2. Kürdistan Ulusal Gençlik Konferansı 15 Mart 2012 tarihinde Hewlêr de başladı, 17 Mart 2012 tarihinde başarıyla hedefine ulaşan konferansın İlki 2011 yılında Diyarbakır’da yapılmıştı.
2. Kürdistan Ulusal Gençlik Konferansı 15 Mart 2012 tarihinde Hewlêr de başladı, 17 Mart 2012 tarihinde başarıyla hedefine ulaşan konferansın İlki 2011 yılında Diyarbakır’da yapılmıştı.
1. Kurdistan Ulusal Gençlik Konferansı Kuzey Kurdisatan’ın Diyarbakır şehrinde 16-17 Mart 2011 tarihlerinde yapılmıştı. 2. Konferansın Güney Kürdistan’ın başkenti olan Hewlêr de yapılması kararı alınmıştı.
Bu nedenle 2. Konferans 16-17 Mart 2012 tarihinde ulusal birlik ve beraberlik söylemiyle 4 parçadan Kürd gençlerinin, Kürdistan bölgesi Cumhurbaşkanı Mesûd Barzanî’nin ve Kazakîstan’ın Kurd gençlerinin katılımıyla Hewler’de gerçekleştirildi.
3 gün süren konferans, 22 maddelik sonuç bildirgesinin konferansa katılan bütün delegeler tarafından oy birliğiyle karara bağlanmasının ardından kamuoyuna duyuruldu.
Ulusal sorun,özelikle gençlerin sorunları ve birlik beraberlik amacına yönelik yapılan araştırma ve tartışmalar üç gün sürdü ve aşağıdaki kararlar alındı.
Sonuç Bildirgesini Divan Kurulu üyeleri, Şukrî Demir, Fûad Xanîbegî, Denîz Ronî ve Simko Reşit tarafından okundu.
2. Kürdistan Ulusal Gençlik Konferansı Sonuç Bildirgesi
1- Kürdistan’ın dört parçasına yönelik oluşabilecek tehlike ve saldırılara karşı Kürd gençlerinin karşı durması.
2- Kürd diline uygulanan asimilasyon politikasına bütün lehçelerimizle karşı çıkıyor, lanetliyor ve dilimize sahip çıkıyoruz.
3- Bütün Kürd siyasi taraflarının katılımıyla Kürd Ulusal Birliğinin sağlanması.
4- Dört parçadaki Kürd sorunun çözümlenmesi için barışçıl, demokratik ve modern yollar kullanılması.
5- Kürd gençlerinin çalışmalarını güçlendirmeleri için bir gençlik federasyonun oluşturulması.
6- Türkiye, Suriye ve İran’daki Kürd meselesinden ötürü tutuklu bulunan Kurdler, PKK Lideri Abdullah Öcalan ve Diyarbakır’da yapılan 1. gençlik konferansında tutuklanan arkadaşlarımızın serbest bırakılması.
7- Kürd Ulusal Gençlik konferansının ve festivalinin her yıl düzenlenmesi ve şartlar uygunsa üçüncü konferansın Batı Kürdistan’da (Qamişlo) yapılması.
8- Hiçbir şekilde kardeş kanın dökülmesinin tekrarlanmaması ve tüm tarafların bunu lanetlemesi.
9- Kürd Ulusuda diğer bütün Uluslar gibi “kendi kaderini tayin etme hakkı”na sahiptir.
10- Kürdistanda elde edilmiş olan tüm Ulusal hakların korunması ve ilerletilmesi.
11- Kürd Ulusuna karşı yapılan siyasi, toplumsal, ekonomik, sanatsal ve kültürel kıyıma karşı durmak ve daha önce yapılmış olanlara karşı ve yapılmış olanları protesto etmek ve lanetlemek.
12- Edebiyat, kültür, sanat alanlarında Kürd dilinin geliştirilmesi ve zenginleştirilmesi.
13- Asimilasyon politikasına karşı bütün Kürdlerin, Kürd dilini ve Kürd lehçelerini konuşması ve Kürd dil birliğinin oluşması için çalışmalarda bulunması.
14- Bütün kadınlara karşı yapılan saldırı ve katliamlara karşı durmak. Recim, zina, fuhuş, idam, istek dışı evlilik ve berdel ( takas) gibi uygulamalara karşı mücadele etmek ve kadının özgürlüğü için mücadele etmek.
15- Bütün uluslararası güçlere çağrımız; Bütün toplu kıyımların ve kimyasal silahlarla yapılan saldırıların kınanması.16 Mart’ın ”Uluslar arası Dünya Katliam Günü” olarak tanınması.
16- Konferans, batı Kürd gençliğini ve batı Kürdistan özgürlük devrimini destekler ve Beşer Esad ve işbirlikçilerini kınar.
17- Konferans Türkiye ve İran’nın, Kürdistan sınırlarına yaptığı top atışlarını kınar.
18- Kürd bayrağı kutsal bir bayraktır ve bütün parti bayraklarının üstündedir. Bütün tarafların buna saygı göstermesi ve 4 parçada bayrağın kabul görmesi.
19- Konferans hangi taraftan gelirse gelsin, Kürd aydınları ve yazarları üzerindeki şiddet, baskı, tehdit ve saldırıları kınar.
20- Konferans, Konferansa katılan bütün örgüt ve üyelerinin yukarda sayılan maddeleri kendi görevleri olarak bilirler.
21- Konferans, 2 şubat günü olan Mahabad Kurd Cumhuriyetinin kuruluşu Kurd Ulusal günü olarak kabul eder.
22- Yukardaki 22 madde “Kurdistan Ulusal Gençliği “projesi olarak sunulmuştur.