ABD, Moskova'nın Ukrayna'nın Kırım bölgesine asker sevketmesini saldırgan hareket olarak tanımlarken Kremlin bu suçlamayı reddediyor.
Aralarındaki keskin ayrımlara karşın iki taraf diyaloğu tercih ettiklerinin işaretini verdi.
Moskova Kırım bölgesinde fiili olarak kontrolü elinde bulunduruyor.
Kırım'da gece boyunca gerilim devam etti ancak herhangi bir şiddet olayı meydana gelmedi.
Görüşme Paris'te
Kerry ve Lavrov'un Lübnan üzerine Paris'te düzenlenecek konferansta bir araya gelmeleri bekleniyor.
BBC Diplomasi Muhabiri Bridget Kendall, bu buluşmanın Ukrayna konusundaki diyalog için nabız yoklama şansı olarak görüldüğünü belirtiyor.
Moskova, aylar süren sokak gösterilerinin ardından Rusya yanlısı eski devlet başkanı Viktor Yanukoviç'in koltuğundan ayrılmasıyla sonlanan iktidar değişimini sert bir dille kınamıştı.
Kerry Rusya'nın işgal için bahane yaratmaya çalıştığını belirtti.
Rusya'yı Ukrayna'daki "saldırgan tutumu" nedeniyle kınadı.
Kerry'den yeni yönetime övgü
ABD Dışişleri Bakanı, Ukrayna'nın yeni yönetimini ise soğukkanlı tavrı nedeniyle övdü.
Kiev'de Ukrayna'nın geçici devlet başkanı Oleksander Turçenov ve başbakanı Arseniy Yatsenyuk ile görüşen Kerry, ülkenin büyük bir dönüşümden geçtiğini, ABD'nin Ukrayna halkının yanında olacağını söyledi.
ABD Başkan Barack Obama Rusya lideri Putin'in ordunun harekete geçirilmediği açıklamasının "kimseyi kandırmadığını" kaydetti.
Putin ise dünkü basın toplantısında Yanukoviç iktidarının devrilmesiyle ilgili Ukrayna'da "anayasaya aykırı bir şekilde darbe yapıldığını" ve "silah zoruyla yönetime el konduğunu" söyledi.
Putin, Rusya'nın Ukrayna'daki vatandaşlarını korumak için "tüm imkanları" kullanma hakkı olduğunu belirtti.
Ukrayna'nın kendileri için sadece bir komşu değil aynı zamanda "kardeş" bir ülke olduğunu söyleyen Putin, "Nerede yaşarlarsa yaşasınlar Ukrayna vatandaşlarının eşit haklara sahip olmasını umuyorum." dedi.
NATO'dan eleştiriye devam
Kiev yönetimi Rusya'nın son günlerde ülkenin bir parçası olan özerk Kırım bölgesine binlerce asker gönderdiğini açıklamıştı.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de Rusya'yı bir kez daha Ukrayna'daki faaliyetleri nedeniyle sert bir dille eleştirdi.
Rasmussen, "Uluslararası toplumun ısrarlı çağrılarına karşın, Rusya Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğü ile uluslararası yükümlülüklerini ihlal etmeyi sürdürüyor." dedi.