Anadolu Ajansı "Editör Masası" toplantısına katılan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, editörlerin sorularını yanıtladı.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer: "4+4+4 sisteminin başarıyla uygulamaya konulduğunu ve işleyişini sorunsuz sürdüğünü" söyledi. Dinçer, 4+4+4 sistemine ilişkin eleştirilerin haksız olduğunu ifade ederek, ''Gemi olarak gideceğiniz limanız belliyse, ara sıra motorun arızalanması veya gemideki personelin hizmetlerin aksaması, limana gitmeyi engellemez'' dedi.
Dinçer, eğitimde dünyanın başka bir yere gittiği yerde, Türkiye'nin başka yere gitmesinin eksikliğinin daha önce hissedilmediğini söyledi.
Türkiye'de tartışmanın özünden uzaklaşarak yapıldığını belirten Dinçer, şöyle konuştu:
''66 aylık çocuk eğitime alınır mı, alınmaz mı tartışması yapılsaydı, tartışma belli noktaya gelirdi. Bütün dünya eğitime daha erken yaşlarda başlıyorken, bizim geç almamazın sebebi ne? Türkiye'de verilen kararların analitik boyutları hesap edilmiyor. Geçen yıl 72 ayı tamamlamış olan çocukların kayıt yaptıracağı belirtiliyordu. Aralık ayında 72 ayını tamamlayacak çocukları, 68 aylıkken kayıt yapıyorduk. Ay üzerinden ciddi tartışmalar yapılarak eğitim kurgulanmadığı için 84 aylıklara kadar çocuklar eğitime alınıyordu. 68 ay ile 90 ay arasında çocuklar aynı sınıfa oturtuluyordu. Bu sene sınıf öğretmenleri çok olduğu için 30 kişiyi doldurdukça bir sınıf açtık, ay farkı olanlar aynı sınıflara gelmedi. Gelecek yıl buna gerek kalmayacak.''
Bakan Dinçer, 68 ve 90 aylık öğrenciler için ayrı sınıflar oluşturulduğunu vurguladı.
Kayıt yaptıran öğrenci sayısı
Geçen yıl 1 milyon 285 bin kişi ilkokula başlamışken, bu yıl bu rakamın 1 milyon 758 bine çıktığını belirten Dinçer, 60-66 ay arasında 120 bin öğrencinin kayıt olduğunu bildirdi.
Seçmeli dersler
Bakan Dinçer, seçmeli derslere ilişkin olarak da 593 bin öğrencinin matematik uygulamalarını, 495 bin öğrencinin yabancı dil ve 479 bin öğrencinin de Kuran-ı Kerim derslerini seçtiğini bildirdi. AA