Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, TRT 6’da yayınlanan Bajaren Me (Şehirlerimiz) programına ev sahipliği yaptı. Rektör Prof. Dr. İrfan ASLAN, yaklaşık 3 yıl önce kurulan Üniversitenin kentin gelişimine katkı yapmak adına önemli çalışmalara imza attığını belirtti.
TRT 6’da Cumartesi günleri saat 10.30’da yayınlanan Bajaren Me (Şehirlerimiz) programında bu hafta Ağrı ele alındı. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversite kampusundaki sosyal tesislerde gerçekleştirilen, yapımcılığını Hasan Çelik’in sunuculuğunu Erdal Şimşek’in yaptığı Bajaren Me (Şehirlerimiz) programına Vali Ali YERLİKAYA, Rektör Prof. Dr. İrfan ASLAN, AK Parti Ağrı Milletvekili Kerim YILDIZ, Belediye Başkanı Hasan ARSLAN, Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Mehmet ERAT, Ağrı Genç İşadamları Derneği (AGİAD) Başkanı Mehmet AKBAŞ ve Kadının Sosyal Hayatını İnceleme ve Araştırma Derneği (KASİAD) Başkanı Dilan ÖZMEN katıldı.
‘Ağrı Dağı Üniversitesi’ ismi ile 17 Mayıs 2007’de kurulan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin 19 Haziran 2008’de ‘Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’ adını aldığını belirten Rektör Prof. Dr. İrfan ASLAN, üniversitenin 3 yıllık serüveni hakkında bilgi verdi.
Yaklaşık 2 bin dönüm boş alanda 2008’de temeli atılan merkez kampustaki Rektörlük binası ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin 21 Ekim 2009’da Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN ve bakanların katıldığı törenle açıldığını ifade eden Prof. Dr. İrfan ASLAN, “Hızla büyüyen kampustaki 7 bin 400 metrekare alan üzerine yapılan Fen Edebiyat Fakültesi, 8 bin metrekarelik Eğitim Fakültesi, 6 bin 130 metrekarelik Meslek Yüksek Okulu, 6 bin 130 metrekarelik Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, 3 bin 550 metrekarelik Merkezi Araştırma Laboratuarı, 6 bin 600 metrekarelik yemekhane, 6 bin 500 metrekare alan üzerine kurulan 2000 kişilik spor salonu ile 6 bin 850 metrekarelik garaj ve atölyelerin inşaatları ile Isı ve Aydınlatma Merkezlerinin yapımı tamamlandı. 12 bin metrekare alan üzerine kurulan 100 adet personel lojmanı, 3 bin metrekare alana sahip bin 500 kişilik cami ve 7 bin metrekarelik Celal Oruç Hayvansal Üretim Yüksekokulu’nun yapımının Haziran 2012’de bitirilmesini hedefliyoruz. Dört blok halindeki 6 bin 960 metrekarelik Eğitim Fakültesi ek binaları, 5 bin 175 metrekarelik kütüphane, 3 bin 450 metrekarelik sosyal tesisler, 18 bin metrekarelik stadyum, 6 bin 500 metrekarelik Çevre Yürüme Bantları, Eczacılık Fakültesi, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu ve Uygulama Oteli, Fen, Sosyal ve Sağlık Bilimleri Enstitüleri binaları, Bilgi İşlem Merkezi, Oditoryum ve Kültür Merkezi, 3 Yüksekokul binasının yapımının 2012 yılı sonunda tamamlanacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Üniversitenin akademik gelişimi hakkında da bilgiler aktaran Prof. Dr. ASLAN, “Üniversitemizde 6 fakülte, 5 Yüksekokul, 3 Meslek Yüksekokulu ve 2 Enstitü bulunmaktadır. 2008’de 40 olan akademik personel sayısı 2011’de 260’a ulaşarak 3 yılda yaklaşık 7 kat artış gösterdi. 2007 – 2008 eğitim – öğretim döneminde sadece 2 bin 219 öğrenci var iken, 2011 - 2012 eğitim - öğretim döneminde bu sayı 7 bin 2’ye ulaştı. 3 yıllık süre içerisinde 2 bin 160 öğrencimizi de mezun ettik” dedi.
Yeni bir eğitim yuvası olan Üniversitenin bilimsel alanda önemli çalışmalar yaptığını kaydeden Prof. Dr. ASLAN, şöyle devam etti:
“Uluslararası Çalışmalar alanında SCI, SSCI, AHCI, SCI, SSCI, AHCI dışında Uluslararası Bildiriler, Uluslararası Kitap ile Ulusal Çalışmalar alanında Araştırma Makalesi (Hakemli) Ulusal Bildiriler, Ulusal Kitap, Sempozyum, Kongre, Konferans ve Seminer Bildirileri kategorilerinde 353 bilimsel yayın yapıldı. Bilimsel Araştırmalar Projeleri (BAP), Devlet Planlama Teşkilatı Projeleri, SODES Projeleri ve TÜBİTAK Projeleri kapsamında 38 projeye toplam 14 milyon 404 bin 375 TL kaynak alınırken 4 yıllık süre içerisinde Sempozyum ve Kongre, Konferans, Panel, Eğitim Semineri, Açık Oturum, Söyleşi, Tiyatro, Konser, Sergi, Turnuva ve Teknik Gezi kapsamında 127 Ulusal ve Uluslararası Bilimsel Toplantı gerçekleştirildi. Bunlardan ‘Ahmed-İ Hani’nin Fikir Dünyası Konferansı’, ‘Ağrı Dağı Ve Nuh’un Gemisi Sempozyumu’ Ve ‘Birinci Uluslararası Şiir Şöleni’ gibi geniş katılımlı etkinliklerle Ağrı’nın kültür dünyasına önemli katkılar sunuldu. ERASMUS Öğrenci Öğrenim Hareketliliği kapsamında 2011 - 2012 eğitim-öğretim yılı güz dönemimde 4’ü Danimarka ve 3’ü Portekiz’e olmak üzere toplam 7 öğrenci bir dönemlik yurtdışına gönderilirken 11 ülkeden üniversitelerle 27 farklı alanda ikili anlaşmalar yapıldı. Farabi Değişim Programı kapsamında 27 üniversite ile karşılıklı protokol imzalandı. Ayrıca merkez yerleşkemizdeki inşaatlara paralel olarak başlatılan ağaçlandırma çalışmasında, 19 türde 40 bin ağaç ve 6 türde mevsimlik çiçek dikilerek kampusumuza hoş bir görünüm kazandırıldı. Damla sulama sistemi tamamlanırken, 30 bin ağaç dikim ve peyzaj çalışmaları ise 2012 sonu itibariyle tamamlanmış olacak.”
Yaklaşık 1.5 saat süren programda Vali YERLİKAYA, AK Parti Ağrı Milletvekili YILDIZ, Belediye Başkanı ARSLAN, ATSO Başkanı ERAT, AGİAD Başkanı AKBAŞ ve KASİAD Başkanı ÖZMEN, kentin sorunları ve geleceğe yönelik hedefler hakkında bilgi verdi.