Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan ve 2 yıldır il genelinde tüm okullarda devam eden Değerler Eğitimi projesi kapsamında öğrencilere değerler eğitimi aşılanıyor.
Değerler Eğitimi projesi kapsamında yardımlaşma, dayanışma, hoşgörü, misafirperverlik, vatanseverlik, doğruluk, iyilik, temizlik, çalışkanlık, dürüstlük, sevgi, saygı, duyarlı olma, adil olma, paylaşımcı olma gibi konularda her ay eğitim verilirken, okullarda öğrenciler yönelik çeşitli etkinlikler yapılıyor.
Konu ile ilgili gazetecilere açıklama yapan Ağrı İl Milli Eğitim Müdürü Fatih Başak, projeyle öğrencilerimize; bilgi, beceri, tutum kazandırmanın yanında onların dengeli, sağlıklı, gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere sahip temel ve insani değerler kazanmış iyi insan, iyi vatandaş olarak yetişmelerini sağlamak görevini üstlendiğini belirterek, Toplumsal hayatı oluşturan, insanları birbirine bağlayan, gelişmeyi, mutluluğu ve huzuru sağlayan, risk ve tehditlerden koruyan ahlaki, insani, sosyal, manevi değerlerimizin tüm bireylere kazandırılmasında en önemli etken eğitimdir dedi.
Öğrencilerimize milli, manevi, ahlaki değerlerimizi kazandırmak ve bu değerler hakkında öğrencilerimizde ve toplumda farkındalık oluşturmak hedeflendiğini ifade eden Başak, öğrencilerimizin yüksek düzeydeki kazanımlarımız olan değerlerimizi yaşamalarını sağlayarak toplumsal dayanışma ve bütünleşmeye katkıda bulunmalarını sağlamak. Değerlerimizin gelecek nesillere aktarılmasındaki önemli görevi yerine getirerek artan ve değişen risk ve tehditlerden bireysel ve toplumsal korunmayı sağlamak amaçlandığını söyledi.
Proje kapsamında her ay bir değer öne çıkarıldığına vurgu yapan Başak, Temel eğitim kurumlarında Kasım ayında temizlik, Mart ayında saygı ve empati, Aralık aylarında doğruluk ve adil olma, Nisan ayında yardımlaşma ve dayanışma, Ocak aylarında sevgi ve hoşgörü, Mayıs aylarında özgüven, ortaöğretim kurumlarında Kasım ayında doğruluk ve adil olma, Mart ayında yardımlaşma ve dayanışma, Aralık ayında sevgi ve hoşgörü, Nisan ayında özgüven, Ocak ayında saygı ve empati, Mayıs ayında vefa gibi değerler uygulanacaktır. Bu değerlerin çocuklara kazandırılabilmesi için, her ay ilgili değere yönelik olarak; örnek kişileri tanıtmak ve bu kişilerden yaşanmış hikayeler paylaşmak, panolara güzel sözler asmak, seminer ve konferanslar düzenlemek, sınıf içi etkinliklerde bu değerleri öne çıkarmak, öğretmenlerin ve okul personelinin değerlerle ilgili olumlu ve ortak tutum sergilemelerini sağlamak, ilgili değerlerle ilgili performans ödevleri verilmesi gibi çalışmaların okul gündeminde yoğun biçimde yer almasını sağlayarak bu değerlerin çocuklarımızın bilinçaltına yerleşmesine katkıda bulunulmalıdır. Okul toplum hizmeti çalışmalarında değerler eğitimine yer vermek, Tiyatro kulüplerinde değerler eğitimi ilgili tiyatrolar hazırlanması ve sergilenmesi ve benzer okullarda etkinlikler yapılacaktır.
Projede en çok üzerinde durduğumuz okul-veli işbirliğinin sağlanması olduğunu dile getiren Başak, Ailelere değerler konusunda farkındalık kazandırılması, en az çocuklar kadar önemlidir. Proje kapsamda aile bültenleri, seminer, konferans, kitap ve film önerileriyle veliler bu sürece dahil edilecektir. Aylara göre her değerle ilgili olarak velilere, ev içi davranışlara yönelik bir bilgilendirme mektubu hazırlanarak gönderilecektir. Mektupta açık ve öz olarak, ilgili değer bağlamında, okulda neler yapıldığı ve yapılacağı, anne baba olarak sorumluluklarının neler olduğu anlatılacaktır. Her dönem en az bir kez o dönem öne çıkan değerle ilgili olarak, okul bünyesinde ya da dışarıdan davet edilecek misafir konuşmacılar vasıtası ile ailelere yönelik eğitim çalışması yapılması için özen gösterilecektir. Çocuklara kazandırılmaya çalışılan değer ve davranışların kalıcı olması için, çocukların okulda öğrendikleri ile aile ortamında çatışma yaşanmaması, güzel davranışlarının aileler tarafından takdir ve teşvik edilmesi gerekmektedir. Proje kapsamında 2012 yılı takvimi bastırıldı ve il genelinde tüm okullarımıza dağıtıldı. şeklinde konuştu.