SON DAKİKA

8 ay öncehayır dediler seçim yaklaşınca geçirdiler

24 Ocak, 2012 04:05 Güncelleme: 24 Ocak, 2012 04:05 8 ay öncehayır dediler seçim yaklaşınca geçirdiler

Fransız Meclisi’nde aralık ayında 50 parlamenterin oyuyla kabul edilen “soykırımı inkâr tasarısı” dün 348 üyeli Senato’da bu kez 60 kadar senatörün katılımıyla geçti. Vekaleten oy kullanılan oturumda Senato, 86’ya karşı 127 oyla soykırımın inkarını suç sayan yasayı kabul etti.
Basın Kanunu’nda yapılacak değişiklik; yönetmelik hazırlandıktan, Sarkozy onayladıktan ve resmi gazetede yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek. Senato 4 Mayıs 2011’de benzer bir yasayı reddetmişti.
Senato’da koltukların yüzde 85’inde aynı isimler oturduğu halde bu kez kararın tam ters yönde olması siyasi baskının sonuç verdiği şeklinde yorumlandı. Fransa’da mayıs ayında cumhurbaşkanlığı, haziranda da meclis seçimleri var.

Başkan katılmadı
Senato’da iktidar partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) ve en güçlü muhalefet partisi olan Sosyalist Parti (PS) yönetimlerinin, yasaya karşı çıkan senatörlere oylamaya katılmama talimatı vermesi nedeniyle oturumda yalnızca 60 kadar politikacı vardı.
TSİ 16.00’da başlayan ve yaklaşık 8 saat süren oturumda yasa açık oylamayla geçti. Senato başkanı Jean Pierre Bel oylamaya katılmadı. Oturumda yasaya karşı olan ya da Türkiye’yi savunan ender ifadeler gürültüyle protesto edildi. Konuşmalarda Fransa’nın Ermeni kökenli vatandaşlarına sürekli vurgu yapılırken yasaya karşı olanların bile Türk kökenli vatandaşlardan bahsetmemesi dikkat çekti.

Hükümetten tam destek
Hükümetin parlamentoyla ilişkilerden sorumlu bakanı Patrick Ollier oturumun başında yaklaşık 20 dakika süren konuşmasında ve gün boyu değişiklik önergelerine karşı verdiği savunmalarda yasaya tam destek verdi. Ollier “Fransa iki soykırımı tanıyor. Yahudi ve Ermeni soykırımı... Bu ikisine nasıl farklı muamele yapılabilir! Bu tasarı bir hafıza yasası değil, ifade özgürlüğüne zarar vermiyor. Irkçı ifadeleri, yabancı düşmanlığını yasaklıyor. Bu nedenle hükümet destekliyor ve sizi olumlu oy kullanmaya davet ediyor” dedi.
Senato Genel Kurulu’nda parti temsilcilerinin konuşmalarından sonra ilk önce Anayasa Komisyonu Başkanı ve raportörü Jean Pierre Sueur’ün “görüşülmezlik kararı içeren” raporu oylamaya sunuldu. Senato kararıyla açık oylama yapıldı. Böylece vekalet yoluyla oy kullanma yolu da açıldı.
4 Mayıs 2011’de komisyonun benzer kararını onaylayarak tasarıyı görüşmeyi reddeden Senato üyeleri bu kez 166-86 oyla reddeti. Böylece diğer değişiklik önergeleri gündeme alındı ve oylamaya geçildi. Sueur oylamadan sonra basın odasında yaptığı kısa açıklamada “Ben elimden geleni yaptım” dedi.

Valerie Boyer ağlayarak kutladı
Cumhuriyetçi Birlik Grubu’ndan Nathalie Goulet, kendisi gibi teklife karşı çıkan senatör ve milletvekillerinin Anayasa Mahkemesi’ne gideceklerini söyledi.
Goulet AA’ya yaptığı açıklamada “Ben ve grubum yasa teklifine karşıyız. Tarihi konularda parlamentonun karar vermemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu bizim işimiz değil” diye konuştu.
Yasayı parlamentoya ilk taşıyan iktidar partisi UMP vekili Valerei Boyer gün boyu oturumu takip ettikten sonra onaylanmasından sonra ağlayarak gazetecilere demeç verdi. Mutluluktan ağlayan Boyer, Ermeni gazetecilere sarıldı.Milliyet

Yorum Ekle