi Tekinarslan göreve geldiği birinci yılı içersinde yapması taktire şayandır.

 

Yalnız Ağrı Valisi Tekinarslan ufak bir anımsatmamız olacak. Oda binlerce kişinin balık gölüne akması sonucu geride bıraktıkları çöplerin çevreye zarar vermeden temizlenmesi için ilgililere gerekli direktifi vermesi gerekir.

 

2-EVDALÊ ZEYNİKÊ FESTİVALİ

Kürt halkı için önemli, Kürt dengbejlerin ilk örneklerinden biri olduğunu ve klamlarının günümüze kadar aynı heyecanla söylenen Evdalê Zeynekî'nin  adına festival Düzeneyen Akyad Başkanı Mehmet İzci Kürt Kültürünün canlanmasında büyük bir adım atmıştır.

 

AKYAD Başkanı Mehmet İzci ise böyle bir festival düzenleyerek, hem Ağrı kültürünün tanıtımın katkı sağlamayı hem de ünlü Kürt ozanı Evdale Zeynikê'nin hatırasını canlandırarak onun kim olduğunu tüm dünyaya anlatmayı amaçladıklarını vurguladı.

 

Bu Festival, daha sonra dengbejlik ve Zeynike'nin Kürt kültürü için önemi hakkındaki sempozyum ile klam ve türkü konseriyle devam etti.

 

Bu Festival Kürt Kültürünün gelişmesine çok önemli bir adımdır.

 

AĞRI EVDALÊ ZEYNIKÊ FESTİVALİNE HAZIRLANIYOR

3-EHMEDÊ XANÎ SEMPOZYUMU

Ekonomi konusunda ekonomist,gök bilimcisi, sosyal alanda sosyolog, eğitim alanında eğitimci ve aynı zamanda bir pedagog olan,edebiyatçı,şair ve  dini anlamda ulama olan Kürt Filozof Ehmedê Xanî adına Doğubayazıt Belediyesince bir sempozyum düzenlendi.

 

Bu çok büyük bir güzel bir gelişme ünlü filozof Ehmedê Xanî Adına…

 

Çok ünlü bilge kişiler bu sempozyuma katıldılar.Kimisi Irak'tan,kimisi Almanya'da geldi…

 

Sempozyuma Katılıp bildiri sunanlar şöyle:İstanbul Kürt Enstitüsünün Başkanı Zana Farqînî,Reşit Fındı,Mardin Üniversitesinde Prof.Dr.Kadri Yıldırım,Faysal Dağlı,Eski İstanbul Kürt Enstitüsünün Başkanı Sami Tan,Perwîz Cîhanî, Seyda Kerem Soylu,Alişan Akpınar,Yazar Faik Bulut,Öğretmen Ercan Argın.Moderatolar ise;Berfîn Emektar,Hamiyet Çelebi. Bu sempozyumun organizasyonunu da Esra Çiftçi yaptı.

 

Xanî adına yapılan her şey güzeldir. Ancak bu sempozyum büyük oranda para harcanırken sempozyumun Xanî'nın adına laik bir şekilde yapılması gönüller isterdi.

 

O kadar bilge kişilerin  sandalyelerin  bomboş olduğu bir salonda bildiri  sunulması kamuoyunu vicdanen yaraladığı gibi,o yüce kişinin ruhunu incittiği bir gerçektir.

 

Bu nedeni de iyi bir organize yapılmamasında kaynaklanmaktadır.

 

Mukaddes Kubilay'ın Belediye Başkanı olduğu dönemlerde Xanî için yapılan tüm etkinliklerin aylar önce çalışmalarına  başlanır,STK'larla,bu konuda söz sahibi olan ve kişilerle irtibata geçilir ;sonuçta müştereken bir program hazırlanırdı.İşte böylece  birliktelikte harakette  Xanî'nin birkaç kişinin tekelinde değil,tüm toplumun kalbinin içinde olduğu bilinci hakim kılınmıştır.

 

Nedense organizatörlüğü yapan hanımefendi böyle bir şeye gereksinim duymamış. Kendi başına yürütme kararı almış veya dar bir çerçevede tutmayı yeğlemiştir.

 

İşte sonuçta hüsran olmuştur. Sempozyumu ağızlarına ve burunlarına bulaştırmışlardır.

 

KİM BU ESRA ÇİFTÇİ

 

Doğubayazıt Belediye Başkanının müsaadeleri ile kendisine birkaç sorumuz  olacak.

 

-Esra Çiftçi kimdir?

 

-Neden ve niçin bu hanımefendiye organizatörlük verilmiştir?

 

-Belediye ile ne tür bağlantısı vardır?

 

-Savlara göre Esra Çiftçi Çocuk Geliştirme Atölyesinin sorumlusu olarak 2 yıl (veya daha az  veya çok olabilir)görülmektedir.

 

-Şayet bu sav doğru ise;bu sorumluluk nedeniyle Belediye'den aldığı aylık ne kadardır?

 

-Çocuk Atölyesi sürekli devam ettiğine göre,Esra Çiftçi Doğubayazıt'ta sürekli  bulunması  gerekirken,neden 3 ayda bir Doğubayazıt'a geliyor?

 

Kamuoyu yanıt bekliyor…

HALKIN SESİ


Yorum Ekle